Psihologie: Ghid de conversaţie cu adolescenţii

.

De multe ori, adolescenții par că locuiesc pe o altă planetă, paralelă cu a noastră. Nu vor să discute cu părinții, stau cât mai mult în camera lor, la calculator, ies cu prietenii și se ţin cât mai departe de activitățile familiei.
Cum ai putea să îi împărtășești din experiența ta, când el crede că le știe pe toate, iar părinții nu au decât idei învechite? Așa că îți revine sarcina foarte grea de a lega punți de comunicare cu copiii ajunși la această vârstă dificilă. E o misiune grea, dar cu şanse de reuşită dacă urmezi sfaturile noastre.

► Oportunități sunt tot timpul

Nu încerca să îl introduci pe el în programul tău, ci, dimpotrivă, adaptează-te tu preferințelor lui. Mergi la mall cu el, la pescuit, urmăreşte același program la care se uită el, chiar dacă nu este unul din favoritele tale etc. Pe scurt, implică-te în ceea ce face el în timpul liber. Totuși, trebuie să fii atentă. La vârsta asta, orice inițiativă de-a ta poate fi privită ca o intruziune. Ar fi bine să iei în considerare nevoile lui și să îți oferi ajutorul atunci când are nevoie de el. Totodată, poți să-l lași pe el să te învețe ceva. S-ar putea să fie plăcut impresionat dacă îi ceri ajutorul să-ți faci o adresă de mail sau dacă îl rogi să îți explice ce formații sunt la modă.

► Nu ține predici

Uneori, copilul tău vrea doar să vorbească. Dacă îți povestește o întâmplare amuzantă de la școală, nu este momentul să te legi de ce a spus ca să îi ții o predică despre cât de important este să învețe sau orice altceva ți-a venit în minte. Iarăși, dacă îți cere să-l ajuți la o problemă de matematică, răspunde-i la întrebare și nu începe un discurs de o oră.

► Nu îl critica tot timpul

Dacă în 90% din cazuri când îi spui ceva îl critici, nu te mira că evită să mai vorbească cu tine. De multe ori trecem cu vederea comportamentul bun și ne concentrăm doar asupra greșelilor. De exemplu, dacă a făcut curat în bucătărie, dar a uitat să ducă gunoiul, nu-l certa pentru asta, ci remarcă-i comportamentul bun. Încearcă să îl încurajezi mai mult decât să îi spui ce nu a făcut bine și așa te vei apropia de el.

► Nu pune multe întrebări

De obicei, adolescenților nu le place să li se pună multe întrebări. Dacă îți spune că și-a făcut un prieten nou și tu începi cu un tir de artilerie grea, cum ar fi: „în ce clasă e?”, „ce sunt părinții lui?”, „ce note ia de obicei?”, „unde locuiește?” etc., s-ar putea să se simtă prost. Mai bine lasă-l să vorbească, cerând lămuriri în plus în legătură cu ce a spus el după ce ţi-a destăinuit totul.

► ASIGURĂ-L DE DRAGOSTEA TA

Nu reacționa exagerat la orice mică escapadă a adolescentului tău și fii tot timpul deschisă discuțiilor, oricât ar fi ele de jenante. Astfel, poți evita gesturile extreme, în care el preferă să ajungă în situații riscante, pentru a-și acoperi ieşirile nepermise. Fă-l să înțeleagă că îl vei iubi orice ar fi făcut și că se poate baza pe tine oricând.

    
Vedete din Romania Vedete internationale