După cea de-a treia etapă de relaxare a restricțiilor menite să prevină răspândirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a explicat în ce condiții se vor lua noi măsuri de relaxare de la 1 iulie 2020.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat că se așteaptă o creștere a numărului de cazuri după fiecare etapă de relaxare, dar ceea ce contează este ca numărul cazurilor de COVID-19 să crească progresiv, nu exponențial, astfel încât situația să poată fi controlată.
„Putem vorbi de cazuri noi apărute într-o comunitate, pe transmitere comunitară. Sunt diverşi agenţi economici care şi-au testat angajaţii odată cu reluarea lucrului şi atunci s-au găsit mulţi pozitivi, ca atare a crescut şi numărul de internări în judeţul Braşov. (…) Dacă gestionăm un număr de cazuri sub 200, uneori au fost şi sub 150, de cinci zile am avut 196 de cazuri, 237, 222, 275, 320 ieri. Am gestionat şi două weekenduri prelungite, am gestionat şi două perioade cu măsuri de relaxare, astăzi este o a treia zi când dăm măsuri de relaxare – va creşte în următoarea perioadă numărul de cazuri, sper că nu exponenţial, ci doar progresiv, în măsura în care aceste măsuri de relaxare sunt apreciate pozitiv şi în concordanţă cu regulile pe care le-am impus. (…) În măsura în care vom avea respectarea precauţiilor distanţării sociale şi a celor noi pe care le-am impus, vom avea o creştere progresivă, dar gestionabilă de către noi”, a declarat Nelu Tătaru la Antena 3, potrivit Libertatea.ro.
Citește și: S-a descoperit o mutație a coronavirusului care îl face mult mai contagios
Nelu Tătaru, despre condiția în care va exista o nouă etapă de relaxare
Ministrul Sănătății a mai spus că cea de-a patra etapă de relaxare va începe de la 1 iulie dacă în următoarele două săptămâni tendința este una favorabilă în ceea ce privește cazurile de COVID-19.
„În măsura în care avem o evoluţie favorabilă în următoarele două săptămâni, putem gestiona să ne gândim şi la alte măsuri de relaxare, după 1 iulie. Asta înseamnă o creştere mică a numărului de cazuri de la o zi la alta, adică 50, nu mai mult, şi să le putem gestiona alternativ, urmând ca după aceste două săptămâni să avem o constanţă a numărului de cazuri noi, chiar scădere.”
Pentru perioada următoare se va avea în vedere transmiterea comunitară a virusului, de care depinde cel mai mult evoluţia măsurilor de relaxare.
„Tot ce am relaxat până acum sunt măsuri care pot fi gestionate uşor, contracarate ca efecte negative, iar dacă aceste măsuri vor merge favorabil, putem să ne gândim şi alte măsuri după 1 iulie. După cum ştiţi, la evenimente private aveam 8 într-o locuinţă, acum sunt 20, în exterior erau 16, acum sunt 50. Mergem progresiv pentru a tatona transmiterea comunitară, ea este şi cea care ne dă şi evoluţia măsurilor de relaxare”, a declarat Tătaru.
Acesta a menționat faptul că în țară sunt funcționale 99 de puncte de testare, la o capacitate de 15.500 de teste pe zi. Cinci dintre aceste teste funcționează la capacitate maximă.
„Aceste testări sunt corespondent cu numărul de testări făcute sau cu numărul de prezentări la UPU. Ştim bine că sâmbăta şi duminica aceste prezentări sunt în număr mai scăzut, iar recoltările de la Direcţiile de Sănătate Publică şi de la spitale se fac mai reduse, de asta aveam astăzi 166 de cazuri noi, după testările de ieri. Vedem în zilele următoare. Noi gestionăm zilnic fiecare rezultat, dar şi la o săptămână. Suntem totuşi după 6-7 săptămâni, la o săptămână care a fost în creştere. Vedem ce va urma în această săptămână”, a explicat Nelu Tătaru.
Citește online gratuit numărul de iunie al revistei Unica
România stă mult mai bine decât alte țări la transmiterea comunitară a virusului
În România, transmiterea comunitară a virusului este la o frecvenţă joasă faţă de alte ţări europene, iar ţara noastră este „undeva la mijloc” în privinţa răspândirii virusului faţă de alte state din Europa, după cum a declarat Nelu Tătaru.
„În acest moment noi suntem la acel indice de 8,50, sunt ţări ca Italia, Franţa, Spania, Belgia, Suedia, Marea Britanie, care sunt cu mult peste noi. Noi suntem undeva la mijloc, cu o transmitere comunitară joasă în acest moment, dar trebuie să gestionăm foarte bine măsurile de relaxare, putem ajunge la o transmitere comunitară accentuată”, a precizat el.
Sursă foto: Hepta.ro
Ultima modificare iunie 16, 2020 9:33 am