(P) 5 ponturi ca să identifici un vin bun

.

Atunci când vrei să alegi un vin bun, trebuie să ții cont de mai mult aspecte, mai ales că, pe piață, există o mulțime de vinuri contrafăcute.  Regula conform căreia un vin scump este neapărat și bun nu este, întotdeauna, corectă. Așa că, atunci când mergi la cumpărături, trebuie să verifici mai multe detalii, înainte de a achiziționa o sticlă de vin. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi ușor un vin de calitate, la un preț accesibil.

Recipientul și dopul

În general, un vin de calitate este, mereu, depozitat în sticlă. În schimb, vinurile la cutie nu au o calitate superioară și pot fi folosite pentru pregătirea marinadei sau pentru prepararea anumitor fripturi la cuptor. Așa că, atunci când alegi un vin, ar fi indicat să ții cont și de ambalajul acestuia și de calitatea recipientului.

În ceea ce privește dopul, pentru vinurile vechi, unde este important să se mențină delicatețea gustului pentru o lungă perioadă de timp, este obligatoriu un dop din plută naturală. În schimb, în cazul vinurilor mai tinere și mai ieftine, dopurile sunt realizate din materiale sintetice. Însă, pe piață există și vinuri cu dopuri înșurubabile. Acest model de dop este un indicator al producției în masă dar și al faptului că este vorba de un vin tânăr, care ar trebui consumat într-un timp mai scurt.

Cantitatea de zahăr

Pentru a deosebi un vin de calitate de unul contrafăcut, este necesar să verifici și cantitatea de zahăr. În general, un vin sec are un conținut de zahăr de până la 4 g/l, un demisec până la 18 g/l, un demidulce – până la 45 g/l. În cazul în care conținutul de zahăr este mai mare, vinul este de desert. Vinul sec se obține prin fermentarea completă a zahărului, restul, prin cea parțială.

Informațiile de pe etichetă

Un alt mod în care poți deosebi un vin de calitate de unul oarecare este verificarea informațiilor de pe etichetă. Aceasta trebuie să indice numele producătorului și anul recoltării, cu precizie. De asemenea, pe etichetă se indică și soiul de struguri din care este produs vinul respectiv.

Un vin de calitate trebuie să aibă inscripționat pe etichetă DOC, adică denumire de origine controlată, care îți oferă garanţia că ai de-a face cu un vin bun. Dacă vrei un vin la maturitate deplină pe etichetă va scrie CMD (cules la maturitate deplină), iar, în cazul în care vrei un vin licoros, siropos, mai dulce, plăcut la degustare, trebuie să cauți pe etichetă iniţialele CMT (cules la maturitate târzie).

Dioxidul de sulf

Aproape orice vin conține dioxid de sulf. În general, 99% dintre sticlele de vin au acest ingredient, care este, de fapt, un conservant care împiedică apariția ciupercilor. Însă, în cazul în care o sticlă de vin conține acid salicilic, înseamnă că băutura nu este una de calitate.

Testează vinul acasă

Dacă ai cumpărat vinul, poți să-i testezi calitatea acasă, folosind un pahar cu apă. După ce ai umplut un pahar cu apă, toarnă în el o lingură de vin. Dacă este un vin natural, acesta va forma un strat vizibil în partea de sus, iar dacă este contrafăcut, acesta va uniformiza apa.

O altă metodă de a testa calitatea vinului poate fi cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Toarnă într-un pahar aproximativ 50 ml de vin și adaugă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu peste vin. Dacă vinul este natural, acesta va căpăta o nuanță verde-albăstruie, iar, dacă este realizat din prafuri, acesta își va păstra aceeași culoare sau va obține o nuanță mai deschisă.

Așadar, acestea sunt aspectele de care poți ține cont atunci când alegi un vin dintr-un supermarket. Iar, dacă vrei să servești un vin de calitate, poți verifica lista cramelor românești și poți comanda de acolo mai multe sticle dintr-un anumit soi.

Ultima modificare ianuarie 11, 2021 3:53 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale