Educaţie sexuală: Prima discuţie despre sex. 5 direcţii

.

Mai bine mai devreme, decât prea târziu!
Pe măsură ce copilul tău creşte, apar tot felul de întrebări. Înainte ca prietenii sau colegii să îl (dez)informeze, poartă tu, cu el, prima discuţie despre sex

Dificil, dar necesar!

Cea mai grea parte în această discuţie este chiar începutul ei, dar te asigurăm că este necesară şi educativă. Asta nu înseamnă, însă, că nu te poţi folosi de puţin umor. Ba dimpotrivă, hazul tău ar destinde atmosfera. Să nu îţi fie teamă că o să comunicaţi cu greutate, pentru că disconfortul mamei o va ajuta pe fiică să lase garda jos şi să devină curioasă.

Anatomic vorbind…

Dacă ai o fiică, ar fi mai bine să fiţi doar voi două, când purtaţi această discuţie. Explică-i ce înseamnă fiecare trăsătură sexuală, de ce i se dezvoltă sânii, de ce îi apare păr pubian etc. Cel mai indicat ar fi să găseşti şi un manual, care explică în imagini sistemul reproducător, pentru ca ea să înţeleagă mai bine ce se întâmplă cu corpul ei. Vorbeşte-i despre toate etapele prin care va trece, ca să nu o surprindă transformările.

Sexul înseamnă dragoste

O dată ce ai iniţiat-o, urmează să îi vorbeşti despre sex în contextul unei relaţii mature, bazate pe dragoste. Înainte de orice, contactul sexual este o acţiune naturală şi sănătoasă. Trebuie să aibă loc între persoane mature, care se iubesc şi care şi-au luat un angajament una faţă de cealaltă, care se bucură de respect şi înţelegere reciprocă.  Nu uita de igienă: o persoană cu viaţă sexuală activă trebuie să îşi respecte corpul şi să îl protejeze.

Ce-i prea mult strică!

Nu trebuie să îi vorbeşti despre tot ce înseamnă sex, de la prima discuţie. Foloseşte-te de întrebările ei, ca să îţi dai seama dacă este pregătită, cât de multe vrea să ştie sau cât de mult poate înţelege. Subiecte precum ”orgasm”, ”fantezii sexuale” sau ”homosexualitate” pot fi lăsate pentru discuţiile viitoare. Prima impresite este cea care o va urmări toată viaţa, aşa că ajut-o să îţi devină prietenă şi să te întrebe orice legat de ea sau de sex.

E pregătit?

Dacă îţi obligi copilul să se aşeze pe canapea, îl priveşti fioros şi spui ”Astăzi o să vorbim despre sex”, nu faci decât să îl sperii. Atitudinea ta nu trebuie să îi sugereze că tema este… gravă! O altă regulă pentru ”prima discuţie” este să fie purtată între aceleaşi sexe: tatăl cu băiatul şi mama cu fata. Copiii sunt la vârsta când apar schimbări în corpurile lor, iar o discuţie cu un părinte de sex opus poate face mai mult rău decât bine.

    
Vedete din Romania Vedete internationale