Gripă sezonieră sau coronavirus? Asemănările și deosebirile dintre cele două boli respiratorii

.

Între gripă și COVID-19 s-au trasat multe paralalele, unii susținând chiar că prima ar fi mult mai periculoasă. Dar care este, de fapt, adevărul?

Faptul că ambele sunt boli infecțioase respiratorii îi poate induce pe mulți în eroare, dar chiar dacă au simptome asemănătoare, cele două sunt provocate de virusuri diferite.

Directorul Institutului de Prevenție a Infecțiilor Johns Hopkins, Lisa Maragakis, a explicat care sunt similitudinile și diferențele dintre coronavirus și gripa sezonieră.

Asemănări între gripa sezonieră și COVID-19

Primele simptome

Atât gripa de sezon, cât și infecția cu coronavirus provoacă febră, tuse, dureri de cap, oboseală, uneori vărsături și diaree. În cazurile grave, se poate ajunge la pneumonie.

Modul de transmitere

Ambele se pot răspândi foarte ușor și rapid de la o persoană la alta, atunci când persoana infectată tușește, strănută sau vorbește.

Gripa se răspândește de o persoană infectată cu câteva zile înaintea apariției primelor simptome și se crede că și coronavirusul se răspândește în aceeași manieră.

Citește și Medic epidemiolog: „Panica și isteria, mai periculoase decât coronavirusul! Nu vă pierdeți controlul”

Tratament

Antibioticele nu au efect în cazul niciuneia dintre boli, acestea fiind utile doar în cazul luptei împotriva infecțiilor bacteriene. Cele două pot fi tratate prin abordarea simptomelor, cum ar fi reducerea febrei. În cazurile severe, poate fi necesară spitalizarea.

Deosebiri între gripa sezonieră și COVID-19

Modul de transmitere

Chiar dacă atât gripa, cât și coronavirusul se pot transmite în moduri asemănătoare, COVID-19 ar putea rămâne în aerul eliminat de bolnav pentru mai mult timp, chiar și după persoana nu mai este în apropierea locului unde a strănutat sau tușit.

Citește și Coronavirus. Miturile de pe internet: ce este adevărat și ce nu

Vaccinarea

În momentul de față nu există un vaccin disponibil împotriva noului coronavirus.

Cât despre gripă, există un vaccin eficient și disponibil, ce poate preveni această boală, chiar și în cele mai periculoase forme ale sale.

Numărul persoanelor infectate și decedate

Momentan, au fost confirmate aproximativ 84.119 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, la nivel mondial. Până la data de 29 februarie, coronavirusul a ucis peste 3.000 de persoane în întreaga lume. COVID-19 ucide circa 1,4% dintre persoanele infectate.

Numărul infecțiilor cu gripă este estimat la 1 miliard de cazuri la nivel mondial. Cât despre decese, numărul lor este undeva între 291.000 și 646.000, gripa ucigând aproximativ 0,1% dintre persoanele infectate.

Citește și Coronavirus: Efectul pozitiv, neașteptat, al virusului ucigaș

Sursă foto: Shutterstock.com

Stiri coronavirus Romania – citește cele mai noi informații despre cazurile din țară

Vezi și: Cum te speli corect pe maini

Ultima modificare martie 11, 2020 6:11 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale