Îngrijirea câinelui pe timp de iarnă. Ce să eviți și cum să-l ajuți

.

Sezonul rece vine cu dezavantaje și pentru prietenii noștri patrupezi, iar dacă ai unul în familie, trebuie să știi la ce să ai grijă în perioada iernii și cum să-l protejezi. Câinii mai sensibili, cei bătrâni sau care suferă de anumite afecțiuni pot fi afectați de frig, iar anumite rase au nevoie de hăinuțe speciale pentru fiecare plimbare în aer liber. Iată câteva sfaturi:

Acordă atenție specială câinilor cu anumite boli

Cei care suferă de artrită vor simți o accentuare a durerilor în perioada rece și trebuie protejați în timpul plimbărilor cu jachete speciale pentru câini sau cu pulovere groase. Acestea pot fi purtate și în casă, dar cel mai important este să îi pregătești un culcuș pufos și călduros unde se poate odihni. Dacă simptomele artritei se agravează în timpul iernii, medicul va prescrie anumite medicamente sau suplimente care se găsesc la orice farmacie veterinara pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste anotimpul înghețat.

Îngrijirea câinelui pe timp de iarnă. Ce să eviți și cum să-l ajuți

Găsește alternative la plimbările în natură

În zonele cu ninsori abundente sau atunci când stratul de zăpada fac aproape imposibilă plimbarea, trebuie să găsești alte metode de a face mișcare. O variantă bună este banda de alergat pe care poate merge la pas sau mai repede când vine vremea exercițiilor fizice. Dacă ai un pui, evită să-l scoți la temperaturi foarte scăzute și înlocuiește plimbările cu sesiuni de dresaj și socializare cu invitații tăi.

Protejează-i corpul

Rasele precum ciobănesc german, husky, akita și saint bernard fac față cu brio iernilor geroase, însă câinii cu blană scurtă și de talie mică sunt mult mai sensibili. Chihuahua, ogarul, yorkshire terrier, amstaff, boxer se află pe lista celor care vor avea nevoie de un strat suplimentar de protecție când își petrec timpul afară. Nu permite câinilor sensibili să stea prea mult timp în curte în zilele geroase și asigură-te că au mereu acces la încăperi și așternuturi călduroase.

Dacă vrei un câine loial, poți citi despre caracteristicile câinilor din rasa Schnauzer, Terra Nova sau Samoyed.

Pericolele care apar în timpul iernii

Monitorizarea activității câinelui când îl duci la plimbare este esențială pentru evitarea accidentelor. Antigelul este una dintre cele mai periculoase substanțe cu care poate intra în contact câinele tău. Chiar și o cantitate mică îi va atrage atenția, iar gustul dulceag îl va face să lingă zona în care s-a scurs. Nu lăsa recipientele de antigel din casă într-o zonă accesibilă câinelui și fii cât mai atentă atunci când se oprește să miroasă sau să lingă ceva pe stradă. Intoxicarea cu antigel îi este fatală câinelui, deci oricând suspectezi că acesta a intrat în contact cu substanța, apelează imediat la medicul veterinar.

Degerăturile sunt des întâlnite în perioadele cu temperaturi extrem de scăzute și se manifestă prin zone cu piele gri sau neagră și rece la atingere. Nu încerca să înlături aceste bucăți, pentru că poți face mai mult rău. Vizitează medicul veterinar pentru a primi cel mai bun tratament. Un alt efect primejdios al temperaturilor foarte mici este hipotermia. Câinii mici și cei cu blana scurtă nu trebuie lăsați afară fără protecție sau pentru o perioadă lungă de timp. Simptomele includ tremurat, blană și piele reci, letargie, temperatura corpului sub 35 grade Celsius. În astfel de cazuri este obligatoriu să apelezi la medicul veterinar din primele momente.

Prietenul cel mai bun al omului are nevoie de atenție specială în timpul iernii și va trebui să faci tot ce-ți stă în putință ca să îl protejezi. Află mai multe despre toleranța câinelui tău la frig, în funcție de rasă, de la medicul veterinar și cere-i detalii despre cum să acționezi cel mai corect.

(P) Material realizat cu sprijinul Mobile Vet

Sursa foto: unsplash.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton