Mulți credincioși își asumă datoria de a ține postul negru pentru liniștea sufletului lor și pentru bucuria de a fi mai aproape de patimile Domnului. Dar puțini știu cum se ține corect postul negru, de când începe acest post și ce obligații ai ca drept credincios.
Cuprins
- 1 Când începe postul negru conform canoanelor
- 2 În ce zile se ține post negru, conform calendarului ortodox
- 3 Ce reguli trebuie să respectăm în zilele de ajunare sau post negru
- 3.1 Trebuie să evităm certurile
- 3.2 Trebuie să evităm somnul de după amiază
- 3.3 Când se poate lua anafura
- 4 Ce se cuvine să facem în zilele de post
- 5 Beneficiile și riscurile unei zile de post negru
Creștinii care vor să țină corect postul negru știu că în ziua respectivă nu trebuie să mănânce nimic, nu trebuie să bea nimic, nici măcar apă.
În tradiția noastră sunt puține zile în care credincioșii trebuie să țină post negru, iar acesta este recomandat doar persoanelor sănătoase și robuste, care pot face față timp de o zi să nu bea nici măcar apă.
În pofida faptului că este foarte restrictiv, postul negru are anumite beneficii, în primul rând pentru sufletul și liniștea noastră, dar și pentru organism.
Cuprins
Când începe postul negru conform canoanelor
Cei mai mulți credincioși consideră că postul negru începe în dimineața zilei respective, așa cum este notat în calendar. Dar, conform canoanelor bisericești, acest post începe cu o seară înainte, de la orele 18.00, când avem voie să luăm ultima masă. Postul negru se ține apoi toată ziua următoare până la miezul nopții, și nu până la apusul soarelui, așa cum știu mulți dintre noi.
Părintele Ilarion Argatu este cel care ne lămurește în privința duratei acestui post. În cartea sa ”Pe treptele suirii către cer”, el ne sfătuiește să renunțăm la orice aliment sau băutură de cu seara, de la orele 18, până a doua zi la miezul nopții. De asemenea, tot din cartea sa aflăm că postul aspru, în care nu se mănâncă și nu se bea nimic timp de 24 de ore se numește ajunare.
În ce zile se ține post negru, conform calendarului ortodox
De-a lungul unui an, credincioșii pot ține postul negru în trei zile care preced cele mai importante sărbători închinate Fiului Domnului. Dar în restul anului, în calendarul ortodox, sunt menționate mai multe zile în care se ține post doar cu apă și numai seara se poate mânca puțină pâine.
În ajunul Bobotezei, pe data de 5 ianuarie, se ține post negru toată ziua. De asemenea, în Vinerea Neagră dinainte de Paști se ține post negru și cei mai rezistenți dintre noi beau doar puțină apă spre seară.
În data de 23 decembrie, înainte de Crăciun, se ține post negru care începe în seara precedentă, adică din data de 22 decembrie. În seara zilei de 23 decembrie, se pot mânca turte simple făcute din făină și apă, fructe, covrigi și grâu fiert îndulcit cu miere.
5 ianuarie – ajunul Botezului Domnului
Vinerea Mare sau Vinerea Neagră – înainte de Paști
23 decembrie – vinerea dinainte de Nașterea Domnului
Ce reguli trebuie să respectăm în zilele de ajunare sau post negru
Înainte de toate, postul înseamnă curățenia sufletului și a minții. În zilele de post trebuie să avem numai gânduri bune și curate, să ne abținem de la orice răutate, bârfă, calomnie sau vorbe rele. Nu trebuie să ne certăm cu nimeni, trebuie să fim răbdători și îngăduitori, dar mai ales să fim generoși cu cei care ne cer ajutorul.
Trebuie să evităm certurile
Este foarte important ca în zilele de post și ajunare să nu ne certăm cu nimeni, să nu criticăm pe nimeni, să nu ridicăm glasul și să nu ne pedepsim copiii. Este o zi de pace, în suflet și în minte, și trebuie să încercăm să păstrăm pacea în jurul nostru, să fim buni și înțelegători.
Trebuie să evităm somnul de după amiază
Părintele Ilarion Argatul ne avertizează că nu este corect să dormim în ziua de ajunare. Somnul ne-ar ajuta să trecem mai ușor peste orele grele, în care ne chinuie foamea și mai ales setea. Dar postul trebuie ținut în numele Domnului, pentru a simți o părticică din chinul pe care El l-a îndurat când a fost schingiuit pe cruce pentru mântuirea noastră.
Când se poate lua anafura
Mulți creștini știu că, dacă te părăsesc puterile în timpul postului negru, poți lua câteva bucățele de anafură primită de la biserică și poți bea o gură de apă sfințită. Anafura te ajută să înduri mai bine ziua în care ajunezi și te ajută totodată în timp ce te rogi, deoarece orice zi de post trebuie însoțită cu rugăciuni și cumpătare.
Ce se cuvine să facem în zilele de post
Cine poate ține post negru, ar trebui să împartă mâncarea pe care o are în casă celor bolnavi și celor nevoiași. Ziua de post presupune, alături de rugăciuni și smerenie, și bunătate sau gesturi generoase față de cei mai oropsiți.
Postul nu poate fi întrerupt la orice oră. Părintele Ilarion Argatul ne îndeamnă să ținem postul negru până la miezul nopții și să ne îmbărbătăm cu pildele Domnului Iisus Hristos.
Persoanele care nu pot ține însă postul negru până la miezul nopții, pot lua o masă frugală, cu alimente de post cât mai simple și puține la apusul soarelui. Pâinea făcută doar cu faina și apă sau câteva fructe sunt de ajuns.
Sunt mai multe zile de post de-a lungul anului în care se admite o masă simplă, cu mâncare de post, seara, chiar dacă ziua s-a ținut post negru sau numai post cu apă.
Nu în ultimul rând, așa cum știu toți creștinii, în zilele de post și ajunare trebuie să ne abținem de la orice relație intimă. Afecțiunea și dragostea pot fi exprimate prin simple îmbrățișări, dar legăturile intime nu sunt recomandate de biserică. Postul înseamnă înfrânare, cumpătare și rugăciune și trebuie să ne ținem departe de orice păcat, pentru a ține departe de noi toate ispitele.
Beneficiile și riscurile unei zile de post negru
Mulți creștini se simt mai împăcați, mai buni și mai liniștiți când țin post, mai ales când țin postul negru înainte de Paște sau de Crăciun. Beneficiile spirituale sunt foarte mari, mai ales pentru cei care trăiesc în spiritul credinței.
Însă medicii atrag atenția asupra faptului că ajunarea este foarte strictă și nu trebuie ținută decât de persoanele care sunt sănătoase și robuste. De vreme ce nu se bea nici măcar apă, apare riscul deshidratării și scade glicemia, ceea ce poate duce la amețeli severe, dezechilibre și stări de rău prelungite.
Postul negru trebuie ținut de persoane care sunt obișnuite să ajuneze și care știu că pot rezista fără apă atâtea ore. Dar niciun duhovnic nu cere un asemenea sacrificiu credincioșilor care au probleme de sănătate. Postul înseamnă în primul rând înălțare sufletească, liniște, smerenie, rugăciune și împăcare.
Ultima modificare decembrie 6, 2022 12:11 pm