Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului 2021 – tradiții și obiceiuri

.

Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului marchează ultima zi în care se pot mânca alimente „de dulce”, înainte de începutul postului. Anul acesta, Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului pică pe data de 14 noiembrie.

Ce este Lăsata Secului

Lăsatul Secului este și înainte de începutul Postului Paștelui, Postului Sfinților Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului.

Postul Crăciunului 2021 începe pe data de 15 noiembrie și se începe pe 24 decembrie, când este sărbătorit Ajunul Crăciunului. Astfel, ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce” este 14 noiembrie, zi care este cunoscută în calendarul ortodox drept Lăsatului Secului. Rânduielile bisericești ne învață că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. 

După Lăsata Secului, urmează o perioadă de 40 de zile de post, însă un post destul de blând pentru că toate zilele de sâmbătă şi duminică, plus zilele de sărbătoare sunt cu dezlegare la peşte, ulei şi vin.

Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului – tradiții și obiceiuri

Fiind ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”, tradiția spune că atunci trebuie să se adune în jurul mesei familia și prietenii, pentru a mânca preparate de carne și ouă.

În această zi, finii vin la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. 

În seara de Lăsata Secului, se ung ferestrele, uşile şi porţile cu usturoi pentru a ţine la distanţă spiritele rele. Fetele necăsătorite care ţin post negru de Lăsata Secului se vor căsători în anul următor.

Resturile de la masa festivă nu se aruncă la gunoi, ci se dau la păsări sau se aruncă spre răsărit pentru a proteja casa de rele. De asemenea, vasele în care s-au gătit mâncărurile de sărbătoare se spală şi se asază cu gura în jos pe parcursul nopţii pentru a alunga spiritele rele.

De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2021, femeile ar trebui să spele toate vasele din casă pentru a îndepărta eventualele urme de grăsime. Se face acest lucru, pentru a se asigura că nu se înfruptă cu produse interzise în zilele de post ce vor urma.

Tot atunci, gospodinele ar trebui să pună toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube.

Ce se mănâncă în Postul Crăciunului 2021

În cele 40 de zile, cât durează Postul Crăciunului, creștinii trebuie să consume fructe, legume, tocănițe sau ghiveciuri. Cu alte cuvinte, preparate și mâncăruri care să nu conțină carne și ouă. Se mai poate mânca orez, quinoa, piure de cartofi, garnituri de legume și ale mâncăruri de post delicioase.

Iată și câteva rețete de post delicioase, pe care merită să le încerci:

Prăjituri de post

Gogoși de post

Ardei umpluți de post

Pizza de post

Sarmale de post

Care sunt zilele cu dezlegare din Postul Crăciunului 2021

Postul Crăciunului este un post blând. Pe durata sa, există câteva zile cu dezlegare la ulei și vin și dezlegare la pește. Iată care sunt zilele cu dezlegare la pește:

  • 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
  • 28 noiembrie
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei
  • 5 decembrie
  • 6 decembrie – Sfântul Nicolae
  • 12 decembrie
  • 13 decembrie
  • 19 decembrie

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton