Daniel Jones, editor al rubricii “Modern Love” din New York Times: “O poveste bună trezește ceva în tine” | Interviu exclusiv

.

Daniel Jones este editor al rubricii ”Modern Love”, din cotidianul american The New York Times, din octombrie 2004. În cadrul acestei rubrici sunt publicate povești de dragoste de tot felul, primite din partea cititorilor, povești pe care Daniel le selectează de aproape 20 de ani.

Încă de la lansare, rubrica s-a bucurat de un succes imens în rândul publicului, ceea ce a dus, de-a lungul timpului, în transformarea ei într-o franciză. Acum, ”Modern Love” înseamnă, pe lângă rubrica din ziar, mai multe cărți publicate, un podcast și chiar un serial TV.

Pentru a înțelege mai bine fenomenul ”Modern Love”, dar și ce înseamnă, de fapt, o poveste de dragoste bine scrisă, am stat de vorbă cu Daniel Jones. Anul acesta, pentru al doilea an consecutiv, Daniel va fi prezent în cadrul festivalului multidisciplinar Unfinished, de la București, care va avea loc în perioada 22 – 24 septembrie, la Casa Universitarilor.

Daniel, cum e să citești povești de dragoste de aproape 20 de ani?

Obositor și motivațional. Ceea ce ajunge la mine este, totodată, o imagine distorsionată a relațiilor, mai degrabă înclinată spre pierdere, dezamăgire și confuzie. Adesea, acestea sunt stările care stau la baza unei scriituri de calitate.

”O poveste de dragoste grozavă, după părerea mea, nu este neapărat una cu final fericit”

Ce presupune o poveste de dragoste reușită, dacă cineva vrea să scrie una?

Cel mai interesant aspect al poveștilor de dragoste e că oamenii nu au control asupra propriilor destine. Nu poți convinge pe cineva să te iubească sau să rămână alături de tine. În viață poți obține multe lucruri muncind, dar asta nu se aplică și în cazul iubirii. De aceea, trebuie să învățăm să trăim cu lipsa de control, iar asta e greu.

O poveste de dragoste grozavă, după părerea mea, nu este neapărat una cu final fericit. O poveste de dragoste grozavă este despre dăruire și perseverență. Finalul nu trebuie să fie neapărat o nuntă. Poate fi pur și simplu faptul că după ce ai trăit acea poveste reușești să înțelegi mai multe lucruri despre viață.

Este dragostea diferită în zilele noastre, comparativ cu perioada în care a fost lansată rubrica ”Modern Love”? Au schimbat aplicațiile de dating sau pandemia, de exemplu, modul în care noi ne raportăm la dragoste?

Sentimentul e același, presupun, dar ceea ce s-a schimbat e modul în care găsim dragostea și nivelul nostru de implicare în relații. E aproape imposibil să înțelegem cât de mult au schimbat aplicațiile de dating felul în care găsim dragostea în prezent, cum atât de multe persoane ies la întâlniri cu oameni complet necunoscuți, ceva foarte rar întâlnit pe vremuri, și cum dragostea a devenit principalul motiv pentru care ne căsătorim și rămânem împreună sau ne despărțim.

În ceea ce privește pandemia, cred că acea perioadă a scos la iveală adevărul din multe relații. Multe discuții amânate n-au mai putut fi evitate. Când petreci atât de mult timp cu partenerul de cuplu într-un spațiu închis e inevitabil. Așa că au fost luate multe decizii în perioada pandemiei – nu mai vreau să stau în căsnicia asta, nu mai vreau să-mi petrec viața alături de persoana asta. A fost un eveniment care a determinat schimbări majore în viețile oamenilor, din mai multe puncte de vedere. Și asta la o scară globală. Cât de des se întâmplă așa ceva? Niciodată în viața mea nu am mai asistat la ceva similar.

”Viețile noastre sunt definite de relațiile pe care le avem”

De unde crezi că vine apetitul acesta al oamenilor pentru poveștile de dragoste, în general? Pare că nu ne plictisim niciodată de ele.

Viețile noastre sunt definite de relațiile pe care le avem. Câți oameni regretă, la finalul vieții, că nu au muncit mai mult?… Fără relații care să ne împlinească, fie că vorbim de familie, de prieteni sau de relații amoroase, viața noastră nu are sens, indiferent de celelalte reușite. Apetitul acesta uriaș de a afla cum se descurcă și alții în relațiile lor, de dragoste sau de familie, vine, de fapt, din dorința noastră de a învăța cum să relaționăm mai bine, tocmai pentru că aceste legături sunt adesea complicate, dar foarte importante în viețile noastre.

”Componenta emoțională care ne poate apropia cel mai mult este și componenta emoțională pe care o evităm cel mai des – vulnerabilitatea”

După ce ai citit peste 100.000 de povești trimise de-a lungul anilor pe adresa redacției, pentru rubrica ”Modern Love”, ne poți spune dacă există o temă anume pe care oamenii o abordează cel mai des în textele lor?

Frica de vulnerabilitate. În dating, în căsătorii și în relațiile de familie. Preferăm să ne prefacem că știm ceea ce facem, mai degrabă decât să recunoaștem că nu știm. Și totuși, vulnerabilitatea este exact ceea ce căutăm cu toții. E un paradox. Componenta emoțională care ne poate apropia cel mai mult este și componenta emoțională pe care o evităm cel mai des.

Ținând cont de job-ul tău, îți cer prietenii sfaturi atunci când vine vorba de dragoste?

Nu. Și mă bucur. Oamenii nu au nevoie de sfaturile mele, iar eu nu cred că ar trebui să le ofer sfaturi. Mai bine citesc rubrica ”Modern Love” sau merg la film, ori citesc o carte. Lecțiile de viață vin și din storytelling.

Citește și De la „situationship” la „ghosting”. Cum au ajuns relațiile amoroase în acest punct și cum le gestionăm

Citește șiCum să ne certăm sănătos în cuplu. Sfaturile psihologului

Citește și „Este ok să nu fii ok după divorț”. Irina Ciureanu, psihoterapeut, despre cum depășim divorțul și ce să facem pentru a fi bine după o astfel de experiență

Citește șiCele mai frecvente probleme în relația de cuplu și cum le gestionezi

Citește și Ce spun terapeuții despre aplicațiile de dating: „Îi ajută pe cei anxioși”

Tema ediției din acest an a Festivalului Unfinished este tăcerea. Cât de importantă este tăcerea într-o relație? Ce ne spunem când nu ne vorbim?

A tăcea în prezența unei persoane pe care o iubești poate fi dovadă de confort, un lucru pozitiv. Dar, în lumea mea, tăcerea e de obicei ceva negativ. Înseamnă mai degrabă resentimente pe care nu le verbalizăm, ori dragoste, ori furie pe care o ținem în noi. Tăcerea poate fi și frica de a spune ceva care va duce la pierderea iubirii. Poate veni din teamă. De aceea, comunicarea e cel mai curajos act în unele cazuri.

Ai citit, de-a lungul anilor, tot felul de povești de dragoste. Ai trecut prin tot spectrul relațiilor interumane. Mai apar texte care te surprind?

Da, sunt surprins în fiecare săptămână de poveștile pe care le primim. Sunt surprins de capacitatea oamenilor de a face față pierderii sau singurătății, și mă surprinde mereu să citesc despre cum iubirea poate vindeca orice.

Crezi că te vei plictisi vreodată de citit poveștile oamenilor?

M-am plictisit de citit povești de dragoste proaste, dar nu mă voi plictisi niciodată să citesc povești de dragoste bune. Iar o poveste de dragoste bună e, în esență, o poveste bună – trezește ceva în tine, înveți ceva din ea, are o profunzime. Nimeni nu se va plictisi vreodată de astfel de povești.

Ultima modificare septembrie 20, 2023 2:29 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale