Pe 7 noiembrie, Mihai Șora a împlinit onorabila vârstă de 105 ani. Cu acest prilej, filosoful a făcut o postare inedită în mediul online, care a atras pe loc atenția celor care îi urmăresc activitatea pe rețelele de socializare.
Mihai Șora a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care ține în mâini un balon aniversar în forma cifrei 5.
„Și l-am luat pe 5 în brațe. (Eu sunt mic, dar ținți e mare.) P.S. 105 ani, adică 38 351 de zile. 920 424 de ore. 55 225 440 de minute. 3 313 526 400 de secunde. (La care se adaugă cele 50 de care am avut nevoie ca să fac aceste socoteli.) Ceea ce vă doresc tuturor, dragii mei. Am plecat la petrecere”, a fost mesajul lui Mihai Șora, scris în dreptul fotografiei simpatice.
Așa cum era de așteptat, postarea filosofului a primit o mulțime de aprecieri și de urări din partea fanilor, prietenilor și cunoscuților. De la momentul publicării, postarea a strâns, până acum 98 K like-uri, 21 K comentarii și 1,8 K distribuiri.
Cine este Mihai Șora
Mihai Șora, filosof și eseist roman, s-a născut pe 7 noiembrie 1916 în Ianova, Remetea Mare, județul Timiș (aflat în perioada aceea sub ocupație Austro-Ungară).
A studiat filozofia la Universitatea din Bucureşti, avându-i ca profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar mai apoi, ca asistent de seminar pe Mircea Eliade. În 1938 a plecat în Franța, obținând o bursă de studii din partea Instutului Francez din București. În 1940, a părăsit Parisul aflat sub ocupație germane și s-a stabilit, împreună cu soția sa, scriitoarea Mariana Șora, în sudul Franței, în Grenoble.
Mariana Șora, prima soție a filosofului a părăsit România la sfârșitul anilor ’70 și a decedat la München, în Germania, în anul 2011, la vârsta de 94 de ani. Cu ea, Mihai Șora are trei copii: Alexandra, Andrei și Tom. Pe 19 iulie 2014, Mihai Șora s-a recăsătorit la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora.
Șora a fost ministru al Învățâmântului, după Revoluția din 1989, în primul guvern al lui Petre Roman. El este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianței Civice și al Societății Române de Fenomenologie.