Timpurile se schimbă şi, o dată cu ele, şi relaţiile în familie: noi, ca părinţi, suntem tot mai deschişi, iar copiii noştri – tot mai emancipaţi. Între noi şi ei, sexul nu mai este un subiect tabu. Dar goliciunea?
Între pudibonderie şi exhibiţionism
Pudibonderia este pudoarea exagerată. Exhibiţionismul este tendinţa de a expune (arăta) organele genitale. Acestea sunt atitudinile extreme (de nedorit). Educaţia corectă se află, fireşte, undeva pe la mijlocul distanţei dintre ele.
Părinţi liberali/ părinţi libertini
► Părinţii care “au prins” perioada anilor 1968 (punct de cotitură pentru emanciparea sexuală) nu par foarte afectaţi de ideea că ar putea fi “surprinşi” goi de către copiii lor. Motivul? În acea perioadă pudoarea începuse să fie considerată un concept burghez. Aruncând hainele, erau aruncate, simbolic, în lada de gunoi a istoriei convenţiile sociale şi morale considerate arhaice şi insuportabile. ► La polul opus se află părinţii care… au fost copii/adolescenţi în anii 1980, în special în ţări comuniste (ca să vorbim despre ceea ce “ne doare” pe noi). Acestora le mai dă de furcă, şi astăzi, pudoarea exagerată, inoculată într-o epocă în care temele sexuale erau abordate doar… în legătură cu maternitatea. Altfel erau considerate tabu, indecente! ► Valul de libertate de după 1989 a adus, şi la noi, alte concepţii şi a “umanizat” relaţia dintre părinţi şi copii, îndulcind “graniţele”.
Care e vârsta (ne)permisă
Existenţa unui spaţiu intim este vitală. Ne deranjează când cineva se apropie prea mult de biroul nostru, nu? Ei bine, şi copilul/adolescentul are dreptul la un spaţiu intim. Care este agresat de avalanşa de imagini şi senzaţii trăite atunci când îşi vede părintele “defilând” gol.
„O mamă poate face baie cu băieţelul ei de 8-9 luni, pentru că această apropiere a corpurilor este importantă pentru dezvoltarea fizică şi senzorială a copilului mic. În schimb, din momentul în care copilul nu mai este un bebeluş, trebuie să se instaleze distanţa. Copilul are un corp, părintele un corp. Ei doi nu mai trebuie să fie un întreg, cu atât mai mult când avem în casă un copil adolescent. Acesta va crede că părintele gol este camaradul lui. Greşit, evident”, spune psihanalistul Eugen Baboi. Foto: Shutterstock