Luminația este Ziua Morților și se sărbătorește îndeosebi în Transilvania și Ardeal pe data de 1 noiembrie, în fiecare an. Se spune că este singura noapte din an în care sufletele morților se întorc printre cei vii.
Credincioșii catolici, greco-catolici sau ortodocși din Transilvania, Ardeal și Maramureș sărbătoresc Luminația sau Ziua Morților pe data de 1 noiembrie. În această zi, dimineața devreme toți credincioșii merg în cimitire unde curăță mormintele și le îmbracă în flori și coroane. Iar seara vin să aprindă candele și lumânări la mormintele celor adormiți să le lumineze calea în lume.
În prima noapte de noiembrie se spune că se deschide poarta dinspre lumea de dincolo, iar sufletele celor morți se pot întoarce printre noi. Unele ne cer socoteală, altele vor răzbunare, dar altele vor doar să ne mângâie pentru durerea cu care ne aducem aminte de ele. Oamenii se tem, însă, de puterea spiritelor și le întâmpină cu flori și lumânări aprinse.
Românii ortodocși din vestul țării au preluat această sărbătoare de la credincioșii catolici, fie ei sași, unguri sau germani. Se pare că Luminația este o sărbătoare închinată morților moștenită din vremurile celților.
În vremurile antice, în primele zile de noiembrie, celții îl celebrau pe zeul lor Samhain, zeul morții. El era cel care hotăra, în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, ce avea să se întâmple cu sufletele celor care muriseră în acel an. Unii erau condamnați să se reîncarneze în trupuri de animale, dar cei mai fericiți aveau norocul să se reîncarneze în oameni.
Rudele rămase în viață aduceau jertfe și se rugau la zeul Samhain să le trimită înapoi pe cei dragi. În aceeași noapte, celții aprindeau focuri mari pe dealuri și împrejurul așezărilor pentru a alunga spiritele rele și pentru a sărbători lumina Soarelui. În tradiția celtă, acesta era începutul noului an, iar unele credințe și obiceiuri din acele vremuri s-au moștenit în sărbătoarea de Halloween, care este la origine Sărbătoarea Tuturor Sfinților.
Pomenirea morților în cultul ortodox
Creștinii ortodocși au mai multe sărbători închinate celor adormiți, numite zilele moșilor. Românii își cinstesc morții în zilele de sâmbătă și sărbătorile închinate lor se țin în fiecare anotimp.
Ortodocșii au în calendar ziua moșilor de primăvară care este cinstită pe data de 9 martie, urmată de ziua moșilor de vară, care se ține sâmbăta înainte de Duminica Rusaliilor.
Așa cum catolicii au Luminația pe data de 1 noiembrie, și credincioșii ortodocși își cinstesc morții la început de noiembrie. Așadar, anul acesta ziua moșilor de toamnă este ținută în prima sâmbătă din luna noiembrie, pe data de 5. În această zi, în toate bisericile ortodoxe, după liturghie, se ține și parastasul pentru cei trecuți la Domnul. În Ardeal, ortodocșii sărbătoresc ziua morților și pe data de 1 noiembrie, când este Luminația, alături de creștinii din celelalte culte.
De asemenea, Biserica Ortodoxă sărbătorește Ziua Tuturor Sfinților, în care sunt cinstiți și toți cei adormiți, în prima duminică după Duminica Rusaliilor, care se calculează în fiecare an în altă zi, în funcție de Sfintele Paști.
În tradiția românilor, mai există o zi în care sunt pomeniți morții și anume la praznicul Sf. Andrei. Se spune că, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, morții se pot scula din morminte și pot trece în lumea celor vii, iar oamenii se tem că este noaptea în care ajung pe lume strigoii și vârcolacii.
Cum se cinstesc moșii de ziua morților
La toate sărbătorile închinate celor adormiți, fie ele ortodoxe sau catolice, fie ziua moșilor sau Luminația, toți credincioșii trebuie să respecte tradiția. Cu toții merg din timp la cimitir, curăță buruienile, îngrijesc mormintele și crucile.
Acolo unde este nevoie, crucile sunt scrise din nou să se vadă bine numele celor decedați. Se pun candele și se aduc buchete mari de flori, jerbe sau coroane, precum și flori care pot fi plantate pe morminte.
Mulți credincioși stropesc mormintele curățate cu apă sfințită, cu agheasma păstrată de la marile sărbători. Există, de asemenea, și tradiția de a lăsa o mică icoană lângă candela aprinsă.
Lumânările, cele mai importante simboluri ale Luminației
Lumânărea rămâne cel mai puternic simbol al Luminației și al tuturor zilelor în care ne cinstim morții. Lumina lumânărilor reprezintă rugăciunile noastre pentru sufletul lor și reprezintă totodată cinstea pe care le-o arătăm celor dragi pe care i-am pierdut.
De asemenea, lumina lumânărilor călăzuiește sufletele morților să se întoarcă pentru o clipă acasă, lângă noi, și să primească rugăciunile noastre.
Cu cât ne rugăm mai des pentru sufletele lor, cu atât sunt iertați de păcate și ajung în Împărăția Domnului, unde nu mai simt nicio durere.
Focurile și lumânările au fost din cele mai vechi timpuri folosite în noaptea în care era sărbătorită Luminația. Lumina și căldura lor alungă spiritele rele, aduce sufletele bune și ne apropie mai mult de Dumnezeu.
Ce tradiții și credințe se respectă în ziua Luminației
Credincioșii spun că fiecare familie are datoria de a îngriji mormintele morților. Dar în ziua de Luminație, nu trebuie să vină la mormântul cuiva drag persoane cu care el s-a certat.
Luminația înseamnă în primul cinstirea morților, dar și o zi în care trebuie să ne respectăm unul pe celălalt, să nu ne certăm, să nu ne facem reproșuri, să nu îi criticăm pe ceilalți.
De Ziua Morților trebuie să fim toleranți și să fim generoși, să împărțim bucate alese pentru sufletul celor adormiți, flori și lumânări, alături de un pahar de vin.
Când este Luminația, gospodinele nu trebuie să spele și nici nu trebuie să măture prin casă sau să facă alte treburi gospodărești. Toate activitățile casnice trebuie încheiate cu o zi înainte.
Luminația este totodată un bun prilej să te întâlnești la cimitir cu rudele apropiate și cu prietenii care l-au cunoscut pe defunct. Se deapănă amintiri și fiecare vorbește despre lucrurile bune pe care le-a făcut în viață cel pe care îl cinstesc.
În multe zone, întâlnirile de la cimitir se încheie cu o masă în cinstea morților, dar nu se bea alcool înainte de masă, ci numai după.
Există și câteva zone din țară unde copiii aduc apă curată la morminte, să stropească florile, pentru că se crede că sufletul lor curat ajută sufletele plecate pe lumea cealaltă.
Luminația, noaptea în care nu este bine să plângi
O vorbă veche spune că, în seara în care mergi la morminte de Luminație nu este bine să plângi. Sufletelor morților care se întorc pentru o clipă printre noi nu vor să ne vadă triști și îndurerați. De aceea, poate că Luminația este singura sărbătoare închinată morților la care se mai spun și glume.
Oricât de mare ar fi durerea, este bine să îți aduci aminte de lucrurile bune din viața răposaților, să îi vorbești de bine, să mai spui o glumă și să alungi gândurile negre.
Luminația este sărbătoarea în care ne împăcăm cu soarta, ne împăcăm cu gândul că cei care au plecat dintre noi au o viață mai bună în ceruri și ne rugăm pentru sufletele lor.