Cum a ajuns fiul actorilor Valeria Seciu și Octavian Cotescu călugăr la o mănăstire de pe Muntele Athos

.

Alexandru Cotescu, fiul îndrăgiților actori Valeria Seciu și Octavian Cotescu, este de mulți ani călugăr la o mânăstire de pe Muntele Athos, din Grecia. Părintele Daniil, așa cum este cunoscut acum, a povestit cum a luat decizia de a îmbrăca hainele monahale, dar și care a fost reacția mamei sale.

Alexandru Cotescu, devenit părintele Daniil, are 54 de ani, trăiește de mulți ani la mânăstirea Vatoped de pe Muntele Athos. Fiul celebrei actrițe Valeria Seciu și al regretatului actor Octavian Cotescu, a decis să se călugărească după ce a terminat facultățiile de Construcții și Teologie. A rămas fără tatăl său pe vremea când avea doar 17 ani. Octavian Cotescu s-a stins din viață la 54 de ani.

Citește și: Câte operații estetice și-a făcut Ilinca Vandici până la 35 de ani

Shakira și Gerard Pique, împreună în Cehia după anunțul că s-au despărțit

Răsturnare de situație în cazul despărțirii cuplului Shakira-Pique. Ce dezvăluiri au făcut apropiații lor

Vlăduța Lupău se va muta în curând în noua casă. Cum arată și unde se află

Cum a ajuns fiul actorilor Valeria Seciu și Octavian Cotescu călugăr la o mânăstire de pe Muntele Athos

Sunt oameni care caută foarte mult, oameni care caută puţin, oameni pe care îi aduce Dumnezeu, oameni pe care îi aduce Maica Domnului direct, fără tulburări, fără îndoieli. Şi eu cam aşa am păţit. Pe mine m-a adus fără să caut prea mult.

Undeva, înăuntrul meu, s-a petrecut o schimbare care nu a fost spectaculoasă, însă, fără să îmi dau seama, m-a dus aici, a declarat părintele Daniil, într-un interviu pentru emisiunea „România, te iubesc”  de la Pro TV.

Acesta a mărturisit că în mânăstire calea spre mântuire e mai ușoară decât în lumea de afară.

Cred e mai uşor. De aia am venit aici. Dacă mi se părea că e mai uşor acolo, poate că aş fi rămas. Dar mi se pare că e mai uşor aici decât în afara lumii. Într-adevăr lumea are mult rău în ea şi mi se pare că e mai uşor aici. Cred că până la urma cel mai greu lucru este să ajungi să îţi desparţi mintea de lume. Asta este cel mai greu. Şi să ţi-o întorci către lăuntrul tău. (…)

Lumea îi învaţă pe oameni să se uite spre afară, să îşi aibă atenţia spre exterior. Ori, călugărul încearcă să fac exact invers. Să se uite înăuntrul său. Şi adevărul este că oamenii, așa cum cresc astăzi în lume, nu sunt obişnuiţi să facă asta. Le e foarte greu. Şi asta e cel mai greu. Celelalte sunt exterioare. Dispar cu timpul, cu vârsta… lucrul cel mai greu e să ajungi să priveşti înăuntrul tău şi să îl găseşti acolo pe Dumnezeu, a spus părintele Daniil.

Cum a primit Valeria Seciu vestea că fiul ei se călugărește

Mama sa, Valeria Seciu, l-a susținut în decizia sa. Actrița în vârstă de 82 de ani, s-a retras de pe scenă și din viața publică în 2014, după aproximativ cinci decenii de carieră.

Mama a primit cu bărbăție decizia mea. Mama a fost împăcată că am plecat. A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă. Să se jertfească, să jertfească liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiica, copilul să îşi găsească drumul în viaţă. Şi ea a ştiut să facă lucrul acesta, a explicat el.

Acesta a mărturisit că pentru persoanele apropiate vestea că își va închina viața lui Dumnezeu a fost neașteptată.

Poate a fost neaşteptat un pic pentru cei din jurul meu. Nu se aşteptau. Ba chiar îmi plăcea să glumesc. Nu le spuneam multora. Îmi aduc aminte că era un prieten, un cunoscut, îmi spunea: „Eu am fost în Halkidiki în vacanţă”. Bravo, şi eu tot acolo mă duc… şi am venit în vacanţă. Şi am rămas în vacanţă. E ca o vacanţă aici într-adevăr. E mare dar pe care îl face Dumnezeu unui om să îi deschidă inima şi mintea să se apropie de monahism. Nu îl face multora.

Şi din cauza asta avem de dat socoteală că ni s-a dat darul ăsta şi nu am știut probabil ce să facem cu el. Călugărul trebuie să se sfinţească. Trebuie să înveţe să se cunoască pe sine însuşi şi să înveţe să îl iubească pe Dumnezeu. Şi aşa cum spune Sfântul Isaac Sirul, a-L iubi pe Dumnezeu înseamnă a nu-ţi găsi odihna decât în Dumnezeu. Şi asta înseamnă sfinţenie. Călugărul trebuie să ajungă se sfinţească, a mai spus el.

Sursă foto: captură video

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton