În contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, încrederea românilor în instituții s-a schimbat, după cum arată sondajele.
Românii își pun în această perioadă speranța în alte instituții față de cele care apăreau în mod normal pe primele locuri. Experții cred că este o tendință temporară. Acum, NATO, Armata și UE sunt primele trei instituții în care își pun încrederea românii, conform sondajului „Românii, azi – O perspectivă actuală asupra viitorului din perspectiva românilor”, realizat de Reveal Marketing Research.
În acest sondaj, 40% dintre respondenți spun că au încredere în NATO, 38% dintre ei spun că în Armată, iar 37% în UE. Ultimele două instituții din perspectiva încrederii oferite de respondenți sunt Biserica (33%) și Ministerul Apărării (29%).
Totodată, războiul dintre Rusia și Ucraina este un motiv de îngrijorare pentru 66% dintre români. Însă îngrijorarea principală este eventualitatea unei crize economice și creșterea prețurilor la bunurile de consum (72%). În plus, nivelul de îngrijorare al românilor este în creștere anul acesta cu 18% prin comparație cu anul trecut.
Același sondaj arată că un nou val de COVID-19 îngrijorează tot mai puțini români (33% dintre respondenți, iar procentul este în scădere). Sentimentele negative au scăzut în general, numai 38% dintre români spunând că mai resimt o stare de furie, spre deosebire de 60%, la începutul pandemiei.
Sociologul Alfred Bulai susține că asemenea sondaje sunt un mod de a lua temperatura societății. „Temperatura vizavi de îngrijorările şi preocupările oamenilor şi care sunt dictate de context”, a spus Bulai, potrivit Adevărul. „Există o reactivitate a oamenilor la ce se întâmplă în spaţiul public la nivel de comunicare politică. Suntem influenţaţi de modul în care avem acces la media şi de modul în care ni se construiesc anumite tipuri de probleme”.
El a mai vorbit și despre cum prioritizează oamenii lucrurile: „Oamenii sunt expuşi la un gen de imagine, la un gen de informaţii şi reacţionează firesc la acestea. Peste două luni, când războiul din Ucraina va cădea pe planul doi pentru că nu se mai întâmplă nimic spectaculos şi vom avea preţuri aberante, se vor schimba priorităţile. Dacă mâine vom avea un cutremur de 7,2, vă garantez că nimeni nu va mai vorbi de războiul din Ucraina, nici de NATO, nici de nimic, pentru că vom avea alte priorităţi”.