Primele mărturii ale ucrainenilor care au evadat din Mariupol: „Cadavrele, gunoiul și cablurile erau împrăștiate peste tot”

Ucrainenii care au reușit să fie evacuați din Mariupol au început să vorbească despre experiențele de coșmar din buncăre, în orașul devastat de forțele ruse.

Evacuarea din Mariupol a început în ultima sâmbătă din aprilie, când 20 de civili care se adăposteau în uzina Azovstal au ieșit în oraș. Conform autorităților ucrainene, 20.000 de civili au fost uciși în Mariupol, ca rezultat al invaziei rusești. Persoanele evacuate au fost cazate în orașul Zaporojie, care este în continuare controlat de ucraineni.

Peste 200 de civili au fost scoși din Mariupol și din uzina Azovstal, într-o operațiune coordonată de Crucea Roșie și ONU. În oraș încă se află blocați 100.000 de civili, dintre care 200 se află în buncărul Azovstal. Yelena Gilbert, de profesie psiholog, a plecat din Mariupol cu convoiul umanitar organizat în data de 2 mai, împreună cu fiul ei. Ea a spus că unii oameni „începuseră să vorbească despre sinucidere, pentru că se simțeau prinși în această situație”, potrivit The New York Times.

Oamenii refugiați în Azovstal, având proviziile de apă și mâncare terminate, au fost nevoiți să primească alimente de la trupele rusești. În fiecare dimineață se încolonau la ora șase, pentru a primi rațiile. „Mai întâi erau puși să asculte imnul național al Rusiei și apoi pe cel al regiunii separatiste Republica Populară Donețk”, a povestit Yelena, conform Libertatea.

Citește și: Aproape 500 de civili ucraineni au fost salvați din Mariupolul asediat de ruși. Evacuările continuă

Citește și: Volodimir Zelenski a lansat o campanie globală de finanțare pentru Ucraina: „Doar împreună avem posibilitatea de a opri războiul şi de a reconstrui ce a distrus Rusia”

Citește și: Jurnalul unui copil de opt ani din Ucraina: „Mi-au murit cei doi câini, bunica Halia și iubitul meu oraș Mariupol”

Citește și: Agenția Europeană pentru Aviație: unele avioane civile ar putea deveni, din greșeală, ținta unor rachete, în contextul războiului din Ucraina

O altă femeie, Anastasia Dembițkaia, în vârstă de 35 de ani, a ajuns în Zaporojie cu cei doi copii ai săi și un câine. Ea a spus că, după ce intensitatea luptelor din Mariupol a mai scăzut în ultimele săptămâni, în oraș s-au deschis mici piețe. La acestea se găsesc alimente din Rusia sau din teritoriile ucrainene controlate de ruși, prețurile fiind însă astronomice. „Au început măcar să strângă gunoaiele, ceea ce e bine”, a povestit Anastasia. „Cadavrele, gunoiul și cablurile erau împrăștiate peste tot”.

La rândul său, Ksenia Safonova a primit și ea refugiu în Zaporojie. Ea a spus că a vrut să părăsească Mariupolul, împreună cu părinții ei, în urmă cu câteva săptămâni, dar atacurile cu rachete erau prea intense. „Când am vrut să plecăm, a început un bombardament intens”, a povestit ea. „Totul în jur exploda. Avioanele zburau pe deasupra capetelor noastre și era prea înfricoșător ca să mai plecăm”.

Tot Ksenia a spus că uneori, mâncarea cu porția primită de la ruși era expirată. Ea a păstrat o conservă cu carne, pe care e lipită o etichetă cu data de expirare 31 ianuarie 2022, adică o lună înainte de a începe războiul.

O altă femeie, pe nume Inna, s-a refugiat în uzina Azovstal împreună cu fiica ei. Ele au reușit să fie evacuate, dar Inna a decis procesul ca fiind bizar: „Ne-au făcut fotografii, ca și cum eram niște criminali – din față și din profil. Ni s-au luat amprentele. S-au uitat prin telefoanele noastre, ne-au verificat documentele. Mie mi s-a spus că nu mai e cale de întoarcere în Mariupol”.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare mai 6, 2022 1:00 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale