ONU atrage atenția: „Următoarea pandemie este aproape”

.

Următoarea pandemie este aproape și nu există niciun vaccin care să o vindece, atrag atenția reprezentanții ONU (Organizația Națiunilor Unite). Nici ţările dezvoltate nu vor scăpa, mai spun aceștia. 

După pandemia de COVID-19, este posibil să ne confruntăm cu o altă criză mondială, în fața căreia s-ar putea să fim și mai vulnerabili pentru că nu există un vaccin care să o vindece, avertizează reprezentanții ONU.

Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru reducerea riscului de dezastre, a declarat: „Seceta este pe punctul de a deveni următoarea pandemie şi nu există niciun vaccin care să o vindece. Cea mai mare parte a lumii va trăi cu stres hidric în următorii câţiva ani. Cererea va depăşi oferta în anumite perioade. Seceta este un factor major în degradarea terenurilor şi în scăderea randamentelor pentru culturile majore”, potrivit Digi24.

Chiar dacă secetă este o problemă veche, contextul actual este foarte diferit.

„Activităţile umane exacerbează seceta şi sporesc impactul, ameninţând cu deraierea progresului în ceea ce priveşte ridicarea oamenilor din sărăcie”, a mai spus Mizutori.

Chiar și țările dezvoltate, precum SUA, Australia şi sudul Europei s-au confruntat cu secetă în ultimii ani. Costurile se ridică la peste 6 miliarde de dolari pe an ca impact direct în SUA şi aproximativ 9 miliarde de euro în UE, însă aceste sume pot fi subestimate.

În ultimii ani, transportul pe Dunăre a avut de suferit din cauza secetei. Transporturile, turismul, industria şi generarea de energie au fost afectate, iar Roger Pulwarty, om de ştiinţă la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA şi coautor al raportului a precizat că „trebuie să avem o perspectivă modernizată asupra secetei”.

„Trebuie să ne uităm la modul de gestionare a resurselor precum râurile şi bazinele hidrografice mari”, a atras atenția specialistul.

Seceta ar putea crea următoarea pandemie. Factorii care au declanșat-o

Citește și: George Burcea a confirmat sarcina Vivianei Sposub? „Ce ai la burtică, iubita?”

Anamaria Prodan, noi declarații după ce Laurențiu Reghecampf a confirmat că vor divorța

Pentru cine se duce Ramona Olaru frecvent în Mykonos

Ce mașină și-a luat Oana Roman. Vedeta s-a lăudat pe rețelele sociale cu noua achiziție

Pe lângă schimbările climatice, utilizarea ineficientă a resurselor de apă şi degradarea terenurilor în cadrul agriculturii intensive şi a practicilor agricole slabe joacă un rol important în această problemă.

De asemenea, o problemă majoră o reprezintă defrişările, utilizarea excesivă a îngrăşămintelor şi pesticidelor, supra-păşunatul şi supraextracţia apei pentru agricultură.

Mami Mizutori a îndemnat guvernele să ia măsuri pentru prevenirea secetei, cum ar fi reformarea şi reglementarea modului în care apa este extrasă, stocată şi utilizată şi modul în care este gestionat terenul.

De asemenea, sistemele de avertizare timpurie ar putea ajuta mult persoanele aflate în pericol şi că acum sunt disponibile tehnici avansate de prognozare a vremii, a mai spus aceasta.

Sursă foto: Shutterstock

Ultima modificare iunie 18, 2021 1:57 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale