Acest proiect este lansat de Asociația Română de Analiză Tranzacțională, asociație profesională din care fac parte peste 150 de psihologi. Este un proiect social susținut de Fundația Vodafone România.
• Suport psihologic gratuit pentru persoanele afectate emoțional de pandemia de COVID19, atât ca urmare a autoizolării sau distanțării fizice, dar și ca urmare a modificărilor economice și sociale;
• 30 de psihologi, membri ai Asociației Române de Analiză Tranzacțională, vă răspund la telefon 10 ore pe zi;
• Serviciu gratuit pus la dispoziție printr-un call-center ce poate fi apelat din orice rețea la tarif normal;
• Conversații de 20 minute cu un psiholog, ce te ascultă și îți oferă „instrumente” care să te ajute să gestionezi ceea ce simți;
• 3 luni de suport, în fiecare săptămână, de luni până sâmbătă;
• Acest suport este un serviciu de urgență, nu psihoterapie, dar poți suna de câte ori simți nevoia.
COVID-19 produce și victime colaterale. Impactul direct îl vedem regulat la știri, însă despre cei mulți, afectați indirect, emoțional, nu știm nimic. Stresul și neliniștile generate de situațiile viitoare creează emoții puternice de anxietate, frustrare, depresie sau duc la situații a căror gestionare nu este una simplă, precum lipsa constantă de intimitate, apariția unui program haotic, aglomerarea de activități, apariția epuizării și, poate de multe ori, greutăți în a gestiona relațiile cu copiii.
Autoizolarea impusă de aproape două luni afectează la nivel psihic și emoțional multe persoane. Dintre ele, o parte realizează că au nevoie de ajutor, dar nu știu de unde l-ar putea primi, iar altele nu conștientizează ce se întâmplă sau refuză să accepte că au nevoie de un suport. Să recunoști că disconfortul psihic te afectează în aceste momente grele nu este o slabiciune. Este chiar o dovadă de tărie să înțelegi asta și să cauți sprijin.
Autoizolarea va fi urmată după 15 mai de confruntarea cu o realitate altfel decât suntem obișnuiți, atât la nivel de comportament, cât și ca implicare și rezultate. Limitările de deplasare și problemele economice te pot afecta emoțional în aceeași măsură ca și distanțarea fizică. 30 de psihologi membri ARAT – Asociația Română de Analiză Tranzacțională, cu sprijinul sponsorului Fundația VODAFONE România și a partenerului Asociația motoADN, au pus bazele proiectului ”autoizolat, DAR nu singur”.
021.9972 este numărul de telefon cu tarif normal la care oricine are nevoie de suport psihologic poate suna pentru a primi consiliere gratuită de la unul dintre specialiștii înscriși în program.
”O discuție de numai 20 de minute cu o persoană specializată, care îți poate oferi câteva instrumente foarte utile în această perioadă, când mulți se luptă cu anxietatea sau depresia, poate ajuta enorm. Poate reprezenta acel punct de reechilibrare care să ajute pe oricine să depășească un moment greu”, declară Diana DEACONU, inițiatorul proiectului.
Linia de consultații psihologice gratuite va funcționa timp de 3 luni, de luni până sâmbătă, și la ea pot apela cei care simt că se confruntă cu probleme de natură psihică sau disconfort emoțional, provocate de statul în casă, lipsa contactului cu cei dragi, singurătatea, grija legată de viitorul financiar, relațiile cu membrii familiei etc.
”Anticipăm că nevoia de suport psihologic nu se va încheia odată cu ieșirea din izolare. Pentru mulți, anumite stări și dezechilibre se vor accentua, pentru că întoarcerea nu se va face la lumea pe care o știau înainte de autoizolare. Din acest motiv, am hotărât de la început ca proiectul nostru să se extindă și în perioada post-criză, echipa de specialiști ARAT fiind în continuare aici pentru cei care au nevoie de sprijin”, a completat Diana DEACONU.
Toate detaliile despre modul de funcționare a proiectului ”autoizolat, DAR nu singur” sunt disponibile pe site-ul oficial al acestuia – www.atromania.ro.