Hackerii vin în apărarea Ucrainei, pe mai multe planuri. În primul rând, cunoscuta grupare Anonymous i-a declarat „război cibernetic” lui Putin. Apoi, hackerii proucraineni s-au organizat în ceea ce acum poartă numele de „Armata IT a Ucrainei”. Nu în ultimul rând, autoritățile statului – Ministerul Apărării din Ucraina – a făcut apel la experții guvernamentali în securitate cibernetică să coopteze echipe de hackeri care să apere infrastructura ucraineană.
Anonymous – mesaj clar de amenințare la adresa lui Putin și primele măsuri
La scurt timp după ce au început bombardamentele în Ucraina, gruparea Anonymous a transmis un mesaj pentru Vladimir Putin.
”Domnule Putin, te vei confrunta cu atacuri cibernetice fără precedent din toate colţurile lumii / Invadarea Ucrainei arată că regimul pe care-l conduci nu are respect faţă de drepturile omului / Oameni nevinovați au murit / Sancțiunile îi vor afecta mai mult pe oamenii de rând decât te vor afecta pe tine, de aceea nu sunt cea mai potrivită cale / Rezistența va veni chiar din țara ta / Acesta nu este un război pe care îl poți câștiga, indiferent de cât de puternic crezi că ești / Secretele tale s-ar putea să nu mai fie în siguranţă / Noi suntem Anonymous, suntem o armată, așteaptă-ne”, i-au spus hackerii lui Putin.
După acest mesaj introductiv, gruparea Anonymous a trecut la treabă. Iată doar câteva dintre operațiunile pe care le-au făcut în cele 5 zile de război:
au atacat posturile TV din Rusia și au difuzat imagini cu bombardamentele din Ucraina, pentru ca rușii să vadă ce se întâmplă dincolo de graniță. Unul dintre posturile TV rusești de stat a difuzat muzică ucraineană pentru câteva ore.
În paralel cu Anonymous, hackerii proucraineni s-au unit și ei pentru a-și apăra țara, în ceea ce acum se numește „Armata IT a Ucrainei”. Inițial, anunțul formării acestei „armate” a venit din partea vicepremierului ucrainean Mihailo Fedorov. ”Înfiinţăm o armată IT”, a anunţat sâmbătă, într-un mesaj postat pe Twitter, vicepremierul Mihailo Fedorov. ”Vor exista sarcini pentru toată lumea. Continuăm să luptăm pe frontul cibernertic”, a încheiat.
We are creating an IT army. We need digital talents. All operational tasks will be given here: https://t.co/Ie4ESfxoSn. There will be tasks for everyone. We continue to fight on the cyber front. The first task is on the channel for cyber specialists.
Mihailo Fedorov este și cel care a reușit să obțină într-un timp record, de sâmbătă până luni, acces la rețeaua de sateliți a lui Elon Musk, pentru ca ucrainenii să nu poată fi deconectați de la internet, indiferent de infrastructura din țară.
Altfel, armata IT a Ucrainei a reușit să dezactiveze până acum zeci de site-uri de propagandă rusească și să întărească securitatea cibernetică a Ucrainei, în calea atacurilor.