(P) Reţete speciale pentru Crăciun

.

Impresionează-ţi invitaţii cu bunătăţi din carne de porc. Profită de carnea gata pregătită pentru gătit pe care o găseşti la caserole, în toate magazinele LIDL. Încearcă rulada cu ciuperci, plăcinta cu merişoare sau pulpa cu portocale şi prune uscate. Efortul pentru pregătirea lor este mai mare, dar şi savoarea e pe măsură!

Ruladă de porc cu ciuperci

Ingrediente: 1 muşchi de porc (1 kg), 400 g ciuperci, o legătură de pătrunjel, o ceapă, ulei de măsline, 2 linguriţe seminţe de chimen, ½ linguriţă sare de mare, câteva cuişoare, un vârf linguriţă nucşoară, o crenguţă de rozmarin, un pahar de vin, piper boabe roşu.

Preparare: Muşchiul de porc se desface în trei părţi, pe lung, ca să devină plat. Într-un bol se pun vreo câteva linguri de ulei de măsline. Se adaugă seminţele de chimen şi sarea, se amestecă. Cu acest ulei se unge bucata de carne pe toate părţile şi apoi se pune la rece. Se prepară umplutura. Într-o tigaie se încălzesc 3 linguri ulei şi se căleşte ceapa tocată marunt, până devine aurie, apoi se pune peste ciupercile tocate mărunt. Se adaugă sare, nucşoara şi câteva frunze de rozmarin. Se lasă la foc potrivit până se evaporă apa lăsată de ciuperci, amestecând din când în când. Se ia tigaia de pe foc şi se lasă la răcit. Se ia bucata de carne şi se întinde peste ea jumătate din compoziţia de ciuperci, împreună cu jumătate din pătrunjelul verde tocat. Se rulealează strâns şi se legă bine cu sfoara. Din loc în loc se înfig cuişoarele. Se pune rulada într-o cratiţă potrivita. Se stropeşte cu ulei de măsline, vin şi puţină apa rece, se adaugă crenguţe de rozmarin şi piperul şi se dau la cuptor. La început se acoperă cu folie şi se lasă la foc moderat, 175-180 grade cam jumătate de oră. Se scoate folia şi se întoarce rulada. La mai lasă să se rumenească, udând-o periodic cu lichidul din tavă, încă 30 de minute sau cât trebuie ca să fie pătrunsă şi rumenită. Când e gata se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească, apoi se taie felii.

Plăcintă de porc cu merişoare

Ingrediente: pentru umplutură: 300 g merişoare proaspete sau congelate, 3 linguri zahăr fin, sucul de la o jumătate de portocală, o lingură ulei de măsline, o ceapă, 4 felii de kaizer afumat, 2 căţei de usturoi, cimbru, 500 g carne de porc de lucru, 150 ml apă, sare, piper, puţină nucşoară rasă; pentru aluat: 450 g făină, 100 g untură, 4 linguri lapte.

Preparare: Se pun merişoarele cu zahărul şi sucul de portocale şi se fierb la foc mic până când încep să se spargă şi sosul se îngroaşă. Se lasă deoparte să se răcească. Se încălzeşte uleiul într-o cratiţă şi se prăjeşte ceapa tocată până se înmoaie. Se adaugă kaizerul şi usturoiul şi se prăjeşte până se rumeneşte, apoi cimbrul şi salvia. Se lasă să se răcească puţin şi se adaugă carnea de porc tocată. Se asezonează cu sare, piper şi nucşoară, se amestecă şi se lasă deoparte. Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade. Aluatul: se cerne făina într-un vas cu două linguriţe de sare. Separat, se topeşte untura în lapte într-o cratiţă cu 150 ml de apă. Se toarnă apoi peste făină şi amestecă cu o lingură de lemn până când se întăreşte aluatul. Se frământă puţin pe o suprafaţă tapetată cu făină, până când se omogenizează. Se pune aluatul într-o formă detaşabilă rotundă, şi se ridică pe pereţii vasului. Se pune umplutura de carne şi peste ea sosul de merişoare şi se nivelează suprafaţa. Se coace timp de 30 de minute, apoi se reduce temperatura cuptorului. Se lasă la copt încă 40 de minute până când aluatul se rumeneşte.

Fleică cu portocale şi prune uscate

Ingrediente: o bucată de fleică de porc (în jur de 1kg), ulei, 2 portocale, 200 ml suc de portocale, 50 ml apă, o linguriţă de zahăr, 100 g prune uscate fără sâmburi; pentru marinată: 2-3 căţei de usturoi, 3 frunze de dafin, 2 crenguţe de cimbru, o linguriţă de oregano, o linguriţă de rozmarin, o linguriţă de boia dulce, sare marină, piper măcinat, coaja rasă de la o portocală.

Preparare: Se rulează bucata de fleică şi se leagă cu o sfoară, ca să capete o formă rotundă. Apoi se marinează. Se pune într-un vas cu capac şi se lasă câteva ore la frigider. Se scoate apoi şi se căleşte friptura pe toate părţile într-o tigaie cu o lingură de ulei până capătă o culoare frumoasă. Se încinge cuptorul la 180 de grade, se pune pulpa într-un vas, se aşază feliile de portocale şi prunele pe marginea vasului de jur împrejur, se stropeşte cu sucul de portocale amestecat cu apa şi cu linguriţa de zahăr, după care se acoperă vasul şi se lasă la cuptor circa 35-40 minute. Se descoperă vasul, se măreşte temperatura la 220 de grade şi se mai lasă 15 minute să se rumenească.

Ultima modificare decembrie 16, 2015 11:39 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale