Postul Crăciunului 2022. Ce este permis să faci și ce este interzis în cele 40 de zile de post

.

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul calendaristic. În fiecare an se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte. Postul Crăciunului 2022 se încheie pe 24 decembrie și precede sărbătoarea Nașterii Domnului.

Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către credincioşi, începe pe data de 15 noiembrie şi ţine 40 de zile, până pe 24 decembrie. În această perioadă de post, toţi credincioşii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus Hristos.

Postul Crăciunului 2022. Dezlegările de-a lungul celor 40 de zile

Postul Crăciunului ţine de marți, 15 noiembrie, şi se încheie sâmbătă, 24 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post negru, numit şi post aspru. Dezlegarea la toate alimentele de dulce se face însă numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, care are loc la data de 25 decembrie.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria, scrie creștinortodox.ro.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

Astfel, în zilele de marţi şi joi este dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

În ziua de Ajun se ţine post negru, ori past aspru aşa cum i se mai spune. Se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame. Asemenea, cu semințe au ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

Postul Crăciunului 2022. Zilele în care avem dezlegare la pește

Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă și duminică cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) și 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), scredincioșii să aibă dezlegare la pește.

  • 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică)
  • 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii)
  • 25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie)
  • 27 si 28 noiembrie (sâmbătă și duminică)
  • 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei)
  • 4 decembrie (Sfânta Varvara)
  • 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit)
  • 6 decembrie (Sfantul Ierarh Nicolae)
  • 7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia)
  • 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria)
  • 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon)
  • 11 si 12 decembrie (sâmbătă și duminică)
  • 13 decembrie (Sfântul Ierarh Dosoftei)
  • 18 si 19 decembrie (sâmbătă și duminică)

Cine este scutit să țină zilele din postul Crăciunului

Postul nu este impus de către Biserică, astfel că fiecare credincios poate decide singur dacă dorește să țină sau nu postul de 40 de zile. În post, este importantă abținerea de la mâncărurile grele și grase, dar mai ales sunt importante înțelegerea, buna cuviință, împăcarea și generozitatea.

Sunt însă câteva categorii scutite de la a ține cele 40 de zile de post și vorbim aici despre femeile însărcinate sau mamele care alăptează, copiii cu vârsta sub șapte ani, bătrânii cu o constituție fragilă, dar și cei care suferă de diferite boli precum TBC, diabet sau anemie și pentru care nu este recomandat să țină post mai mult de cinci zile.

Nutriționiștii recomandă ca atunci când finalizăm perioada celor 40 de zile de post să nu exagerăm cu mâncărurile grase, pentru că acest lucru ne poate afecta sănătatea. Este important ca după o perioadă în care nu consumăm produse de origine animală să fim atenți la cum ne dozăm mesele de sărbători pentru a nu avea probleme nutriționale.

Vezi şi paste de post – cele mai delicioase rețete!

Citeşte şi despre cum se ține corect postul negru!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton