Sărbătorile de iarnă se transformă într-un coșmar pentru multe animale de companie, din cauza petardelor. Câinii și pisicile reacționează adesea imprevizibil. Nu este o noutate pentru stăpâni că se sperie câinii de petarde și artificii, dar trebuie să știi cum să îi protejezi și cum îi ajuți să treacă peste această perioadă stresantă.
Cuprins
Bubuiturile puternice ale petardelor sunt un factor de stres foarte puternic pentru orice vietate. Știm deja foarte bine cât de tare se sperie câinii de petarde și artificii, iar ei nu sunt singurii. Toate animalele de companie sunt puternic afectate, în perioada Sărbătorilor de iarnă, de zgomotele puternice pe care le produc pocnitorile și petardele.
Cea mai terifiantă noapte pentru ele este noaptea de Revelion, cu numeroase petarde și artificii puternice care bubuie minute în șir la miezul nopții. Păsările din parcuri și din zonele verzi ale orașelor sunt profund afectate de pocnitorile puternice, câinii din curți reacționează violent, încearcă să scape, mulți dintre ei fug și rătăcesc pe străzi terifiați, fără să mai găsească drumul spre casă. Dar și câinii, pisicile sau păsările de companie au de suferit, dacă nu sunt protejate la timp, înainte de a începe spectacolul frenetic cu petarde și artificii de Anul Nou.
Cuprins
Ce efecte au pocnitorile și petardele
Materialele pirotehnice sunt concepute să producă zgomote cât mai puternice spre încântarea celor care le folosesc. Mulți oameni se declară împotriva lor, există legi care condiționează folosirea petardelor și a pocnitorilor doar în perioada Sărbătorilor de iarnă, cu toate acestea ele rămân un obicei larg răspândit de Revelion în întreaga lume.
Petardele și artificiile își au originea în China, unde erau folosite la începuturi pentru a alunga demonii și spiritele rele de Anul Nou sau pentru a marca evenimentele majore de la curtea împăraților.
Pe meleagurile noastre, flăcăii pocneau din bice când mergeau la colindat de Crăciun și de Anul Nou, dar în vremurile moderne am adoptat și noi petardele chinezești, dar mai ales spectacolul de artificii care este cu adevărat impresionant în noaptea de Revelion.
Artificiile, mai puternice decât focurile de armă
Cu toate că pentru mulți oameni este o distracție, știm cât de mult se sperie câinii de petarde și artificii. Dacă pentru noi este ușor să ne ferim de zgomotul lor puternic, pentru animale este o sursă profundă de stres, provocând groază și anxietate pentru o perioadă lungă de timp. De aceea, este important să ne ferim animalele de zgomotele puternice care se aud mai ales în noaptea de Revelion. Câinii și pisicile sunt mult mai sensibile la zgomotele puternice, deoarece au un auz mult mai fin decât noi și reacționează imprevizil, singura lor scăpare este să fugă și să se ascundă.
Artificiile pot produce sunete de până la 190 de decibeli, cu 110 – 115 decibeli peste limita de 75 – 80 de decibeli pe care o pot suporta urechile noastre. Artificiile din noaptea de Revelion pot produce un zgomot mult mai puternic decât petardele și de lungă durată. Cele mai multe focuri de artificii sunt concepute să dureze între 5 și 15 minute, ceea ce înseamnă bubuituri puternice continui pentru câini sau pisici.
În comparație cu artificiile, focurile de armă produc zgomote care ajung la 140 de decibeli, iar motoarele unor avioane produc zgomote care ating 100 de decibeli, potrivit unor studii ale organizației Animal Ethics.
Consecințe dramatice asupra auzului
Câinii au un auz foarte fin, ei putând percepe frecvențe foarte înalte, de 60.000 de hertzi, în timp ce oamenii pot percepe frecvențe de până la 20.000 de hertzi. Sensibilitatea auditivă a câinilor face parte din trăsăturile lor native esențiale pentru supraviețuire, pentru căutarea hranei și urmărirea prăzii. În natură, însă, nu există zgomote atât de puternice pe cât poate produce omul și nimic nu se compară cu bubuiturile artificiilor, nici cele mai puternice tunete din timpul furtunilor de vară. Câinii au urechile foarte sensibile, dar nimic nu îi pregătește pentru rafalele de pocnitori și bubuituri pe care le aud de Sărbători. Când sunt expuși la zgomote foarte puternice, câinii și toate animalele de companie suferă de anxietate puternică.
Numeroase studii au demonstrat că exploziile artificiilor și petardelor pot provoca pierderea auzului în cazul animalelor sau pot duce la apariția tinnitusului (țiuitul în urechi). Același efect îl au petardele și artificiile și asupra noastră, dacă ar bubui foarte aproape de noi și nu ne-am putea proteja urechile.
Câinii folosiți în poliție sau în armată sunt expuși în mod sistematic la focuri de armă și încep să se obișnuiască, încep să le tolereze și le dispare senzația de anxietate. Cu toate acestea, studiile au demonstrat că acești câini utilitari își pot pierde parțial sau definitiv auzul după câțiva ani în slujba poliției sau armatei, ceea ce reprezintă un handicap major pentru un animal care se bazează cel mai mult pe auz și pe miros.
Cum reacționează când se sperie câinii de petarde și artificii
Pisicile și câinii sunt profund afectați de zgomotele puternice, pe care nu le pot prevedea și nu le pot înțelege. Și furtunile aduc tunete și trăznete puternice, dar acestea sunt fenomene naturale pe care animalele le percep instinctiv cu mult timp înainte să se producă, iar un simț atavic îi ajută să le facă față. În schimb, nimic nu îi pregătește pentru exploziile neașteptate ale petardelor și artificiilor, cu atât mai mult cu cât acestea se repetă noaptea, când lumea din jurul lor este de obicei liniștită.
Teama de zgomote puternice este cu atât mai acută la animalele bătrâne și la cele anxioase, timorate, fricoase din fire. Câinii pot avea reacții imprevizibile. Cei ținuți în lanțuri se tem atât de tare, încât prima reacție este să fugă și cei mai puternic rup lanțul, sar gardurile și fug speriați încotro văd cu ochii. Câinii de companie vor avea aceeași reacție: să fugă și să se ascundă. Puțini dintre ei paralizează de frică, cei mai mulți vor încerca să scape cu orice preț din perimetrul închis și se ascund pe unde pot… pe sub mese, pe sub paturi, în baie, în debaraua de pe hol.
Când se sperie câinii de petarde și artificii încep să tremure necontrolat, unii scheaună speriați, alții latră puternic. Mulți câini salivează din cauza sentimentului puternic de frică și, de cele mai multe ori, intră în tahicardie, inima bătându-le foarte puternic.
Câinii mai bătrâni, câinii bolnavi sau puii pot urina spontan de frică, pot avea defecare necontrolată sau chiar senzație de vomă. Toate simptomele pe care le putem avea și noi oamenii când trecem prin clipe de groază le experimentează și animalele:
- Dureri de stomac
- Urinare necontrolată
- Sentimentul de blocaj sau paralizie
- Tremurat puternic
- Salivație abundentă (comparabilă cu transpirația rece pe care o resimțim noi)
Orice animal se sperie puternic din cauza bubuiturilor, devine agitat, nervos, încearcă să fugă și poate deveni inclusiv agresiv cu stăpânii, când aceștia se apropie de el să îl liniștească. Toate aceste manifestări sunt semne ale unui disconfort puternic și sunt resimțite deopotrivă de câini și de pisici.
Cum ajuți câinele să treacă peste starea de frică
Fiecare câine reacționează diferit și trebuie să adopți măsuri în funcție de reacțiile lui. Dacă este un câine agresiv, este bine să găsești din timp un spațiu potrivit, unde se aud cât mai puțin petardele și artificiile, cum ar fi baia sau un hol fără acces către exterior. În cazul în care știi că patrupedul are tendința să fie agresiv când se sperie puternic, nu te apropia de el, vorbește-i calm de la distanță și oferă-i ceva delicios de mâncat, după ce se mai calmează.
Dacă este un câine foarte fricos, care are tendința să se ascundă, stai lângă el, mângâie-l pe cap, vorbește-i, încearcă să îl liniștești masându-l ușor pe spate. Prezența ta îl va ajuta să treacă mai ușor peste starea de anxietate. Oferă-i ceva delicios de mâncare sau abate-i atenția cu jucăria lui preferată.
Cum îți ferești câinele de bubuiturile de Revelion
Noaptea de Revelion este un adevărat coșmar pentru animalele de companie care nu înțeleg de ce se aud dintr-o dată bubuituri și pocnituri atât de puternice. Pentru această noapte, toți stăpânii de animale trebuie să fie pregătiți.
Găsește un loc sigur
Câinii din curți ar trebui adăpostiți în magazii sau chiar pe un hol în casă, unde pot fi puțin mai liniștiți în prezența stăpânilor.
Câinii din apartamente pot fi duși în baie sau pe un hol unde se aud cel mai puțin pocniturile puternice de la miezul nopții.
Nu părăsi câinele
Câinii lăsați singuri acasă de Revelion trec prin stări de anxietate deosebit de puternice. Încearcă să duci câinele sau pisica la cineva apropiat sau la un hotel pentru animale. Nu părăsi câinele atunci când știi ce urmează de Revelion. Ia-l cu tine sau permite-i să stea cu familia, dacă rămâneți acasă.
Folosește muzică
Încearcă să pui o muzică liniștitoare la un volum puțin mai tare decât de obicei, pentru a masca bubuiturile puternice de afară.
Oferă mângâieri și tratații
Încearcă să liniștești câinele sau pisica speriată cu mângâieri. Acestea fac minuni pentru animalele care trec prin clipe de groază. Apoi micile tratații ajută și ele, după ce trec zgomotele puternice, și cu ajutorul lor câinele se poate calma mai ușor.
Nu certa câinele, dacă scheaună sau latră de frică, și nu îl obliga să iasă afară cu tine, dacă mergi să privești artificiile!
foto: Shutterstock
Ultima modificare decembrie 20, 2024 10:10 pm