Postul Crăciunului 2021 – tradiții și obiceiuri. Ce se mănâncă în Postul Crăciunului

.

Postul Crăciunului este una din cele mai importante perioade de post din timpul anului. Are o durată de 40 de zile și este un post blând, având zile cu dezlegare la pește, ulei și vin. Află care sunt cele mai importante tradiții și ce avem voie să mâncăm în Postul Crăciunului 2021.

Postul Crăciunului în 2021 începe pe 15 decembrie și ține până pe 24 decembrie, când este sărbătorit Ajunul Crăciunului. Ziua dinaintea începutului postului, 14 decebrie, este cunoscută drept Lăsata Secului, fiind ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”.

Postul Crăciunului are, deci, o durată de 40 de zile, însă este un post mai blând decât celelalte.

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2021

În postul Crăciunului încep şezătorile, când tinerii şi bătrânii deopotrivă se strângeau în zilele lucrătoare pe la casele fiecăruia pentru a toarce lână şi a ajuta la treburi gospodăreşti. Se spuneau poveşti, cântece şi ghicitori, iar gazdele serveau ajutoarele cu nuci mere şi pere din fân.

Două mari sărbători pica în timpul Postului Crăciunului: Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie) și Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 decembrie). Pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, numită şi Ovidenie, se aprind luminări pentru copiii nebotezaţi, dar şi pentru morţi pentru a avea cale luminată pe cealaltă lume. Se împart nuci, colaci şi turte de mălai.

Tot pe 21 decembrie, dimineața, bătrânele luau din livadă o creangă cu 7 prune, una cu 7 mere şi una cu 7 alune, pe care le păstrau în cămară, despre care spuneau căci se credea că sunt bune de friguri în tot anul.

În timpul postului, fetele adună făină din care fac plăcinte de Crăciun, pe care le dau apoi colindătorilor. În acest fel, ele se vor face plăcute şi iubite.

Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc. Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.

Ce se mănâncă în Postul Crăciunului 2021

În cele 40 de zile, cât durează Postul Crăciunului, creștinii trebuie să consume fructe, legume, tocănițe sau ghiveciuri. Cu alte cuvinte, preparate și mâncăruri care să nu conțină carne și ouă. Se mai poate mânca orez, quinoia, piure de cartofi, garnituri de legume și ale mâncăruri de post delicioase.

Iată și câteva rețete de post delicioase, pe care merită să le încerci:

Prăjituri de post

Gogoși de post

Ardei umpluți de post

Pizza de post

Sarmale de post

Care sunt zilele cu dezlegare din Postul Crăciunului 2021

Postul Crăciunului este un post blând. Pe durata sa, există câteva zile cu dezlegare la ulei și vin și dezlegare la pește. Iată care sunt zilele cu dezlegare la pește:

  • 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
  • 28 noiembrie
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei
  • 5 decembrie
  • 6 decembrie – Sfântul Nicolae
  • 12 decembrie
  • 13 decembrie
  • 19 decembrie

Rugăciuni în timpul Postului Crăciunului 2021

Rugăciunea care se citește în fiecare post

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţă asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Rugăciune pentru Postul Crăciunului care atrage binele

O altă rugăciune care atrage binele, curățarea sufletească și smerenia, pe care credincioșii o pot citi în post este aceasta:

„O, Doamne Dumnezeule Atotputernic, zidirea mâinilor Tale suntem, pecetluiţi cu gândul voinţei Tale de mântuire, dar neascultând poruncile Tale, ne-am abătut pe căile nedreptăţii.

Din pământ m-ai zidit şi cu suflarea duhului iubirii Tale m-ai arătat ca o făptură minunată, încununată cu frumuseţe dumnezeiască. Dar eu, neluând seama la cinstea cu care m-ai învrednicit, m-am coborât în adâncul fărădelegilor.

Curăţeşte inimile noastre, trimitând apa îndurărilor Tale întru care îneacă toată cugetarea cea pătimaşă. În noroiul slavei deşarte pururea alunecăm şi cădem în groapa tuturor răutăţilor, fiind cu totul osândiţi.

Întinde-ne mână de ajutor, Doamne, şi ne urcă pe muntele nevoinţelor, dăruindu-ne totodată şi lumina pocăinţei. Dă-ne şi coiful nădejdii în vremea tulburării gândurilor rele şi întrarmează-ne cu săgeţile rugăciunii de foc, ca să doborâm pe vrăjmaşii cei ce ne necăjesc.

Moise a postit 40 de zile şi a primit din mâna Ta tablele legii, însă acum Însuţi scrie cu degetul Tău dumnezeiesc gândurile înţelepciunii Tale, care să ne călăuzească la tot lucrul cel bun. Suntem firi slabe şi lesne biruite de păcat, dar cu braţul puterii Tale ridică-ne deasupra valurilor patimilor noastre şi dă-ne a privi spre adâncurile milostivirii Tale.

Pune în inimile noastre dragostea de rugăciune şi cu adierile dorului Tău învăluie sufletele noastre. Învaţă-ne a iubi mai mult curăţia şi mintea noastră o arată tablă a cugetărilor îngereşti scrise cu slovele Duhului Tău înţelepţitor. Să se atingă de inima noastră împietrită scânteia iubirii Tale de oameni şi să o prefacă în ceară în care cu degetul Tău dumnezeiesc să închipui cuvinte iubitoare faţă de aproapele.

Greu suferim povara neputineţelor noastre şi adesea ne tânguim fiind biruiţi de vărjmaşii noştri nevăzuţi, dar adâncul milostivirii şi îndurărilor Tale este mare, deci totdeauna sprijineşte-ne cu braţul Tău puternic pe cărarea postului.”

Vezi şi dezlegare la pește în 2022 – în ce zile se mănâncă pește până la finalul anului!

Ultima modificare iulie 13, 2022 3:00 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale