Nu trage apa la toaletă cu capacul ridicat! Află la ce riscuri te expui

.

Acasă, la restaurant sau la serviciu, ai grijă să tragi apa la toaletă abia după ce ai închis capacul vasului. Iată la ce riscuri de sănătate te expui, dacă nu ții cont de această regulă.

În cei 7 ani de acasă cu toții învățăm să trage apa la toaletă după ce lăsăm capacul. Este una dintre cele mai simple reguli de igienă, dar de multe ori uităm de ea!

Acasă, considerăm că baia noastră este curată și nu ne expunem niciunui risc. Iar în toaleta de la serviciu sau în toaletele publice nici nu vrem să ne atingem de capac. Nu-i așa că niciodată nu ați pus mâna pe capacul unui wc-ul public înainte să trageți apa? Dar facem o mare greșeală!

Cât de curată este de fapt baia?

Tu cât de des cureți și igienizezi vasul de toaletă? Ești convinsă că baia ta este curată-lună? Ei bine, studiile din ultimii ani arată cu totul altceva!

Chiar dacă faci curățenie în baie și igienizezi periodic vasul wc-ului, de fiecare dată când îl folosești ajung alți microbi și alte bacterii în apa de toaletă. Într-o casă cu mai multe persoane, unde mai vin și musafiri, igiena la baie trebuie să fie strictă. Vasul de toaletă este, poate, cea mai sigură sursă de infecție din baie. Cu atât mai periculoase sunt toaletele de la serviciu, din localuri, hoteluri sau din gări. În aceste băi este cu atât mai important să lași capacul înainte de a trage apa la toaletă.

Încă din anul 1975, biologii americani au atras atenția asupra faptului că apa la toaletă poate conține bacterii periculoase. Microbiologul american Charles Gerba afirma că apa din vasul de wc poate să contamineze mediul apropiat cu agenți patogeni proveniți din fecale sau vomă.

După ce folosești toaleta, când tragi apa se împrăștie în jur particule infime de apă care conțin microorganisme, microbi și bacterii din materiile fecale sau din urină.

Ce microbi pot supraviețui mai mult timp în baie

Conform celor mai noi studii, virusurile care pot supraviețui și două – trei zile pe toaletă și pe diverse suprafețe din baie sunt:

  • Norovirusul: provoacă gastroenterita acută, o infecție intestinală și/sau stomacală, care se manifestă prin diaree, febră, greață, vărsături, crampe abdominale),
  • virusul SARS responsabil de apariția sindromului respirator acut sever
  • virusul gripei B
  • coronavirusul care declanșează infecția Covid-19.

Studiul din 1975 a atras atenția și asupra altui pericol ce ține de apa provenită din toaletă: răspândirea bacteriei E.Coli. Aceasta este foarte rezistentă și poate persista în baie mai bine de șase ore de la momentul în care ai tras apa fără să cobori capacul vasului de toaletă.

Periculoasă este și bacteria Clostridium difficile care provoacă inflamații acută la nivel intestinal, colite manifestate prin episoade de diaree, crampe, febră și vărsături). Tot prin apa de la toaletă se poate răspândi și Salmonella, bacterie care declanșează infecții intestinale, diaree, uneori cu sânge, vomă și crampe abdominale.

De ce trebuie să lași capacul înainte de a trage apa la toaletă

Jetul de apă care curăță vasul de toaletă este suficient de puternic să arunce mici picături de apă până la doi sau trei metri în jur. Astfel că microbii, purtați de picăturile de apă, aterizează direct pe tine, pe faianța din jur, pe chiuvetă sau pe cadă.

Nu este exclus să ajungă și pe săpun sau periuțele de dinți, dacă le ții apoape de vasul de toaletă. De asemenea, ajung și pe hainele tale, în timp ce te speli pe mâini după ce ai folosit toaleta.

Așadar, ține cont de cele mai elementare reguli de igienă și coboară capacul înainte de a trage apa la toaletă. Ține cont de faptul că jetul de apă poate răspândi tot felul de microbi în jur, dar te poți feri de pericole printr-un gest simplu.

Reguli de igienă în toaletele publice

Dacă ești atentă cu igiena acasă, cu atât mai mult trebuie să respecți regulile simple de igienă în toaletele din restaurante, localuri, gări sau mall-uri.

Folosește un șervețel sau o bucată de hârtie igienică să apuci capacul vasului de wc și să îl închizi, fără să te murdărești.

Cu un alt șervețel curat deschide clanța ușii când pleci și apoi spală-te foarte bine pe mâini cu apă și săpun.

Poartă la tine mereu un gel dezinfectant pentru mâini, în cazul în care nu ai acces la săpun în toaletele publice.  

Ultima modificare septembrie 15, 2022 5:52 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale