De ce îşi lasă bărbaţii barbă. Curiozități interesante despre barbă

.

Bărbații au o mulțime de motive să poarte barbă. Poți găsi tot felul de argumente pro și contra, dar până la urmă tot decizia personală este cea mai importantă când își lasă bărbații barbă.

Argumente estetice, sociale și strict personale, diverse beneficii, unele dintre ele mai puțin cunoscute, intră în discuție când își lasă bărbații barbă. Fiecare are un motiv anume și de cele mai multe ori este influențat și de modă. Iar barba nu se demodează niciodată!

Unele studii sociale au demonstrat că femeile îi preferă pe bărbații care poartă barbă pentru că au impresia că aceștia sunt mai responsabili, mai înțelepți și mai serioși. Barba poate fi asociată și cu virilitatea, inteligența și creativitatea. În secolul trecut, era un simbol al pictorilor și al sculptorilor. În ultimii ani, a revenit puternic la modă și îi cucerește chiar și pe cei mai tineri. O vreme a fost apanajul bărbaților trecuți de 40 de ani, dar azi vedem adesea tineri abia trecuți de 20 de ani purtând barbă.

Când își lasă bărbații barbă, imaginea lor în societate se schimbă radical. O barbă atent îngrijită, care se potrivește bine cu trăsăturile chipului, conturează o imagine mult mai interesantă și atrăgătoare, care inspiră încredere și determinare. Unii bărbați poartă barbă din comoditate, alții preferă barba pentru a-și proteja tenul, dar cei mai mulți poartă barbă tocmai pentru a-și construi o imagine mai atractivă.  

Barba: beneficii știute și mai puțin știute

Protejează tenul sensibil

Pielea sensibilă, care se irită imediat după ras poate fi un motiv bine întemeiat pentru care își lasă bărbații barbă. Firele de păr din barbă, cu cât sunt mai dese, cu atât protejează mai bine tenul sensibil care nu se mai irită atât de ușor de la săpun, de la vânt sau de la soare.

Menține pielea mai hidratată

Barba, purtată ani și ani de zile, menține pielea mai hidratată și mai tânără. În mod surprinzător, un bărbat care poartă barbă din tinerețe până la vârste înaintate va avea o piele mai suplă și mai puține riduri adânci, decât un bărbat care se bărbierește zilnic și agresează tenul cu pasta de ras și cu lama.

Previne apariția coșurilor

Bărbații tineri care au acnee sau care fac sporadic coșuri, preferă să își lase barbă. Astfel, tenul lor este mai protejat, iar coșurile apar tot mai rar. Lama de ras irită porii inflamați și favorizează răspândirea coșurilor. Dar o barbă medie, bine îngrijită, îi poate proteja de acnee, iar această problemă dermatologică poate fi tratată mai ușor.

Blochează razele ultraviolete

Conform studiilor, o barbă cu fire dese și groasă poate bloca până la 95% din razele ultraviolete responsabile pentru favorizarea cancerului de piele. Barba este de mare ajutor bărbaților pe timpul verii. Pielea feței este protejată de arsurile solare, se menține mai bine hidratată și îmbătrânește mai greu, știut fiind faptul că razele soarelui accelerează procesul de îmbătrânire a pielii.

Este un filtru natural pentru alergeni

Într-o oarecare măsură, barba și mustața joacă rolul de filtru pentru diverși alergeni din mediul înconjurător. Bărbații care poartă barbă se confruntă mai rar cu alergia la praf sau la polen. Firele de păr din barbă și din mustață filtrează și o bună parte din noxele pe care le respirăm într-un oraș poluat de trafic și industrie.

Previne unele boli de piele

Se pare că bărbații care poartă barbă au un ten mai rezistent la diverși agenți patogeni, iar riscul de a face o boală de piele, o infecție cutanată sau o ciupercă este mai mic. Bărbații care se bărbieresc zilnic sunt mai expuși infecțiilor la nivelul pielii, deoarece gelul de ras deschide porii, iar pielea devine mai sensibilă.

Sporește încrederea de sine

Se pare că barba reușește să le schimbe imaginea bărbaților în societate… dar și în propria oglindă. Când își lasă bărbații barbă, ei vor să capete o alură masculină, matură și puternică. Barba le sporește încrederea de sine, le conferă un sentiment de putere și de control. Unii dintre ei sunt convinși că barba le poartă noroc în afaceri sau în dragoste și s-ar putea să nu se înșele! Când ai încredere că vei reuși, vei găsi noi resurse interne și soluții pentru a-ți atinge scopurile, așa că bărbații cu barbă s-ar putea să fie mai bătăioși și mai insistenți, astfel având mai mult succes decât cei din jur.

Îmbunătățește imaginea

Numeroase studii au demonstrat că bărbații care au o barbă frumos îngrijită par mult mai atrăgători în ochii femeilor. Ei emană virilitate și atracție erotică, dar și putere, încredere sau maturitate. Diferite studii realizate în rândul bărbaților și al femeilor au demonstrat că cei care poartă barbă sunt percepuți drept persoane mult mai sincere, deschide, sociabile și joviale.  

Ascunde imperfecțiunile chipului

Barba poate fi o mască de succes! Dacă femeile apelează la fond de ten și farduri pentru a ascunde tot felul de imperfecțiuni, barba și mustața îi ajută pe bărbați să ascundă trăsăturile mai puțin armonioase, buze prea groase sau prea subțiri, un nas prea lung sau coroiat.

Unii bărbați chiar arată mult mai bine cu barbă, iar fără ea simt că își pierd identitatea, se simt mai vulnerabili sau mai puțin virili.

Simbol al sănătății

În mod surprinzător, barba lasă impresia că bărbatul respectiv este mai sănătos, mai rezistent și mai puternic decât pare. Chiar și un bărbat cu o constituție fragilă poate părea puțin mai zdravăn și mai rezistent, dacă își lasă barbă.

Barba: dezavantaje și contraargumente

De ce îşi lasă bărbaţii barbă. Curiozități interesante despre barbă

Purtarea bărbii pare să aibă multe beneficii pentru posesorii ei. Când își lasă bărbații barbă, fiecare o face în funcție de personalitatea și temperamentul lui, dar aproape de fiecare dată scopul este acela de a-și îmbunătăți imaginea. Cu toate acestea, barba poate avea și dezavantaje.

Mătreața

Bărbații care poartă barbă și au mătreață pe scalp se vor confrunta cu această problemă și în cazul tenului. Mătreața este dată de diverse ciuperci ale pielii care se extind și pe față, astfel că pielea va fi mereu roșie, iritată și plină de scuame mici și albe. Nu există un tratament sigur împotriva mătreții, dar poate fi de ajutor un șampon special antimicotic și o igienă riguroasă.

Foliculită

Infecțiile de la nivelul firelor de păr, determinate de o serie de microbi și bacterii care se înmulțesc pe pielea noastră, pot apărea mai des în cazul celor care poartă barbă. Umiditatea, bacteriile care se opresc în barbă, mâinile transpirate și murdare cu care își aranjează adesea barba reprezintă factorii care favorizează apariția foliculitei.

Percepție negativă

Așa cum multe femei consideră bărbații cu barbă mai atrăgători și mai virili, sunt și multe femei care nu tolerează barba și care nu acceptă ca partenerii lor să poarte barbă. Pentru unele femei, barba este un semn al agresivității și indică un temperament dominator și greu de tolerat.

Simbol al agresivității

Cu toate atributele pozitive de mai sus, barba are și câteva aspecte negative. Ea poate lăsa impresia că bărbatul respectiv este mai agresiv, mai bătăios sau chiar mai grosolan și mitocan. Unele femei preferă tocmai bărbații care se rad zilnic din această cauză, pentru că barba în ochii lor este un simbol al agresivității și controlului.

Imagine falsă

Mulți oameni consideră că barba este o mască, în spatele căreia bărbații încearcă să își ascundă nu doar defectele fizice, ci și adevărata lor personalitate. Barba poate masca într-adevăr emoțiile și sentimentele reale. Nu vei reuși să citești ușor chipul unui bărbat cu o barbă mare și stufoasă, cu greu îți vei da seama când zâmbește sincer, când te minte sau când se enervează.

Totodată, barba construiește o imagine falsă, care te va induce în eroare. Chiar dacă bărbații cu barbă par mai puternici, mai loiali și mai virili, realitatea poate fi cu totul diferită!

De ce își lasă bărbații barbă. Ce spun studiile științifice

Aproape fiecare bărbat și-a lăsat barba să crească cel puțin o dată în viață. Cei care sunt dotați de natură cu o barbă deasă și bine conturată sunt cu atât mai avantajați. Barba nu este doar un accesoriu, ci un simbol al masculinității, virilității și al puterii. Ea este percepută în general într-o notă pozitivă, deși are și aspecte negative, și nu de puține ori a fost subiectul unor studii științifice temeinice.

Neave și Shields (2008) au studiat felul în care femeile percepeau bărbații cu sau fără barbă din punct de vedere al atractivității, masculinității și al puterii lor de dominare. În studiul pe care l-au făcut, le-au cerut femeilor participante să evalueze diferite fețe masculine, în diferite faze ale creșterii bărbii. Li s-a cerut, de asemenea, să indice nivelul dorinței resimțite pentru acei bărbați ca parteneri pe termen lung sau scurt.

Studiul lor a demonstrat că cei mai atractivi au fost considerați bărbații cu barba nerasă de câteva zile, fiind preferați ca parteneri pe termen scurt, dar și pentru o relație de lungă durată. Cei cu barbă mare, însă, au fost percepuți ca fiind cei mai masculini, mai agresivi și mai maturi din punct de vedere social. Avantajos sau nu, tot ei au fost cei care păreau mai în vârstă. La categoria „cei mai dominatori“ au fost încadrați bărbații ce aveau barba scurtă.

Studiul condus de Dixon și Brooks (2013) a confirmat că bărbații cu barba nerasă erau apreciați ca fiind cei mai atractivi, având cele mai mari șanse pentru a fi aleși ca parteneri de sex. În plus, a arătat că cei care poartă barbă mare erau percepuți ca fiind cei mai sănătoși și cu cel mai mare potențial de a fi părinte. În general, cu cât părul facial era mai mare, cu atât mai mult bărbații au fost considerați de către femei ca fiind mai virili.

Un alt studiu publicat în Psychological Science a subliniat faptul că bărboșii sunt percepuți ca fiind mai sociabili, mai vorbăreți și mai deschiși, ceea ce le crește șansa de a fi mai repede acceptați în grupuri noi. Uneori, bărboșii sunt apreciați ca fiind mai încrezători în sine, mai harnici, mai generoși și mai sinceri decât cei care își rad barba zilnic.

Curiozități interesante despre barbă

  1. Firele de păr din barbă nu cresc mai repede, dacă sunt rase cu lama. Rata lor de creștere este la fel și dacă te razi cu o lamă, și dacă te razi cu un aparat de ras. Nu este adevărat ce se spune
  2. Bărbații cu barbă sunt percepuți ca fiind: 38% mai puțin generoși, 36% mai puțin afectuoși și 51% mai puțin veseli decât bărbații fără barbă.
  3. Barba crește mai repede vara din cauza activității hormonale.
  4. 98% dintre bărbații care au ajuns pe lista celor mai bogați bărbați din lume (conform Forbes) nu purtau barbă.
  5. Barba crește mai repede dacă bărbatul nu a facut sex o perioadă mai lungă de timp.
  6. Între anii 2008 și 2013, transplantul de barbă a crescut cu 600% datorită faptului că a revenit la modă în rândul tinerilor.
  7. Un bărbat își petrece 3,350 de ore din viață bărbierindu-se.
  8. Cea mai lungă barbă din lume a aparținut unui norvegian și măsura 5 metri lungime.

foto: Shuterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton