Elena Ceaușescu a murit îmbrăcată într-un palton Yves Saint Laurent. Obsesiile vestimentare ale soției ultimului dictator al României

.

A intrat în topul celor mai diabolice femei din istoria României comuniste și a murit îmbrăcată într-un palton Yves Saint Laurent. Elena Ceaușescu (7.01.1916 – 25.12.1989), soția dictatorului Nicolae Ceaușescu, se numără printre personajele odioase ale trecutului nostru.

Dar există curiozități legate de “savanta de renume mondial”, iar astăzi vorbim despre hainele ei și felul în care se prezenta în public. Știați că soția dictatorului era înnebunită după tendințele vestimentare ale vremii? Avea echipe întregi de consilieri de modă și diverși sfătuitori experți în fashion, pentru a lăsa impresia poporului român că face parte din lumea aceea, bună și stilată.

Elena Ceaușescu își alegea ținutele de la marile case de modă ale lumii

Elena Ceaușescu a murit îmbrăcată într-un palton Yves Saint Laurent. Obsesiile vestimentare ale soției ultimului dictator al României

De când a ajuns la cârma României împreună cu Nicolae Ceaușescu (în 1965), Elena și-a schimbat complet stilul vestimentar. “Sinistra”, așa cum suna una dintre multele porecle peiorative primite de la poporul pe care l-a înfometat și batjocorit timp de decenii, se îmbrăca de la casele de modă mari ale lumii. Ea a mers întotdeauna pe un stil clasic, niciodată exagerat și mereu potrivit cu evenimentele la care lua parte, dar și cu înfățișarea ei.

Citeşte şi: Copilăria de coșmar a actriței Elizabeth Taylor. Mama ei exigentă o forța să plângă la comandă

Elena Ceaușescu nu a fost o femeie frumoasă, iar ea era conștientă de acest aspect și a ales mereu să-și compenseze nenorocul unui chip respingător cu ținute semnate de marii creatori vestimentari ai lumii – Dior, Hermès, Yves Saint Laurent, Chanel. Dar purta și piese confecționate în România, la Apaca, Târgul Mureș sau Timișoara.

Soția ultimului dictator al României era mereu consiliată în domeniul vestimentar. Și toate detaliile legate de înfățișarea ei – haine, pantofi, genți, bijuterii, coafură, machiaj – erau atent gândite și puse la punct de experții în domeniul modei.

Fustele Elenei Ceaușescu erau peste genunchi, până la jumătatea gambei, iar forma corpului ei era ”construit pentru deux pieces”, spun criticii de modă.

De look-ul Elenei Ceaușescu se ocupa Piți Vasiliu, care pe timpuri a avut una dintre cele mai faimoase case de modă din București, în perioada în care Bucureștiul era comparat cu Micul Paris. Deși purta haine de lux, Elena nu prea știa să le poarte. De coafat se coafa de cele mai multe ori la cel mai mare salon din Paris. Era preocupată de modă și nimeni nu avea voie să arate mai bine decât ea – dezvăluia, în trecut, celebra creatoare de modă, Zina Dumitrescu, porivit historia.ro.

Citeşte şi: Sfâșietoarea poveste de dragoste a actorilor Mitică Popescu și Leopoldina Bălănuță. „Te iubesc atât de mult, încât aș vrea să mori înaintea mea!”

O mare parte dintre perechile de pantofi ale tovarășei erau confecționate în țară, la Timișoara, la unul dintre brandurile de renume la acele vremuri, Guban.

Tata a făcut cizme şi pentru Regele Mihai şi Gheorghiu Dej. Elenei Ceauşescu îi făceam pantofi de lux, mai deosebiţi ca formă faţă de ce se făcea în ţară. Ne inspiram cu idei din revistele «Quelle» şi «Neckermann», dar calapoadele erau făcute de tata. Pielea era autohtonă şi era colorată în nuanţa preparată de mine. Prefera nuanţele pastelate: ou de raţă, coniac, vernil sau roz” – a povestit, potrivit ceausescunicolae.wordpress.com, Tiberiu Guban, fiul fostului proprietar al celebrei fabrici Guban, din Timișoara.

Coafura “savantei de renume mondial” era mai mereu aceeași. Elena Ceaușescu opta des pentru un coc clasic sau o pieptănătură lejeră a părului. Dar, în mod evident, nu își aranja singură coafura. Tovarășa apela la frizeri iscusiți care îi tapau podoaba capilară după bunul ei plac. Chiar și Nicolae Ceaușescu era atent coafat de frizerii care-i aranjau zilnic buclele cu mare grijă.

Elena Ceaușescu a murit îmbrăcată într-un palton Yves Saint Laurent. Obsesiile vestimentare ale soției ultimului dictator al României

Citeşte şi: Natalia Guberna: „Nu am locuit niciodată cu un bărbat”. Ce s-a întâmplat în viața amoroasă a celebrei cântărețe

Și culoarea părului era neutră, spre naturală. Machiajul, de asemenea, era unul neutru. Folosea rujuri, însă nu prea avea buze pe care să aplice rujul. Tot ce avea era foarte discret, a explicat designerul Elena Năstase, pentru click.ro, în urmă cu câțiva ani.

“Bijuterii nu prea purta, în afară de o broșă”. Și verigheta, care nu-i lipsea niciodată de pe inelar. Soții Ceaușescu primeau o mulțime de bijuterii și ajunseseră să aibă o colecție impresionantă de accesorii valoroase și elegante sau diamante, dar preferau să nu se expună cu ele în spațiul public.

Patricia Nixon era sursa de inspirație vestimentară a Elenei Ceaușescu

Elena Ceaușescu a murit îmbrăcată într-un palton Yves Saint Laurent. Obsesiile vestimentare ale soției ultimului dictator al României

Patricia Nixon, soția lui Richard Nixon, cel de-al 37-lea președinte la Statelor Unite ale Americii (între 1969 – 1974), a fost cea care i-a deschis tovarășei apetitul pentru hainele mai elegante.

Richard Nixon a fost primul președinte american care a vizitat România și, implicit, primul care a ajuns într-un stat socialist după cel de-al Doilea Război Mondial, pe 2 august 1969. El a venit însoțit de prima doamnă a Americii, Patricia, iar vizita lor i-a impresionat pe soții Ceaușescu. Și Elena începuse să vadă în Patricia Nixon un model demn de urmat din punct de vedere vestimentar. Așa că, după acea vizită istorică, s-au observat câteva schimbări în felul în care tovarășa se îmbrăca. Stilul ei devenise mai cizelat, mai atent la detalii.

Elena Ceaușescu purta un palton Yves Saint Laurent când a fost împușcată, pe 25 decembrie 1989

Elena Ceaușescu a murit îmbrăcată într-un palton Yves Saint Laurent. Obsesiile vestimentare ale soției ultimului dictator al României

Sfârșitul vieții a surprins-o tot într-o ținută de lux, creată de una dintre cele mai mari case de modă din lume – Yves Saint Laurent. Așa i-a fost scris Elenei Ceaușescu, să moară pe 25 decembrie 1989, la Târgoviște, într-un palton Yves Saint Laurent, sub o rafală de gloanțe cu care s-a scris istorie.

Ce s-a întâmplat cu hainele dictatorilor după moartea acestora?

Dacă Elena și Nicolae Ceaușescu ar ști unde a ajuns o parte din garderoba lor, s-ar răsuci în morminte. Obiectele vestimentare ale celor doi nu au fost vândute la licitație, așa cum s-a intenționat inițial, ci au fost donate unui cămin de bătrâni din Gherla.

În 2000, Emil Betlen, directorul Căminului de Pensionar din Gherla la vremea respectivă, a decis să le facă o surpriză bătrânilor și s-a ocupat personal ca hainele și încălțămintea dictatorilor, ce urmau a fi scoase la licitație, să ajungă la ei.

Citeşte și: Nicolae al României dezvăluie secretele Casei Regale și decizia îndepărtării lui de la tron: „Sunt sigur că Regele Mihai nu a știut”

Acum doi ani, am auzit că hainele familiei Ceaușescu urmează să fie scoase la licitație. Cele care nu se vindeau se preconiza să se dea pe la diferite instituții de genul celei de aici.

Am trimis o cerere la Regia Protocolului de Stat, iar ei au spus că sunt de acord, dar să așteptăm până după licitații. În octombrie ne-au anunțat să mergem după ele. Le-am adus acum o săptămână. Astea nu s-au vândut la nicio licitație. – a declarat acesta, în 2000, potrivit gherlainfo.ro.

Pe lista hainelor lui Nicolae Ceaușescu trimise la Gherla s-au numărat 13 halate de baie, o cravată, 14 perechi de lenjerie intimă, 11 perechi de pantofi și opt perechi de teniși. Din garderoba Elenei, au ajuns la cămin nouă rochii, cinci costume deux pieces, trei fuste, două furouri, două sutiene, două pardesie și 16 perechi de papuci, dintre care două erau extrem de elegante, împodobite cu pietre semiprețioase. Papucii nu au fost niciodată purtați de soția lui Nicolae Ceaușescu.

Citeşte şi: Prințul Harry, acuzații dure la adresa familei regale: „Erau fericiți să mintă pentru a-l proteja pe fratele meu”

Bătrânii care au primit hainele s-au declarat uimiți de provenineța acestora.

Nu m-aș fi gândit niciodată că o să ajung să port vreo haină de-a Elenei Ceaușescu. Vai, ce frumos îi!

Mie nu mi-o fost urâtă Elena. Mie nu mi-o făcut nici un rău. Doamne, da’ ce haine faine avea!

Eu am haine destule, dar dacă astea chiar au fost a lu’ Ceaușescu, atunci trebuie să iau și eu ceva, așa, de amintire. N-am crezut în viață mea că o să pun mâna pe-o haina de-a lui – au spus, atunci, câțiva bătrâni.

Soții Ceușescu au fost executați în ziua de Crăciun a anului 1989, după o dictatură de 23 de ani, într-o Românie definită la momentul respectiv prin foame și îngrădirea gândirii și exprimării libere.

Foto – Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton