Valeriu Gheorghiță: dacă românii nu se vor vaccina, în septembrie s-ar putea ajunge la 1.500 de cazuri de COVID-19 pe zi

.
Numărul de cazuri de COVID-19 a început să crească din nou, iar Valeriu Gheorghiță crede că s-ar putea ajunge la 1.500 de cazuri pe zi în septembrie dacă oamenii nu se vor vaccina.

Creșterea este una lentă, dar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, crede că numărul de cazuri zilnice ar putea să depășească 1.500 la jumătatea lui septembrie, dacă oamenii nu se vor vaccina.

„În ultimele două săptămâni se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor pe fiecare săptămână”, a spus Gheorghiță, potrivit Digi24. „Practic dacă ne uităm în ultimele două săptămâni, pe grupe de vârstă, constatăm că sub 40 de ani există o creștere importantă, chiar de circa 120%, a numărului de cazuri. Există categoric un trend ascendent la nivel național, chiar dacă în valoare absolută e vorba de un număr mic de cazuri”.

Expertul se teme însă de o posibilă creștere exponențială: „Pe lângă această creștere lentă, pe care am observat-o și la celelalte valuri, la un moment dat urmează o creștere exponențială. În perioada următoare observăm o creștere progresivă, lentă, a numărului de cazuri, însă această predicție ne arată că e posibil, la jumătatea lunii septembrie, să ajungem la un număr mult mai mare de cazuri. Mai ales că nu avem încă un prag de imunitate colectivă atins la nivel național”.

Citește și: Țara în care persoanele nevaccinate nu mai au voie în supermarketuri, școli, spitale și mijloace de transport

Citește și: Eradicarea variolei ar fi fost imposibilă în era social media, potrivit lui Anthony Fauci

Citește și: Avertismentul ministrului sănătății: „Valul patru va fi al nevaccinaților”

Citește și: Comisar european: „Este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetăţenilor români”

Deși există județe unde rata de imunizare este mare, majoritatea oamenilor la nivelul întregii țări sunt încă nevaccinați. „Sunt județe, inclusiv Municipiul București, unde rata de imunizare colectivă este peste 60%”, a spus medicul Gheorghiță. „Cu toate acestea, avem în continuare populație vulnerabilă nevaccinată, ceea ce ne expune unui risc crescut de îmbolnăviri și de a dezvolta forme severe și de decese”.

Dacă numărul de cazuri va ajunge sau nu la aproximativ 1.500 pe zi în septembrie sau nu depinde de câți oameni se vor imuniza până atunci prin vaccinare. Valeriu Gheorghiță este optimist însă: „Avem încă suficient timp ca până la acel moment să creștem numărul de persoane vaccinate, să recuperăm din acest deficit, însă toate aceste lucruri țin de noi. Ține de fiecare, așa cum își estimează riscul de îmbolnăvire, însă în ceea ce privește vaccinarea COVID-19, trebuie să luăm în calcul nu doar protejarea sănătății noastre, ci și a celor din jurul nostru”.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton