Doi medici de familie din Iași, soț și soție, sunt obligați să plătească daune morale de 70.000 de euro după ce au fost găsiți vinovați de culpă medicală de judecători, aceștia eliberând o rețetă greșită.
Potrivit Ziarul de Iași, Armand și Liliana Daneliuc trebuie să despăgubească o fostă pacientă căreia i-au prescris în dojaz greșit un medicament puternic.
Femeia a ajuns să ia de două ori pe zi tratamentul, în condițiile în care ar fi trebuit să o facă de două ori pe săptămână.
Mai mult, farmacista la care pacienta a mers cu rețeta greșită nu a luat nicio măsură pentur a preveni consecințele. Aceasta a vândut medicamentul, cu toate că dozajul era toxic.
Procesul a început în anul 2015, fiind soluționat recent de judecătorii din Iași. Sentința nu este definitivă.
Femeia, Valeria C. a cerut daune morale de 100.000 de euro. Totuși, judecătorii au considerat că este îndreptățită să primească 70.000 de euro pentru că sănătatea fizică și psihică a acesteia a fost afectată.
Cazul ei a fost analizat și de anchetatori, care au instrumentat un dosar penal de vătămare corporală din culpă ce a fost clasat în 2017, când procurorii au considerat că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Cum a început totul
La sfârșitul anului 2014, Valeria C a mers la medicul de familie Armand Daneliuc care i-a dat un bilet de tirmitere către Spitalul Clinic de Recuperare, unde a fost diagnosticată cu poliartrită reumatoidă.
Atunci medicul specialist i-a recomandat pacientei medicamentul Metotrexat pe care ar fi trebuit să îl ia de două ori pe săptămână.
Pe 18 decembrie, pacienta a mers din nou la cabinetul medicului de familie, unde a primit o rețetă pentru medicamentul Metotrexat. Doar că doza era greșită: 10 mg x 2/ zi timp de 30 de zile în loc de 2 x 10 mg/săptămână.
Valeria C a luat rețeta și a mers la farmacie, unde a făcut comandă de acest medicament.
Deşi dozajul de pe reţetă era unul toxic, farmacista a acceptat comanda de Metotrexat şi, peste 3 zile, i l-a oferit femeii.
„Reclamanta şi-a administrat singură medicamentul respectiv, în dozajul menţionat pe reţeta emisă de pârâţi, începând cu 22.12.2018. După 5 zile de tratament, starea de sănătate a acesteia s-a înrăutăţit şi a fost necesară internarea sa în spital”, se arată în motivarea sentinţei.
Femeia a suferit mai multe efecte secundare ale medicamentului, fiind diagnosticată cu pancitopenie, stomatită, eczemă inghinală şi interfesier suprainfectat.
Potrivit motivării instanţei, supradoza de Metotrexat nu i-a pus viaţa în pericol, însă asta doar pentru că organismul a reacţionat la supradoză, în condiţiile în care reţeta greşit prescrisă era pentru 30 de zile.
„Practic, reacţia violentă a organismului a fost ceea ce i-a salvat viaţa, din perspectiva respectivei analize a dozajelor”, au precizat judecătorii.
Pe de altă parte, medicii s-au apărat, spunând că niciodată nu i-au înmânat această rețetă pacientei.
„Asistentele redactează reţetele pe calculator, dar numai în prezenţa doctorului, la recomandarea acestuia, la dictarea acestuia, iar ulterior doctorul o verifică. Asistenta domnului doctor Daneliuc Armând a considerat, probabil, că fiind vorba doar de transcrierea unor medicamente de pe scrisoarea medicală, se poate descurca singură. Nu şi-a imaginat, şi nici pacienta nu i-a spus că medicul din spital nu numai că nu i-a eliberat reţeta compensată, dar nici măcar nu i-a explicat pacientei cum să ia tratamentul”, se arată în întâmpinarea depusă la dosar de soţii Daneliuc.
Sursă foto: 123rf.com