Laptele de capră este unul dintre cele mai bune tipuri de lapte, deosebit de hrănitor și sănătos, foarte asemănător cu laptele matern și foarte ușor de asimilat de către bebeluși. În plus, laptele de capră a dovedit că poate preveni apariția cancerului.
Laptele de capră este deosebit de apreciat de medicii nutriționiști, alături de laptele de măgăriță. Aceste două tipuri de lapte se apropie cel mai mult de laptele matern și sunt recomandate bebelușilor și copiilor mici, dar și tuturor persoanelor care au intoleranță la laptele de vacă.
Laptele de capră se găsește mai greu și este mai scump în România, spre deosebire de alte țări. Dar merită să faci câte o cură de două săptămâni în fiecare sezon pentru imunitatea ta, pentru beneficiile mari pe care le are acest lapte și mai ales pentru capacitatea lui de a preveni apariția tumorilor și celulelor canceroase.
Laptele de la capre are un miros specific, un gust dulceag și o consistență cremoasă, untoasă, pe care unii copiii nu o apreciază. Dar, dacă este ușor îndulcit, laptele de capră este o adevărată delicatesă.
Laptele de capră are un procent mai mic de colesterol decât laptele de vacă și este o sursă bună de potasiu, fosfor, biotină și vitamina B5, magneziu și vitamina A. De asemenea, concentrațiile de tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (B3) și B6 sunt semnificative în laptele de capră. Acesta mai conține și folați, colină și acizi grași buni care ajută inima și împiedică depunerile de colesterol rău.
Ce beneficii mari pentru sănătate are laptele de capră
Laptele de capră poate fi consumat cu încredere de adulți, bătrâni și copii foarte mici. Este un lapte care se asimilează ușor, se digeră ușor fără să provoace balonare, așa cum face în multe cazuri laptele de vacă, și are mult mai puțin colesterol.
Întărește imunitatea organismului
Datorită sărurilor minerale, datorită acizilor grași și vitaminelor pe care le conține, laptele de la capre susține imunitatea și rezistența organismului și poate fi consumat aproape zilnic sau în cure de cel puțin 2 – 3 săptămâni la începutul fiecărui sezon.
Ajută sistemul digestiv
Laptele de capră are un procent mai scăzut de lactoză și conține enzime benefice care ajută digestia. El este foarte bine tolerat de către persoanelor care nu consumă lapte de vacă și brânză de vaci.
Are proprietăți antiinflamatorii
Datorită vitaminelor din grupul B și datorită acizilor grași benefici, acest lapte are proprieți antibacteriene și antiinflamatorii. El ajută sistemul imunitar să lupte mai bine cu procesele inflamatorii din organism și previne infecțiile cu unele bacterii mai puțin virulente.
Indicat în afecțiunile respiratorii și pulmonare
Cunoscut pentru beneficiile lui încă din Antichitate, laptele de capră era recomandat de Hipocrate celor care sufereau de plămâni și de viroze. Studiile recente au demonstrat într-adevăr că este un lapte cu proprietăți antimucolitice și ajută să expectorezi mai ușor, când ai gâtul inflamat și încărcat.
Crește nivelul de energie
Datorită grăsimilor bune, care se transformă ușor în energie, și datorită vitaminelor pe care le conține, laptele de capră este excelent pentru un surplus de energie când te simți obosită, când ești în perioada de convalescență sau după menstruație, când pierzi anumite săruri și vitamine esențiale.
Tratează ulcerul și eczemele
Acest lapte este un adevărat pansament pentru stomac în cazul pacienților cu ulcer, gastrită și probleme de colon.
S-a demonstrat că este benefic și pentru piele și accelerează vindecarea după eczeme, iritații și diverse ulcerații ale pielii, acest lapte fiind cunoscut din Antichitate drept un tratament emolient și hrănitor pentru piele și ten.
Previne apariția tumorilor
Unele enzime din laptele de capră, precum aglutinina, ajută organismul să controleze radicalii liberi și să prevină apariția unor forme de cancer agresive cum este cancerul mamar la femei. De asemenea, există câteva studii care arată că susține imunitatea în lupta cu tumorile de stomac.
Cum se consumă laptele de capră
Se recomandă să se consume acest lapte în stare naturală, dacă este un produs bio, certificat. Cel mult se poate consuma pasteurizat, deși prin procesul de pasteurizare se pierd anumite vitamine și enzime importante pentru organism.
Laptele de capră nu are contraindicații, el fiind ușor de asimilat de către orice persoană. Până și persoanele supraponderale, care țin diete de slăbit pot consuma un pahar cu lapte de capră odată la 2 sau 3 zile, deoarece grăsimea din acest lapte nu se depune așa cum se depune grăsimea din laptele de vacă integral.
Se recomandă cure de cel puțin 14 zile până la 90 de zile, de câte un pahar de lapte de capră dimineața. Dacă nu îți place gustul lui pregnant, se poate adăuga puțină miere pentru a fi îndulcit.
Laptele de capră poate substitui laptele de vacă în orice preparat. Este recomandat pentru diverse deserturi indicate pentru copii: orez cu lapte, budinci, înghețată de casă, sufleuri cu fructe, brânză dulce de casă.