Klaus Iohannis, despre presiunea războiului din Ucraina asupra României: „Din păcate, valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu”

.

Președintele Klaus Iohannis a spus că, în contextul invaziei ruse în Ucraina, „valorile noastre sunt sub asediu”.

Președintele a amintit, cu prilejul inaugurării construcției Casei Francofone, că România rămâne solidară cu Ucraina, spunând că țara noastră se află în prima linie de ajutor față de poporul ucrainean.

„Din păcate, valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu”, a explicat Klaus Iohannis, citat de Digi24. „Ţara noastră este fundamental, energic şi deplin implicată în apărarea lor. Ucraina, stat observator al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, este victima unei agresiuni militare larg condamnate de comunitatea internaţională”.

El a reiterat sprijinul pe care țara noastră îl oferă vecinilor ucraineni. „Alături de partenerii şi aliaţii noştri, ne aflăm în prima linie a solidarităţii faţă de poporul ucrainean”, a mai zis președintele. „Luăm foarte în serios, atât la nivelul autorităţilor, cât şi la nivelul sectorului asociativ şi de voluntariat, rolul nostru în a uşura situaţia celor nedrept loviţi de acest război cumplit”.

Citește și: O tânără din București și-a oferit încălțările unei refugiate din Ucraina

Citește și: Papa Francisc, rugăciune pentru pace în Ucraina: Îl implor pe Dumnezeu să „oprească mâna lui Cain”

Citește și: Drama refugiaților care au fugit de războiul din Orientul Mijlociu, doar pentru a da peste războiul din Ucraina: „Văd o fundătură în fața ochilor”

Citește și: Mărturia unei profesoare din Melitopol, orașul cu primarul răpit de ruși: „Mă tem pentru viața mea, dar mai frică îmi e să devin un sclav zombi al Federației Ruse”

Mai mult, elevii și studenții din Ucraina care au posibilitatea de a se înscrie în sistemul de învățământ din România, după cum a zis Klaus Iohannis: „Oferim adăpost celor care fug din calea războiului şi protecţie tuturor celor care o solicită, am înfiinţat şi operaţionalizat centrul de gestionare şi distribuire a sprijinului umanitar internaţional destinat populaţiei ucrainene greu afectate de agresiunea Rusiei. Elevii şi studenţii ucraineni care vin la noi au posibilitatea de a se înscrie în sistemul de învăţământ din România”.

El a mai subliniat și faptul că „domeniul educaţiei în ansamblul său are o contribuţie importantă la efortul naţional de găzduire a refugiaţilor, iar mediul academic este pregătit să primească peste 10.000 de studenţi din Ucraina”.

„Sunt convins că studenţii ucraineni se vor integra rapid în comunităţile academice din România”, a conchis șeful statului. „Vor avea astfel oportunitatea să îşi continue şi să îşi desăvârşească pregătirea universitară, pentru a fi de folos poporului lor. Sunt încredinţat că universităţile noastre vor demonstra că nimic nu este mai puternic decât forţa solidarităţii şi nimic nu poate să biruie voinţa popoarelor de a fi libere şi prospere”.

Foto – Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton