Felicitări și mesaje de Sfântul Dumitru. Ce nume sărbătorim de Sfântul Dumitru

.

Trimite un gând bun și mesaje de Sfântul Dumitru tuturor celor dragi care poartă numele acestui martir creștin. Este sărbătoare mare pe 26 octombrie, o sărbătoare cu cruce roșie, foarte dragă românilor. Alege felicitări și mesaje de Sfântul Dumitru pline de har și închină un pahar în cinstea celor care se sărbătoresc pe 26 octombrie.

O povață din bătrâni spune că, la Sfântul Dumitru, este bine să îți plătești toate datoriile și să te împaci cu toate rudele. Iar pentru cei dragi, trimite mesaje de Sfântul Dumitru cu tradiționalul ”La mulți ani!”, cu gânduri bune și urări pline de sănătate și noroc tuturor celor care poartă acest nume.

Ce semnificație veche are numele Dumitru

Numele masculin Dumitru, precum și varianta lui feminină, Dumitra, își au originea din numele grecesc Demetrios, care provine de la numele zeiței Demetra. Aceasta era, în panteonul vechii Elade, zeița pământului, a agriculturii, a recoltelor și a fertilității.

Demetra era adesea reprezentată ținând în brațe un snop de cereale sau o torță, simbol al zeițelor primordiale. De altfel, numele Demetra, la rândul lui, provine de la cuvântul ”mater” care înseamnă ”mamă”. Demetra era considerată o zeiță matroană sau maternă, care avea în grija ei natura, pământul și bunăstarea muritorilor.  

Numele Dimitrios însemna pe vremuri, în Grecia antică, “iubitor al pământului” sau “dedicat, devotat, credincios al Demetrei”. Era un nume deosebit de popular printre greci și a pătruns în spațiul românesc odată cu primii negustori și marinari greci, care au sosit pe meleagurile noastre încă din vremurile antice.

Ce nume au derivat din numele Dumitru

Numele Dumitru are numeroase derivate și diminutive care se întâlnesc și azi printre români, fie ca nume de botez, fie ca nume de familie. În mod deosebit numele de botez derivate de la Dumitru și Dumitra se sărbătoresc pe data de 26 octombrie, când este praznicul Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir.

Nume de bărbați derivate din Dumitru: Dimitri, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrică, Mitu sau Dima.

Nume de femei sau diminutive care se sărbătoresc de Sfântul Dumitru: Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitrița, Demetra, Dumitrana, Mita, Dumitriţa, Mița sau Mimi.

De ce îl sărbătorim pe Sfântul Dumitru

În vechile tradiții creștine românești, Sfântul Dumitru era considerat cel de al patrulea sfânt făcut de Dumnezeu. Sărbătoarea lui a fost stabilită de biserică toamna târziu, pe data de 26 octombrie, când în popor se țineau petreceri pentru Focul lui Sumedru. Zeitate cu origini dacice, Sâmedru sau Sumedru era sărbătorit când coborau oile de pe munte și când se adunau ultimele roade din pomi. În multe sate din jurul Carpaților se aprindeau focuri în seara de Sumedru, între 25 și 26 octombrie, pentru a alunga toate relele și duhurile necurate și pentru a întâmpina venirea iernii.

În tradiția bisericească, Sfântul Dumitru a fost un tânăr martir creștin pe nume Dimitrios, executat pentru credința lui pe data de 26 octombrie 304. El a fost fiul guvernatorului cetății Solun, identificată drept Tesalonicul de azi. Născut într-o familie creștină, botezat precum un creștin, el a apărat cu dârzenie credința părinților săi. Dar a fost executat de împăratul roman Maximilian care încerca să stârpească răspândirea creștinismului în imperiu în primele secole după răstignirea lui Iisus Hristos.

După execuția lui Dimitrios, trupul acestuia a fost îngropat în mare taină de creștinii din cetate, iar deasupra mormântului a fost ridicată o mică bisericuță, unde se petreceau multe miracole și binefaceri. Unul dintre oamenii care s-au vindecat în bisericuța lui Dimitrios a reușit să ridice un lăcaș de cult mai mare și, în timpul construcției, a descoperit rămășițele tânărului martir neatinse, neputrezite și frumos mirositoare a mir. Oamenii au cinstit moaștele sale, le-au depus într-o raclă de aur și, cu timpul, puterea lor a ajuns vestită în toată Grecia. Sfântul Dimitrie sau Sfântul Dumitru a fost numit patronul orașului Salonic și nu puține sunt vindecările miraculoase care se petrec și azi în biserica închinată lui din acest oraș grecesc.

Urări și mesaje de Sfântul Dumitru pentru data de 26 octombrie

Felicitări și mesaje de Sfântul Dumitru. Ce nume sărbătorim de Sfântul Dumitru

Trimite on-line sau pe telefon mesaje de Sfântul Dumitru tuturor celor care își serbează onomastica pe data de 26 octombrie. Este o zi de mare sărbătoare, marcată cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox. În această zi nu se muncește, nu se curăță în ogradă și nu se plantează nimic. Este o zi în care trebuie să te bucuri de sărbătoare și să închini un pahar cu prietenii sau rudele care îi poartă numele Sfântului Dumitru.

Mesaje de Sfântul Dumitru pentru soț/soție

  1. La mulți ani, iubirea vieții mele! Fie ca această zi să fie plină de bucurii și să ai parte de sănătate și succes în toate planurile tale. Te iubesc enorm, din ce în ce mai mult în fiecare zi!
  2. Dragul meu soț, de ziua onomastică, îți doresc să realizezi toate visele și să fii fericit în fiecare clipă a vieții. Să rămâi mereu același om minunat și devotat pe care l-am iubit din prima clipă. La mulți ani!
  3. Îți urez un an plin de iubire, împliniri și armonie în căminul nostru. Să ne bucurăm împreună de fiecare pas al călătoriei noastre. La mulți ani, soția mea dragă! 
  4. La mulți ani, sufletul meu pereche! Ești lumina vieții mele și te iubesc dincolo de orice cuvinte. Să ai parte de un an plin de fericire și sănătate alături de mine!
  5. Sărbătoresc ziua în care te-ai născut și îți mulțumesc pentru tot ceea ce aduci în viața mea. Ești soțul meu perfect și nu pot să imaginez viața fără tine. La mulți ani, dragul meu!
  6. La mulți ani, iubita mea Dumitrița! Îți doresc să ai parte de un an plin de momente magice și să știi că eu voi fi întotdeauna aici, alături de tine. Te iubesc necondiționat!
  7. La mulți ani, soțul meu adorabil și amuzant! Sper că ziua ta să fie plină de râsete, momente haioase și cupe de șampanie. Ți-am pregătit tortul tău preferat. Și îți transmit din nou cât de mult te iubesc!
  8. În ziua aceasta specială, în zi de mare sărbătoare în familia noastră, îți urez să ai parte de mai multă dragoste și mai puține responsabilități. La mulți ani, soțul meu cu suflet bun!
  9. Dragul meu soț, azi, pentru că este o mare sărbătoare, lasă grijile deoparte și bucură-te de momente haioase și de cea mai delicioasă prăjitură. La mulți ani! 
  10. La mulți ani, soțul meu! Să ai parte de mai multe vacanțe relaxante și mai puține momente în care să cauți telecomanda pierdută. Te iubesc, chiar și atunci când îmi ascunzi bomboanele!
  11. Soțul meu adorabil, în ziua ta specială, îți urez să ai parte de mai multe glume bune și mai puține discuții despre calcule matematice. La mulți ani și să rămâi mereu amuzant!
  12. La mulți ani, dragul meu! Să ai parte de mai multe momente haioase și mai puține momente în care încerci să asamblezi mobilierul fără instrucțiuni. Ești unicul meu soț și te iubesc așa cum ești!
  13. Soția mea dragă, din prima clipă am știut că ești singurul suflet pe care îl voi iubi pentru totdeauna. Lângă tine sunt cel mai fericit om și cu tine am trecut prin toate greutățile. Ai rămas aceeași femeie frumoasă și strălucitoare, iar de ziua ta îți doresc toată fericirea din lume. La mulți ani, scumpa mea.

Mesaje de Sfântul Dumitru pentru prieteni și colegi

  1. La mulți ani, prietenul meu de-o viață! Te încurajez să cauți mereu aventura și să îți urmezi pasiunea, iar eu voi fi aici mereu pentru a-ți susține visurile și pentru a te susține în momentele dificile.
  2. Îți doresc să ai parte de tot ceea ce îți dorești și să îți găsești mereu drumul către fericire. La Mulți Ani, prieten bun. Rar oameni ca tine pe lume! Sunt norocos să te cunosc.
  3. Prietenii adevărați sunt ca stelele – poate nu-i vezi mereu, dar știi că sunt acolo și strălucesc mereu în viața ta. Îți doresc o mulțime de stele și lumina lor să te călăuzească mereu. La Mulți Ani!
  4. Pentru cel mai bun prieten al meu, îți doresc să ai parte de cele mai frumoase momente și să îți îndeplinești toate dorințele. Sper că această zi specială să îți aducă multă bucurie și veselie. La Mulți Ani!
  5. În această zi specială, îți urez să te bucuri de toate lucrurile minunate pe care le aduce viața și să te simți iubit și apreciat. La Mulți Ani, prietene drag!
  6. Pentru prietena mea cea mai frumoasă, îți doresc să zâmbești mereu, să fii fericită și să găsești mereu motive să râzi. La Mulți Ani, Dumitra, tu ești sufletul meu pereche!
  7. Milioane de urări de bine pentru prietenul meu cel mai devotat, îți doresc multă înțelepciune și putere pentru a depăși orice obstacol. Sper că această zi să îți aducă multe amintiri frumoase și multă fericire. La Mulți Ani!
  8. La Mulți Ani, prietena mea minunată! Îmi faci viața mai frumoasă și mai plină de bucurii și nu știu ce aș face fără tine. Sper ca această zi să iti aducă multe zâmbete și să-ti amintească cât de speciala esti pentru mine!
  9. La Mulți Ani, dragul meu prieten! Sper că prietenia noastră va dura o veșnicie și că vom avea parte de multe momente frumoase împreună.
  10. Dragul meu prieten, de ziua Sfântului Dumitru îți doresc să-ți găsești mereu drumul spre fericire și împlinire, să fii mereu înconjurat de oameni dragi și de încredere și să ai parte de toată fericirea din lume. Felicitări și La Multi Ani!

sursa foto: Profimediaimages.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton