„Viaţa e grea, fiule, ai să vezi!”. Ce faci?! Îţi „educi” copilul să devină un învins? Poate aşa au făcut şi părinţii tăi cu tine… Schimbă direcţia cu 180 °: de azi, te concentrezi pe jumătatea plină a paharului!
S-au făcut teste pe loturi de optimişti şi pesimişti. Au fost puşi în aceleaşi situaţii particulare şi le-au fost urmărite reacţiile. Apoi, psihologii le-au „inoculat” pesimiştilor gândirea pozitivă: un ambuteiaj? Nu poţi ajunge la aeroport? Nu îţi rozi unghiile, nu te dai cu capul de pereţi. Îţi spui că ai, totuşi, şanse să ajungi la timp, că mai sunt şi alte zboruri cu aceeaşi destinaţie. În fine, că mai e şi mâine o zi de trăit.
5 ATITUDINI POZITIVE
1. Acceptă-te (sau, şi mai bine, iubeşte-te) aşa cum eşti
Stai de vorbă cu tine însăţi – ţine un jurnal personal sau fă linişte în jurul tău şi cufundă-te în gânduri. Îţi va fi mai uşor să te detaşezi de prezent şi să faci planuri pentru viitor.
2. Stai strâmb şi judecă drept
Nu toate lucrurile neplăcute care ţi se întâmplă merită puse la inimă. Ţine-ţi firea în frâu şi impune-ţi să dai, fiecărui eveniment, conflict sau personaj din viaţa ta doar importanţa pe care o merită.
3. Fă-ţi timp pentru tine
Cât de puţin, dar să fie. Musai în fiecare zi. În pauza de masă, la serviciu ori seara, după program. Este esenţial să ai o parte din zi în care să faci ce îţi doreşte inima – citeşti, faci o pimbare, vezi un film, ieşi la o cafea cu amicii…
… care te fac să simţi că viaţa ta are un sens. De la cele „comune” (să ai o grădină sau un balcon cu flori de invidiat; să dezvolţi gustul pentru frumos al copiilor tăi etc.), la proiecte de anvergură (să te implici în acţiuni caritabile, să te dedici ecologismului etc.).
5. Acceptă trecutul, dar nu te crampona de el
Câtă zgură lasă în suflete rememorarea la infinit a unor întâmplări/întâlniri/experienţe nefericite! Unii oameni fac din asta o obsesie. Îşi dau seama că îşi fac singuri rău, tot răscolind trecutul, dar nu se pot abţine. Tu poţi!
”Lumea aparţine optimiştilor, pesimiştii sunt simpli spectatori” spunea François Guizot, orator şi politician francez din secolul al XVIII-lea. Tu ce părere ai?