Femeile la volan. Despre statistici și mișcări pentru drepturile femeilor

.

Orice femeie a auzit măcar o dată în viață comentarii despre sexul frumos și condus. Glumele pe seama așa zisului stil dezastruos de conducere, atracția față de mașini scumpe (atunci când proprietarii sunt bărbați) sau folosirea oglinzilor doar în scopul de a se aranja sunt câteva dintre prejudecățile  la care sunt expuse multe femei. Miturile nu se opresc aici, dar femeile continuă să dovedească opusul. Iată câteva dintre aceste mituri și cum se pot schimba percepțiile negative:

Femeile conduc prost

Nu de puține ori, bărbații consideră că femeile au un stil de condus nesigur, care le poate pune viața în pericol în trafic sau că nu se descurcă suficient de bine la parcări. De aceea, femeilor le sunt recomandate mașini mici, care se pot strecura. Totuși, cele mai multe femei care conduc se descurcă la fel de bine într-o mașină precum Mazda, fie ea sedan sau 4×4. Mitul se extinde atunci când caracteristicile observate la câteva persoane devin generalizări, ceea ce se confirmă din plin când vine vorba despre talentele de șoferițe ale femeilor. În România, statisticile arată că în 2017 numărul femeilor care au avut permisul suspendat era 20.000, iar în cazul bărbaților peste 120.000. Chiar dacă în țara noastră există mai mulți bărbați cu permis de conducere decât femei, dintre ele doar 8% au primit o amendă. Reprezentanții sexului masculin, însă, au fost vinovați de încălcarea legii în proporție de 20%.

Lupta pentru drepturi

Arabia Saudită este cunoscută pentru legile stricte care dezavantajează femeile și le fac vulnerabile, fără a le oferi putere de decizie și prea multe drepturi. Până în 2017, țara era singura din lume unde ele nu aveau voie să obțină permis sau să conducă orice vehicul cu motor. Proteste ale organizațiilor care sprijineau drepturile femeii au început încă din anii ‘90, fără a da rezultate. Women To Drive Movement, o organizație înființată de femei, a pus presiuni asupra guvernului de la început, însă campaniile și mișcările organizate au dus doar la arestarea celor implicate în proteste. În 2014, activista Loujain Al-Hathloul, care primise permis de conducere din Emiratele Arabe, a filmat încercarea ei de a trece granița spre Arabia Saudită la volanul unei mașini. Înregistrarea ei a atras atenția rapid pe rețelele de socializare și a devenit virală. Femeia dorea să își arate sprijinul pentru mișcarea inițiată de Women To Drive Movement și a reușit să readucă în atenția publică acest subiect. Loujain a fost reținută la granița cu Arabia Saudită și a stat în arest 73 de zile. În 2017, prințul Mohammed bin Salman a ridicat interdicția femeilor de a conduce, însă Loujain Al-Hathloul a fost răpită în 2018 din Emiratele Arabe și deportată în Arabia Saudită. A fost reținută din nou pentru activitățile de protejare a drepturilor femeilor împreună cu alte activiste și supusă torturilor. Campanii pentru eliberarea ei au fost inițiate la nivel internațional, în special pe fondul schimbărilor legislative din Arabia Saudită. Femeile au început să conducă, însă ea se află în arest până în prezent, fără motivații clare din partea autorităților. Modificarea legilor nu înseamnă o schimbare radicală pentru societatea arabă, ci doar o modalitate de a ignora alte probleme.

Munca de bărbați

Societatea consideră că doar bărbații se pot ocupa de anumite munci care necesită forță fizică sau o minte ageră. Una dintre aceste meserii este cea de șofer de tir. Deși pe șosele poți observa prea rar femei în această poziție, ele există. Femeile fac față cu brio privirilor neîncrezătoare de la examenele de traseu sau atunci când fac școala de șoferi și reușesc să se integreze într-un mediu ostil. Fie că sunt mame, fiice sau soții, ele fac de multe ori echipă cu partenerul sau tatăl și se ajută unul pe celălalt pentru un câștig mai bun. Meseria de șofer de tir fiind una solicitantă, majoritatea celor care o practică au nevoie de un ajutor la drumurile lungi, motiv pentru care multe femei aleg să facă asta alături de un membru al familiei.

Femeile sunt la fel de vigilente la volan precum bărbații, și, deși în fiecare grup există șoferi mai mult sau mai puțin pricepuți, exercițiul și atenția îi poate transforma pe fiecare într-o variantă mai bună a lor. Nu lăsa percepțiile greșite să te influențeze, bucură-te de drepturile tale și susține-le mereu pe femeile mai puțin norocoase.

(P) Material realizat cu sprijinul Autovit

Sursa foto: unsplash.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton