Perechile în care femeia este la menopauză, iar bărbatul la andropauză trec printr-o perioadă critică: ”dau piept” cu noi ”provocări” şi în plan personal, şi în relaţia de cuplu
CE ESTE MENOPAUZA?
Numită şi finalul perioadei reproductive, menopauza se instalează treptat, iar simptomele ei diferă de la o femeie la alta şi variază în timp. Începutul acestei etape se manifestă prin palpitaţii, irascibilitate, uscăciune vaginală, tulburări urinare, schimbări bruşte de dispoziţie (nervozitate, depresie, teamă), tulburări ale somnului. Durata în care menopauza îşi face simţite consecinţele poate varia de la câteva luni, la câţiva ani.
CE ESTE ANDROPAUZA?
Numită şi menopauza masculină, andropauza este regresia sexuală, care desparte perioada de maturitate de senectute. Începe în jurul vârstei de 55-60 ani şi se manifestă prin migrene, insomnii, potenţă scăzută, tulburări de erecţie, ejaculare precoce. Andropauza variază în intensitate – mai accentuată la cardiaci şi diabetici. Spre deosebire de menopauză, andropauza se instalează lent şi alternează cu perioade de potenţă ca… în vremurile bune.
AJUTĂ-L SĂ TE AJUTE!
Dacă partenerul tău nu a ajuns să experimenteze andropauza, trebuie să expui ”problema” cu delicateţe. Te vei gândi cum să nu vă afecteze viaţa sexuală… dar acesta este doar unul dintre subiecte. Te vei surprinde răspunzându-i răstit, fără răbdare. El nu are de unde să ştie – decât în momentul în care îi vei explica tu – că ai ajuns la menopauză. Staţi de vorbă. Spune-i despre tranformările corpului tău şi despre consecinţele lor. Lipsa menstruaţiei este definitivă, dar simptomele sunt trecătoare. În această perioadă ai nevoie de multă afecţiune, de preludii mai lungi. El trebuie să afle că lipsa apetitului sexual nu este datorată numai schimbărilor hormonale, ci şi structurii tale emoţionale… care este în transformare. El va trece printr-o stare similară, aşa că trebuie să vă înarmaţi cu răbdare şi tandreţe.
VIAŢA NOASTRĂ SEXUA-LĂ… SE REINVENTEAZĂ
La bărbaţi, apetitul sexual scade o dată cu reducerea nivelului testosteronului (hormon sexual masculin care menţine caracterele sexuale). Pentru a avea, în continuare, o viaţă intimă satisfăcătoare este nevoie ca ambii parteneri să dedice mai mult timp şi mai multă atenţie actului erotic.
Fiecare trebuie să înveţe, în funcţie de transformările prin care trece, care sunt lucrurile care plac şi cele care displac în dormitor. Cel mai importan lucru este că sexul nu dispare o dată cu instaurarea acestei perioade critice. Există alternative care trebuie explorate. Una de succes garantat este preludiul cât mai lung. Trebuie să acceptaţi schimbările şi să le depăşiţi, nu să luptaţi împotriva lor.
O NOUĂ AVENTURĂ?
Ca soţ, ar trebui să nu uiţi că menopauza e doar o fază, sfârşitul unei perioade şi începutul alteia, care se poate transforma în ceva frumos, atât timp cât dai dovadă de maturitate, înţelegere şi adaptabilitate. Rămânând mereu informat şi comunicând cu partenera ta, poţi ajunge să devii mai tolerant şi poţi învinge orice dificultate. Cine ştie, poate că îţi va plăcea mai mult această nouă persoană, alături de care te trezeşti în fiecare dimineaţă. Consider-o ca pe o nouă aventură.