Piramida lui Maslow este unul dintre cele mai importante concepte despre motivație. Ea descrie satisfacerea nevoilor de la o etapă la alta a vieții. Piramida lui Maslow grupează nevoile în cinci grupe mari pe baza unei ierarhii în care ne recunoaștem cu toții.
Cuprins
- 1 Cine a fost Maslow
- 2 Principiile pe care se bazează teoria lui Maslow
- 3 Piramida lui Maslow. Ierarhia nevoilor
- 3.1 Prima treaptă a piramidei – nevoile fiziologice
- 3.2 A doua treaptă a piramidei – siguranța și confortul
- 3.3 A treia treaptă a piramidei: nevoile emoționale
- 3.4 A patra treaptă a piramidei: nevoia de stimă
- 3.5 A cincea treaptă: autorealizarea
- 4 Cine ajunge în vârful Piramidei lui Maslow
- 5 Cum te ajută Piramida lui Maslow în viața de zi cu zi
Fiecare dintre noi are o ierarhie a nevoilor, după cum arată Piramida lui Maslow, pornind de la nevoile primare, până la nevoile elevate care țin de autocunoaștere, realizare și satisfacție. Descoperă care sunt nevoile pe care trebuie să ni le împlinim în viață și cum te ajută celebra piramidă a motivației în planurile tale.
Cuprins
Cine a fost Maslow
Abraham Maslow (1908 – 1970) a fost un psiholog umanist american, cu origini evreiești. A studiat Dreptul și apoi Psihologia, obținând doctoratul în anul 1939 la Universitatea din Wisconsin.
În 1951, Maslow a devenit șeful catedrei de psihologie la Universitatea Brandeis, unde și-a început activitatea de cercetare teoretică. Acolo l-a întâlnit pe Kurt Goldstein, care i-a sugerat ideea de auto-actualizare folosită în teoria piramidei.
Principala contribuție a lui Maslow în psihologie a fost ierarhizarea nevoilor umane. Având o abordare umanistă, Maslow observă că ființele umane nu sunt împinse sau atrase numai de forțe mecanice, ci mai degrabă de stimuli, obiceiuri sau impulsuri instinctive necunoscute. Astfel, el susține că ființele umane sunt motivate de anumite nevoi nesatisfăcute ṣi că nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfăcute înainte de a se putea ajunge la cele superioare.
Principiile pe care se bazează teoria lui Maslow
Abraham Maslow consideră că fiecare dintre noi, după ce ne asigurăm nevoile de bază care țin de supraviețuire, încercăm să ne asigurăm un trai confortabil: casă, loc de muncă și bani. Urmează apoi dragostea, afecțiunea, o familie, un cerc de prieteni.
Cei mai mulți dintre noi ne oprim la primele niveluri ale piramidei. Dar sunt și indivizi care evoluează și își satisfac nevoi mult mai ridicate. Aceștia își construiesc o imagine publică, au nevoie de stimă de sine ridicată și simt nevoia de a-și folosi la maximum capacitățile, de a oferi ceea ce au mai bun celor din jur, etapă care se numește auto-actualizare.
Maslow consideră că singurul motiv pentru care oamenii nu se mișcă în direcția auto-actualizării este din cauza obstacolelor puse în calea lor de societate, mai ales printr-o educație deficitară ce nu poate schimba o persoană cu o slabă pregătire pentru viață într-o persoană cu o abordare pozitivă. Maslow este de părere că educatorii pot avea un rol important pentru îndrumarea unui individ pentru a ajunge la auto-actualizare în felul său.
Piramida lui Maslow. Ierarhia nevoilor
Află care sunt nevoile umane pe etape, pornind de la baza piramidei. Analizând fiecare treaptă, ne putem da seama ce nevoi nu au fost împlinite în viața noastră și care este drumul către vârful piramidei, unde cel care ajunge se poate simți autorealizat și cu adevărat împlinit.
Ordinea în care apar nevoile nu este una fixă, mai ales că cei mai mulți dintre noi beneficiem de satisfacerea nevoilor de la primele trei etape încă din familie. Părinții ne asigură supraviețuirea, avem o casă, o familie, beneficiem de iubire și sprijin, beneficiem de educație pentru a ne dezvolta și pentru a trece la treptele superioare.
Dar, în cazul în care nevoile de bază nu sunt satisfăcute, dacă nu avem o siguranță materială, un loc de muncă și o familie aproape, nu putem evolua către visuri și planuri mai mari.
Prima treaptă a piramidei – nevoile fiziologice
Acestea sunt cerințele biologice pentru supraviețuirea omului, nevoile fără de care organismul uman nu poate funcționa optim. Nevoile fiziologice includ:
- Nevoia de aer
- Nevoia de hrană (mâncare, băutură)
- Nevoia de adăpost (un loc de dormit)
- Nevoia instinctivă de sex pentru perpetuarea speciei
Maslow a considerat nevoile fiziologice ca fiind cele mai importante deoarece toate celelalte nevoi devin secundare până când aceste nevoi sunt satisfăcute. De exemplu, dacă unui om îi este foame, nu se poate concentra la nimic altceva decât să găsească ceva de mâncare. De-abia după ce și-a îndeplinit această cerință, el poate să aspire și la altceva.
A doua treaptă a piramidei – siguranța și confortul
Nevoia de securitate se instalează foarte devreme în viață, încă din anii copilăriei. Copiii caută siguranța emoțională și protecția familiei, tinerii au nevoie de siguranța unui loc de muncă, adulții caută siguranța financiară.
Nevoia de securitate include:
- Siguranța materială și financiară
- Siguranța unui stil de viață lipsit de pericole
- Securitatea emoțională
- Siguranța în societate: nevoia de ordine și justiție.
A treia treaptă a piramidei: nevoile emoționale
În același timp cu necesitățile de bază, fiecare dintre noi are nevoie de dragoste, grijă, afecțiune și încredere din partea celor din jur. Oamenii sprijiniți de o familie unită și cu relații puternice de prietenie sunt mai optimiști, mai încrezători și pot realiza mai multe lucruri în viață.
Nevoile noastre emoționale pot include:
- Nevoia de a avea familie și prieteni
- Nevoia de a aparține unui grup
- Nevoia de a fi acceptat
- Nevoia de a avea încredere
- Nevoia de a afecțiune și iubire
A patra treaptă a piramidei: nevoia de stimă
Stima de sine și stima pe care o percepem în jur, aprecierea, admirația și încurajarea sunt foarte importante pentru autodezvoltare.
- Stima pentru sine include nevoia de demnitate, realizare, stăpânire și independență.
- Nevoia de reputație sau respect din partea celorlalți include statutul și prestigiul unei persoane
Când nevoia de stimă este satisfăcută, oamenii se simt încrezători. Ei simt că realizările lor sunt valoroase și pentru ei, și pentru cei din jur. În schimb, dacă stima lipsește, oamenii se simt inferiori și incapabili să avanseze.
A cincea treaptă: autorealizarea
În concepția lui Maslow, un individ care și-a satisfăcut toate nevoile de la primele 4 trepte va tinde spre autorealizare. Pentru a se simți cu adevărat împlinit, va încerca să fie un om din ce în ce mai bun, mai generos și mai implicat în societate. El va ajunge la autocunoaștere și va dărui celor din jur tot ce are mai bun.
Tot în această etapă este inclusă și nevoia de frumos, de echilibru și armonie, fără de care sufletul nu poate ajunge la o treaptă superioară.
Cine ajunge în vârful Piramidei lui Maslow
În realitate, pe ultima treaptă a piramidei, cea mai de sus, ajung foarte puțini oameni. Conform celebrului psiholog american, doar 2% din totalul persoanelor ajung să-și satisfacă nevoia de auto-actualizare. Aceste persoane tind să aibă anumite trăsături specifice, precum:
- Percep realitatea eficient și au capacitatea de a tolera incertitudinea
- Se acceptă pe ei înșiși și pe ceilalți oameni pentru ceea ce sunt
- Sunt spontani în gândire și acțiune
- Au un simț al umorului neobișnuit
- Sunt capabili să privească viața în mod obiectiv
- Sunt creativi
- Sunt neconvenționali
- Sunt preocupați de bunăstarea umanității
- Se bucură de viață
- Stabilesc relații interpersonale cu un număr mic de persoane
- Simt nevoia de a avea experiențe ieșite din comun
- Au atitudini democratice
- Au standarde morale și etice foarte ridicate
Cum te ajută Piramida lui Maslow în viața de zi cu zi
Teoria nevoilor și a motivației, descrisă de Abraham Maslow, a fost adesea criticată, dar este folosită în multe alte concepte psihologice. Oricât de discutată ar fi, ea ne învață un lucru de bază: cu cât îți cunoști mai bine nevoile, cu atât reușești să te dezvolți mai mult!
Analizează Piramida lui Maslow și încearcă să răspunzi la întrebări precum: ce dorești cu adevărat, care sunt prioritățile tale, ce planuri pot fi împlinite sau nu, ce nevoi nu au fost satisfăcute și cum le poți realiza. În momentul în care reușești să răspunzi concret la astfel de întrebări, motivația te va ajuta să îți satisfaci dorințele neîmplinite.
Pe de altă parte, teoria lui Maslow ne mai învață să încercăm să fim cât mai deschiși, să ne păstrăm energia și curiozitatea vie, să încercăm lucruri noi, să ne depășim zona de confort, să fim sinceri cu noi înșine, să fim mai siguri și mai încrezători. Asumarea responsabilităților, efortul, munca, plăcerea de a trăi viața, generozitatea și afecțiunea față de cei care ne sprijină trebuie să fie la baza tuturor realizărilor.
Ultima modificare septembrie 14, 2022 11:08 am