Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că nu se vor lua noi măsuri de relaxare de la 1 iulie. Unii dintre români nu au respectat regulile, iar numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut alarmant.
După evaluarea situației din ultimele două săptămâni, Grupul de suport tehnico-științific a decis amânarea celei de-a patra etapă de relaxare, a anunțat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Faptul că mulți români nu au respectat regulile impuse de autorități s-a reflectat în creșterea numărului de cazuri noi COVID-19.
„S-a evaluat tot ce a însemnat ultimele două săptămâni, în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, în care au crescut cazurile în terapie intensivă, a crescut numărul de decese. Recomandările specialiștilor din Grupul Tehnico-Științific sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie. Urmărim zilnic și săptămâna care urmează, evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor de la terapie intensivă, evoluția deceselor și respectarea normelor de precauție, reguli de igienă, distanțarea fizică”, a spus Tătaru.
Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica
Litoralul și Valea Prahovei au devenit posibile focare de infecție COVID-19, după ce aceste zone au fost pline de turiști care nu au mai ținut cont de regulile de distanțare socială sau obligativitatea purtării măștilor de protecție.
Nelu Tătaru a explicat că în anumite zone a crescut rata de transmitere comunitară a virusului și va urma o săptămână de foc, în care se va analiza ce anume a generat acel „weekend de nerespectare a normelor, în special pe Litoral.”
„A crescut rata de transmitere. Sunt acțiuni, cum a fost cea de pe Litoral, din acest weekend, în care nu s-a respectat nimic și au venit oameni din toată țara”, a explicat Tătaru.
Când se vor lua noi măsuri de relaxare
Ministrul Sănătății a declarat că cel de-al patrulea val de relaxări va fi posibil doar dacă în perioada următoare va scădea numărul de cazuri noi de COVID-19.
„În măsura în care evoluția va deveni favorabilă, ne gândim și la alte măsuri de relaxare. În perioada următoare, văzând că avem stabilă o săptămână în care scade numărul de cazuri noi și transmiterea comunitară scade și ea, atunci putem să ne gândim la măsuri de relaxare. Rămâne ca fiecare dintre noi să gestionăm fiecare măsură de relaxare”, a precizat ministrul.
Întrebat dacă vor exista noi restricții, Tătaru a răspuns: „Judecăm fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare anchetă epidemiologică va duce la un rezultat în care putem vizualiza dacă există acea transmitere comunitară. Eventual, ne gândim ca punctual, în anumite locații să putem impune și alte restricții – izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie să izolăm un focar pentru a nu se extinde.”
Autoritățile au avut în vedere deschiderea restaurantelor, creșterea numărului de participanți la evenimente private, dar situația actuală îi împiedică să ia decizii.
Citește și: Alexandru Rafila și Nelu Tătaru, despre reinfectarea cu COVID-19
Valul întâi al pandemiei nu a luat sfârșit
„Valul 1 nu s-a terminat, pentru că oamenii nu respectă măsurile. Putem transforma acest val într-un val cu două cocoașe, unde a doua ar putea fi mai violentă decât prima, în condițiile în care atunci exista un instinct de conservare, acum acest instinct de conservare, la o parte dintre concetățenii noștri, nu mai există”, a adăugat Nelu Tătaru pentru Digi24.
„Acum câteva săptămâni era mai simplă izolarea focarului și carantinarea, pentru că focarele erau în spitale sau centre de bătrâni, dar cât timp avem acele focare în comunitate, e mai greu”, a mai spus ministrul Sănătății.
Ludovic Orban, îngrijorat de situația de pe litoral
Prim-ministrul a vorbit despre situația de la mare, atât de pe plaje, cât și de la terase: „S-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile și există un risc crescut de transmitere. Și pe pajă s-a intrat într-o devălmășie și nu s-au mai respectate regulile. Și pe terase, poate trebuie regândite regulile. Chiar m-am îngrijorat. Am văzut imagini. Practic nu s-a mai respectat nicio regulă”, a mai spus premierul.
Accesul românilor, restricționat în 5 state europene
5 state au restricționat deja accesul românilor pe teritoriile lor, din cauza creșterii accentuate a numărului de cazuri COVID-19. Momentan, nu ne putem petrece vacanțele în Malta, Slovacia, Danemarca, Estonia sau Slovenia.
„Ce anunța Centrul European de control al bolilor că noi am ajuns pe locul 3 la transmitere comunitară și numărul de pacienți infectați de la o zi la alta, eu sper să ne putem reveni, fiindcă există atitudini din partea celorlalte țări pentru cetățenii unor țări în care transmiterea comunitară este accentuată. Nu aș vrea să sufere cei care ar vrea, după o perioadă destul de grea, să meargă undeva, să-și facă măcar un minim timp de concediu pentru că alții gestionează prost situația și nu participă la acest efort”, a explicat Nelu Tătaru.
Pe de altă parte, lista țărilor din zona verde rămâne neschimbată pentru turiștii români.
Sursă foto: 123rf.com
Ultima modificare iunie 30, 2020 5:35 pm