După ce o ploaie înghețată s-a așternut peste mai multe orașe din țară, poleiul s-a aștenut pe străzi, făcând tot mai multe victime. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, a postat pe Facebook cinci reguli pe care orice cetățean ar trebui să le știe dacă alunecă și cade.
„E cod roșu de polei. 1 din 5 pacienți a ajuns la Iași la urgențe după ce s-a lovit la nivelul capului și/sau coloanei vertebrale. Atenție maximă în primele 24 de ore”, a afirmat doctorul Ciuhodaru.
Cele 5 reguli de urmat ale medicului Tudor Ciuhodaru
Potrivit acestuia, „toți ar trebui să știm”:
Diagnosticele cele mai frecvent întâlnite au fost de comoție și contuzie cerebralã, hematoame și plăgi la nivelul scalpului dar nu au lipsit contuziile și fracturile de coloană.
Severitatea clinică e variabilă.
E momentul să tragem din nou un semnal de alarmă privind necesitatea unui consult medical chiar dacă traumatismele sunt aparent minore.
Fără un diagnostic și tratament precoce se pot dezvolta (în următoarele ore-zile) forme clinice severe cu evoluție spre paralizie, comă și deces.
Intervenția rapidă și corectă ameliorează semnificativ șansele unui astfel de pacient (!!! Noțiunile de prim ajutor ar trebui predate de la școală-așa cum prevede legea Ciuhodaru)
Dar acestea nu sunt singurele reguli pe care medicul îi îndeamnă pe cetățeni să le urmeze. La fel de importante ca primele sunt și următoarele cinci:
Nu temporizați prezentarea la spital.
(Re) veniți la spital dacă apar următoarele semne: durere de cap severă, grețuri, vărsături, hemoragii sau scurgeri sero-sanguinolente la nivelul urechilor, nasului sau gurii, confuzie, somnolență, comportament bizar, crize convulsive, diminuarea forței sau tulburări de mobilitate a mâinii sau piciorului, inegalitate pupilară, un puls foarte rar sau foarte rapid.
Dacă există suspiciunea unui traumatism la nivelul coloanei (! cervicale) NU încercați să mutați pacientul fără imobilizare corespunzătoare(! Consultați un specialist și solicitați imediat Salvarea).
Dacă persoana vomită sau are convulsii, asigurați poziția lateral de siguranță (întoarceți-o pe o parte) și imobilizarea în ax (ținându-i capul și gâtul drept).
Nu consumați alcool, cafea sau alte excitante, sedative sau aspirină timp de 3 zile după
În același timp, medicul avertizează că „traumatismele craniocerebrale (TCC) reprezintă prima cauză de deces la tineri sub 40 de ani”.
„Toți pacienții cu TCC sever și 75% dintre cei care au suferit o formă medie de astfel de traumatism rămân cu dizabilități fizice și psihice. Nu treceți cu vederea niciun traumatism cranian sau cranio-facial al copilului (oricât de ușor ar părea!) mai ales dacă e prezentă și o marcă traumatică tegumentară (escoriații, contuză sau plăgi)”, a mai avertizat cadrul medical.