Mai multe participante transgender și femei ce fac parte din populații indigene se întrec în cadrul unei ediții istorice a concursului de frumusețe Miss Universe 2018 ce se desfășoară în Thailanda.
Acesta este cazul și Angelei Ponce, care anul acesta a devenit prima concurentă transgender din istoria de 66 ani a renumitului concurs de frumusețe, relatează Reuters.
Ea a crescut urmărind competiția la televizor și a visat mereu să își reprezinte țara la un moment dat.
„Femeile trans au fost persecutate şi şterse din istorie un timp atât de îndelungat. Eu demonstrez faptul că femeile trans pot să fie orice îşi doresc”, a declarat Ponce, care a fost desemnată Miss Spania la începutul anului.
„Sunt mândră că am șansa de a folosi această platformă pentru a transmite un mesaj de includere, toleranţă şi respect faţă de comunitatea LGBT”, a subliniat ea.
În anul 2012, Miss Universe Organization, care deține dreptul de organizare a competiției, a anulat interdicția de participare ce viza persoanele transgender.
Concursul, care își va desemna câștigătoarea pe 17 decembrie, este televizat în peste 190 de țări și are o audiență estimată la aproximativ 500 milioane telespectatori anual.
Angela Ponce, care este considerată favorită la câștigarea titlului de mai multe case de pariuri, lucrează în regim de voluntariat pentru o organizație non-profit din Spania care sprijină copiii și familiile în care există probleme legate de identitatea de gen.
Potrivit reprezentantei Spaniei, copiii transgender suferă adeseori de depresie şi mulţi dintre ei au dezvăluit că au avut gânduri suicidare.
„M-am născut într-o lume, într-o societate care nu erau cu adevărat pregătite pentru mine. Am beneficiat de sprijinul familiei, dar tot m-am confruntat cu discriminarea şi n-am avut niciun model”, a afirmat Angela.
„Atât de mulţi copii sunt discriminaţi pentru că sunt diferiţi. Este important să le spunem că au dreptul să fie cine sunt, cine doresc să fie”, a precizat ea pentru Reuters.
Concursul Miss Universe 2018 are loc într-o perioadă în care Thailanda se pregăteşte să adopte o lege revoluţionară, care va permite semnarea de parteneriate civile de către cuplurile alcătuite din persoane de acelaşi sex, devenind astfel prima ţară din Asia care aprobă o astfel de normă legislativă.
Alături de Angela Ponce, la concursul Miss Universe 2018 participă şi o altă concurentă care s-a confruntat cu ideile preconcepute. Reprezentanta statului Panama este prima femeie indigenă din istoria competiţiei.
„Atunci când m-am înscris în concurs, am avut parte de multe critici; oamenii mă atacau pe Instagram şi în mass-media şi spuneau că eu nu ar fi trebuit să am dreptul de a concura”, a povestit Rosa Montezuma, reprezentanta statului Panama.
„Persoanele indigene deţin multe cunoştinţe tradiţionale, însă nu le sunt oferite oportunităţi”, a mai spus concurenta în vârstă de 25 de ani.
„Acest concurs este o platformă minunată pentru mine, ca să mă adresez lumii întregi şi să arăt că fetele indigene pot să aibă şi ele succes”, a precizat ea.
Potrivit ONU, în lume există aproximativ 370 de milioane de persoane care aparţin unor comunităţi indigene.
Aceşti oameni reprezintă mai puţin de 5% din populaţia globală a Terrei, însă alcătuiesc 15% din totalul celor mai săraci oameni din lume, întrucât adeseori le sunt refuzate drepturile asupra pământurilor strămoşeşti şi accesul la educaţie şi îngrijiri medicale.
Sursă foto: Facebook
Ultima modificare decembrie 17, 2018 1:22 pm