Vestea că o tânără de 17 ani din Haga, Olanda, a primit dreptul de a fi eutanasiată a cutremurat o lume întreagă. Înainte de a muri, fata a scris o carte despre dramele prin care a trecut în scurta ei viață.
Noa Pothoven a ajuns la vârsta adolescenței cu o suferință atât de profundă, încât a ajuns să vadă moartea ca pe singura formă de eliberare. Era doar un copil când s-a confruntat prima oară cu abuzurile care i-au marcat profund viața. În urmă cu câțiva ani, aceasta a fost violată de doi bărbați și a păstrat tăcerea, de rușine, potrivit Libertatea.ro.
Fata, care suferea de sindromul stresului post-traumatic, depresie și anorexie, a anunțat vestea că a obținut permisiunea de sinucidere asistată cu 10 zile înainte să recurgă la gestul final.
„Am dezbătut un timp dacă să fac publică sau nu această informație și am decis să o fac. Poate acest gest vine ca o surpriză pentru unii, date fiind postările mele despre spitalizare, însă planul l-am avut de mult timp și nu este unul impulsiv. Voi trece direct la subiect: în maximum 10 zile voi muri. După ani de luptă, sunt secată de energie. Nu mai mănânc și nu mai beau apă de ceva timp și, după multe discuții și evaluări, s-au decis să mă lase să plec pentru că suferința mea este de nesuportat”, a mărturisit Noa.
Adolescenta a scris și o carte, „Să câștigi sau să înveți”, despre problemele ce i-au adus atâta suferință, în speranța că îi va putea ajuta pe alți tineri care trec prin momente grele.
Noa nu s-a lăsat înduplecată de nimeni și a susținut până la final că moartea este singura soluție pentru a scăpa de suferință. Aceasta a menționat și faptul că în Olanda nu există clinici specializate în care tinerii să poată apela la ajutorul experților în boli psihice.
„În acest caz iubirea înseamnă să mă lăsați să mor” a fost mesajul ei final.
Fata a murit acasă, pe un pat de spital instalat special pentru procedura de eutanasiere.
În Olanda, legea privind dreptul la sinucidere asistată în cazul unei boli grave sau a unei dureri insuportabile a intrat în vigoare în 2002. Mai există și alte în lume care permit o astfel de procedură, cum ar fi Elveția, Luxemburg, Belgia.
Sursă foto: Facebook, Instagram
Ultima modificare iunie 5, 2019 12:42 pm