Cum îți alegi măsura la încălțăminte – ghid pentru alegerea pantofilor

.

Câți pantofi și câte ghete îți vin perfect din garderoba ta? Cu toții avem cel puțin o pereche sau două de încălțări frumoase, dar incomode! Află cum să alegi măsura la încălțăminte, cum să alegi cele mai potrivite tocuri și cele mai comode încălțări.

Multe încălțări ne oferă surprize neplăcute. Când le probăm în magazin câteva minute par perfecte, dar când le porți pe stradă îți provoacă răni. Cu atât mai complicat este să alegi măsura la încălțăminte când cumperi pantofi on-line. Citește cum să măsori corect talpa piciorului, ce mărimi corespund cu lungimea tălpilor tale și câteva trucuri utile să alegi cea mai comodă încălțăminte, fie că este vorba de pantofi sport sau pantofi cu toc!

Cum alegi corect măsura la încălțăminte

Cu toții știm că trebuie să măsurăm lungimea tălpilor și aflăm ce număr purtăm la încălțăminte. Cu toate acestea, cu toții avem pantofi care ne bat, care ne strâng, care ne provoacă răni când mergem cu ei la plimbare, chiar dacă au pe etichetă aceeași mărime.

Tu știi că porți numărul 38, care corespunde unei lungimi a tălpilor de 24 de centimetri. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că lungimea tălpilor tale este fix 24 de centimetri.

Membrele corpului uman nu sunt perfect simetrice. Așa cum o mână este ușor mai scurtă decât cealaltă, la fel și tălpile picioarelor pot diferi cu câțiva milimetri. Iar diferența aceasta aproape insensizabilă cu ochiul liber este foarte importantă, dacă vrei să iei corect măsura la încălțăminte și să alegi din magazine cei mai comozi pantofi.

Dacă îți cumperi prea des pantofi, ghete sau sandale incomode, ar fi cazul să înveți cum se ia corect măsura la încălțăminte și la ce detalii trebuie să fii atentă:

  • Folosește două foi albe de hârtie, o riglă și un creion
  • Pune talpa dreaptă pe prima foaie de hârtie, ține creionul perfect perpendicular pe foaie și marchează cu creionul limita călcâiului, apoi limita celui mai lung deget (degetul mare sau al doilea deget)
  • Pune și talpa stângă pe cealaltă foaie de hârtie și marchează limita călcâiului și a degetului mai lung.
  • Trage câte o linie pe fiecare foaie să unești cele două puncte și măsoară câți centimetri are fiecare. Vei fi surprinsă să observi că una dintre ele poate fi mai lungă cu doi sau trei milimetri.

Așa cum ai citit mai sus, picioarele și tălpile nu sunt perfect egale, între ele există întotdeauna o diferență de câțiva milimetri. Pe măsură ce trec anii, această diferență dintre cele două tălpi se poate accentua, mai ales în cazul femeilor care au purtat mai multe sarcini.

În plus, ține cont de faptul că la un picior, cel mai lung deget poate fi degetul mare. Dar la celălalt picior, este posibil ca cel mai lung deget să fie cel de al doilea. Iar pantoful corespondent cu al doilea picior s-ar putea să te bată la vârfuri din cauza degetului mai lung.

Când iei măsura la încălțăminte, trebuie să ții cont de:

  • lungimea tălpilor;
  • lungimea degetelor de la picioare;
  • lățimea tălpilor, mai ales după amiaza când picioarele sunt umflate;
  • monturile și poziția acestora, dacă este cazul.

Mărimile diferă în funcție de producători și regiuni

Cum îți alegi măsura la încălțăminte - ghid pentru alegerea pantofilor

Producătorii de încălțăminte folosesc anumite șabloane cu mărimi în funcție de țară și de regiune. În Europa, au început să fie folosite tabele cu mărimi pentru încălțăminte în secolul al XVIII-lea. Se foloseau la acea vreme Punctul Paris, Punctul Berlin sau Punctul Viena, iar meșterii cizmari se bazau pe aceste unități pentru a fabrica încălțămintea potrivită pentru concetățenii lor. Abia spre sfârșitul secolului al XIX-lea a început să se producă încălțăminte standard, în masă, și a fost nevoie de noi tabele cu mărimi universale, care să se potrivească aproape tuturor.

Cei mai mulți producători notează azi mărimile universale valabile în Europa, în Marea Britanie și SUA. Spre exemplu, dacă porți numărul 38 în UE, înseamnă că ai mărimea 4 în UK și 24 cm lungimea tălpii. Cu toate acestea, tălpile nu sunt egale între ele. De aceea, este bine să ții cont de câteva sfaturi utile pentru a alege măsura la încălțăminte corect.

Cum stabilești ce număr ți se potrivește

Ține cont de faptul că una din tălpi poate fi cu câțiva milimetri mai lungă decât cealaltă. Spre exemplu, dacă ai o talpă de 23,2 cm lungime și una de 22,9 cm lungime, atunci este bine să ții cont de talpa cea mai lungă. Așadar, ai putea presupune că numărul potrivit pentru tine la pantofi este 38, dar este posibil ca unul dintre pantofi să te bată. Mai bine îți cumperi pantofi mărimea 38,5 și picioarele vor sta mai bine în pantofi cu câțiva milimetri mai mari.

Ține cont și de lățimea tălpii. Dacă ai tălpile picioarelor mai late, nu alege pantofi înguști, care te vor strânge. Alege pantofi cu un calapod mai lat.

De asemenea, dacă ai monturi, trebuie să alegi pantofi cu o mărime mai mare și cu un calapod lat. De preferat este să adopți încălțămintea sport, din materiale textile și plastice flexibile, care se mulează pe forma tălpilor tale.

Mărimea cea mai bună este aceea care lasă degetele să se miște liber în pantof sau gheată. Marja ar trebui să fie de jumătate de număr, adică de 5 milimetri. Așa cum știm, producătorii de încălțăminte de calitate respectă și în zilele noastre tabelele de măsuri cu jumătăți de număr, care se potrivesc mult mai bine clienților cu diverse probleme cum ar fi degetele prea lungi sau monturi.

Nu în ultimul rând, probează pantofii atunci când picioarele sunt mai umflate după amiaza. Așa îți vei da seama cel mai bine cât de bine se potrivesc. Chiar dacă picioarele sunt obosite și umflate, încălțămintea trebuie să fie suficient de largă și comodă.

Ce probleme apar dacă porți pantofii nepotriviți

Pantofii prea mici, prea înguști sau prea largi pot genera o mulțime de probleme în timp, mai ales dacă te chinui să mergi cu ei distanțe lungi de drum.

  • Bătături la călcâie sau la terminațiile degetelor
  • Monturi dureroase la baza degetului mare
  • Degetele de la extremități deformate
  • Unghii încarnate
  • Dureri plantare și dureri de articulații
  • Entorse și luxații de gleznă, în cazul în care piciorul nu este bine susținut de încălțăminte
  • Fasceita plantară care se manifestă prin durere intensă în talpă, de-a lungul fasciei plantare care leagă zona călcâiului de degetele de la picioare.

Cum alegi înălțimea potrivită a tocurilor

pantofi rosii cu tocuri inalte

Încălțămintea sport sau comodă este de preferat în cea mai mare parte a timpului. Dar sunt și momente în care dorim să ne îmbrăcăm elegant și să purtăm pantofi sau sandale cu toc. Iată câteva sfaturi practice să alegi cea mai potrivită înălțime de toc pentru tine și cei mai comozi pantofi cu toc.

Medicii susțin că înălțimea medie de 3 – 4 cm pentru tocuri este ideală, mai ales dacă purtăm pantofii cu toc mai des. În general, este bine ca pantofii sau sandalele cu toc să aibă tocuri cuprinse între 2,5 și 7,5 de centimetri.

Pentru a determina înălțimea potrivită a tocurilor în funcție de înălțimea ta, trebuie să faci un mic exercițiu simplu, dar ai nevoie de o prietenă să te ajute. Iată cum:

  • Așază-te relaxată pe un scaun, ține spatele drept, un picior pe podea și un picior întins perfect în față;
  • Lasă laba piciorului întins să stea relaxată în aer,
  • Prietena ta trebuie să măsoare distanța dintre baza degetului mare și punctul din mijlocul călcâiului.

Odată ce ai măsurat corect această distanță, vei știi care este înălțimea maximă a tocurilor pe care le poți purta, astfel încât să nu îți rănești picioarele.

O altă metodă prin care poți afla care este înălțimea potrivită a tocurilor pentru tine este să împarți lungimea labei piciorului la 7. Spre exemplu, dacă ai o lungime a labei piciorului de 24 de centimetri și porți măsura 37, atunci tocul cel mai potrivit este cel de 3,5 centimetri. Așadar, tocurile între 3 și 4 centimetri ar fi cele mai indicate pentru a sta câteva ore pe zi în picioare sau pentru o plimbare, fără să afecteze sănătatea picioarelor.  

Pe de altă parte, trebuie să mai știi și că înălțimea potrivită a tocurilor depinde și de flexibilitatea gleznei. Femeile care au gleznele mai puțin mobile, mai groase sau mai umflate, trebuie să poarte tocuri mici, de numai 2 – 3 centimetri înălțime. Femeile cu glezne mobile și gambe suple pot purta tocuri mai înalte, de 5 sau 6 centimetri. Ocazional, la o petrecere sau la o nuntă, se pot purta și tocuri de 7 – 8 centimentri pentru câteva ore, dar nu trebuie să porți prea des tocuri atât de înalte deoarece acest obicei are consecințe dureroase și asupra picioarelor, și asupra coloanei vertebrale.

Cum să reziști pe tocuri o zi întreagă

Fie că alegi tocuri potrivite sau tocuri mai înalte, picioarele tale tot obosesc, greutatea corpului este transferată pe vârfurile picioarelor și coloana suferă. De aceea, este bine să apelezi la câteva trucuri simple care te ajută, dacă ești nevoită să stai pe tocuri o zi întreagă sau mai multe ore.

  • Alege pantofi de bună calitate, din piele naturală, cu un calapod potrivit pentru talpa ta;
  • Alege pantofi cu toc care au talpa dublată cu burete sau silicon; evită pantofii cu talpa dură și inflexibilă;
  • Folosește pernuțe de silicon care susțin arcada tălpilor și preiau presiunea întregului corp;
  • Pulverizează puțină pudră de bebeluși în interiorul pantofilor, să nu îți transpire picioarele, ceea ce ar duce la bătături și bășici inestetice;
  • Fixează primele două degete după degetul mare cu o bandă adezivă, astfel nervul care susține cele două degete va fi protejat și mersul pe tocuri mai puțin dureros.  

foto: arhiva Unica

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton