Insectele comestibile se consumă în zonele tropicale din cele mai vechi timpuri, dar mai nou încep să fie adoptate și în bucătăria popoarelor europene care le evitau. În urmă cu 15 – 20 de ani, nimeni nu se gândea că vom mânca sushi din supermarket, în București. Peste câțiva ani, poate că vom cere o porție de greieri crocanți în loc de floricele, la cinema.
Află care sunt insectele comestibile, ce gust au și ce beneficii ne oferă, iar dacă ai ocazia să le guști, nu ezita! Sunt consumate din cele mai vechi timpuri în Asia, în India sau în Africa, iar cele mai multe au un gust delicios de slănină prăjită, dar sunt mai sănătoase decât costițele de porc.
Insectele comestibile. Cele mai bune specii
Peste 2 miliarde de oameni consumă zilnic insecte crude sau preparate termic, iar pentru mulți dintre ei anumite insecte sunt adevărate delicii culinare. Cea mai recentă statistică arată că sunt 1.900 de specii comestibile de insecte care se consumă frecvent în Asia și Africa. Iar cele mai apreciate și gustoase dintre ele au pătruns și în bucătăriile din restaurantele europene. Iată un top cu insectele comestibile cele mai căutate.
Oricât ar părea de respingători cu picioarele și cu antenele lor lungi, greierii au un gust foarte bun și apreciat în Asia. Prețul lor este mai ridicat decât al lăcustelor sau al viermilor de făină. Când sunt prăjiți, greierii pot fi comparați cu nucile și migdalele sărate. Ca toate insectele, sunt foarte bogați în proteine și sunt un înlocuitor excelent pentru carne.
Dacă nu suporți ideea de a mânca niște greieri crocanți, poți folosi făina de greieri pentru lipii sau pentru blatul de pizza. În bucătăria asiatică, făina de greieri se folosește deopotrivă pentru preparate dulci, dar și sărate. Ea conține peste 60% proteine, iar preparatele cu această făină sunt hrănitoare și sățioase. Aproape toate speciile de greieri pot fi consumate fără grijă, deoarece aceste insecte nu sunt deloc toxice.
La fel de hrănitoare precum greierii, lăcustele se consumă prăjite, gătite la wok în sosuri picante sau cu garnituri de legume. Lăcustele sunt numeroase, pot fi crescute ușor și constituie un aliment sățios, bogat în proteine și săruri minerale. Lăcustele sunt o sursă bună de acizi grași sănătoși și de vitamina B.
Gurmanzii care consumă frecvent lăcuste spun că aroma lor este un amestec de fructe de mare cu verdețuri, de aceea ele sunt excelent asezonate cu lămâie, sare sau ardei iute. Toate speciile de lăcuste pot fi consumate, dar cele mai populare sunt lăcustele călătoare și lăcustele caelifera. Având în vedere că, în unele regiuni, înmulțirea excesivă a lăcustelor este dăunătoare agriculturii, capturarea lor și consumul poate fi benefic.
Furnicile
În multe zone tropicale sau în Africa, furnicile constituie un aliment de bază. Cele mai consumate sunt furnicile dulgher, dar și furnicile de miere cu gust dulce sau furnicile de lămâie din jungla Amazonului. Ținând cont de numărul lor uriaș și de capacitatea de a se reproduce masiv, furnicile pot deveni cu adevărat un aliment hrănitor pentru populația întregului glob, mai ales în caz de foamete și calamități.
Furnicile comune au un gust de slănină prăjită, dar conțin grăsimi bune, sănătoase pentru creier și inimă. Ele se consumă adesea prăjite sau gătite în sosuri, dar și transformate în făină proteică.
De la furnici se consumă și larvele și ouăle, iar cele din urmă sunt considerate un soi de caviar cu prețuri destul de piperate.
Viespile și albinele sunt și ele înrudite cu furnicile și se pot consuma prăjite.
Acești viermi sunt deja folosiți pentru hrana păsărilor de colivie, dar pot ajunge și în farfuria noastră. Sunt ușor de crescut și se înmulțesc rapid, dacă sunt hrăniți cu diverse resturi de cereale. Profilul lor nutrițional este asemănător cu cel al cărnii de vită, dar de cele mai multe ori viermii de făină au un gust asemănător cu cel al creveților.
Ei se pot consuma prăjiți, pentru că sunt crocanți și au un gust mai bun, asezonați cu sare. Dar pot fi transformați în pulbere fină și folosiți pentru a îmbogăți făinurile din cereale cu o sursă naturală de proteine.
Larvele de palmier
Acestea sunt viermii sub formă lavară a gărgărițelor de palmier și sunt foarte apreciate pentru textura lor grasă și cremoasă. Când sunt prăjite, larvele de palmier cu gust de slănină dulce, iar cei care le apreciază în mod deosebit le consumă și crude. Dar mult mai bune sunt prăjite în grăsimea proprie și consumate alături de garnituri din orez sau tăieței.
Aceste larve se consumă în Thailanda, Indonezia și în America Centrală, iar în primele două țări se încearcă acum creșterea lor în ferme specializate.
Omizile Mopane
Cele mai multe omizi sunt toxice și nu pot fi consumate nici de păsări, nici de oameni. Dar omizile Mopane se numără printre insectele comestibile și sunt apreciate pentru concentrația mare de fier și proteine.
Omizile Mopane sunt o sursă importantă de alimente proteice în Africa și se culeg de obicei din copacii Mopane, unde se hrănesc cu frunze.
Larvele de albine și de viespi
Hrănite cu miere, larvele de albine și viespi sunt foarte dulci și sunt bogate în proteine și carbohidrați, dar și în vitamine din grupul B.
Aceste larve sunt mai rare și mai scumpe, dar sunt recomandate în special copiilor și persoanelor aflate în convalescență, deoarece mineralele și glucidele pe care le conțin sunt deosebit de hrănitoare.
Ce beneficii are consumul de insecte și larve
ONU consideră că insectele pot deveni alimente de bază pe viitor și pot fi introduse în diverse preparate pentru a înlocui carnea. Ele au un conținut ridicat de proteine, săruri minerale și acizi grași benefici, care sunt mult mai sănătoși pentru organism decât grăsimea din carne de porc sau de vită.
Insectele comestibile, crescute în ferme specializate, ar putea fi o soluție în țările slab dezvoltate pentru a eradica foametea. Dar ele pot fi și o soluție naturală și sănătoasă pentru a eradica obezitatea. Grăsimile și proteinele din insecte nu se depun și nu constituie un pericol pentru inimă, așa cum este colesterolul din carnea de porc. Din insecte se pot prepara diverse alimente proteice care pot ajuta în dietele de slăbit.
Insectele comestibile: curiozități și sfaturi utile
Multe insecte pot avea gust diferit dacă sunt prăjite sau fierte în sos; unele pot imita gustul de carne de pui sau de vită, altele pot avea gust de fructe de mare sau de slănină la grătar;
Insectele comestibile se recomandă să fie consumate doar după ce au fost preparate termic, deoarece pot conține larve sau paraziți periculoși pentru organismul uman;
Cele mai consumate sunt lăcustele și greierii
Cu cât sunt mai colorate, cu atât sunt mai periculoase; evită insectele sau larvele care au culori vii precum galben, verde sau roșu, deoarece acestea pot fi toxice;
Insectele cu miros puternic pot fi și ele periculoase și trebuie evitate;
Insectele comestibile trebuie cumpărate de la producători de încredere, în ambalaje cu etichete pe care sunt menționate speciile și valorile lor nutriționale;
Pentru a benefia de insectele comestibile, nu trebuie să le vânăm lângă bloc, dar le putem crește în ferme, cu costuri mult mai mici decât fermele de porci sau de vaci. Creșterea insectelor și a larvelor pentru consum pe scară largă reprezintă una dintre cele mai economice și rentabile afaceri, cu un nivel foarte scăzut de poluare.
Fără să știm, mâncăm deja tot felul de insecte și gândaci care ajung în făină, în orez sau în preparatele cu legume și sunt înglobate în alimente; nu există cultură de cereale sau de legume fără insecte, așa cum nu există silozuri fără viermi, gândaci și alte târâtoare, iar eliminarea lor completă este imposibilă.