Din punct de vedere medical, celula stem este o celulă care produce alte două ce au capacitatea de a rămâne în acelaşi stadiu sau de a se diferenţia în urma unor diviziuni succesive. Celulele stem sunt, practic, funizori de celulei noi, care, atunci când suntem bolnavi sau răniţi devin active, înlocuindu-le pe cele care dispar. Ele se divid neîncetat pe timpul vieții pentru a înlocui celulele îmbătrânite, îndeplinind la nivelul organismului rolul unui sistem intern de reparație.
Importanţa celulelor stem în sănătatea organismului
Potrivit studiilor, organismul uman conţine sute de tipuri diferite de celule care sunt importante pentru buna funcţionare a organismului, având rolul de a ne menţine sănătatea.
Mai exact, viaţa începe de la o singură celulă stem care se divide și produce mai multe celule stem care, la rândul lor, formează toate țesuturile și organele embrionului. Ulterior, ele continuă să își îndeplinească acest rol și sunt responsabile de creșterea și dezvoltarea copilului până la vârsta adultă.
Recoltarea la naştere, primul pas către medicina regenerativă
Cercetătorii susţin că celulele stem au forme diferite, fiecare organ din corpul uman având un propriu tip de celule. Un exemplu este cel al celulelor stem embrionare, acestea având rolul de a construi fiecare organ şi ţesut în corpurile noastre în timpul dezvoltării umane.
Practic, acestea pot face sânge, oase, piele şi creier, existând posibilitatea de a construit ţesuturi şi organe, spre deosebire de cele adulte, care nu au aceste proprietăţi.
Celulele stem embrionare sunt obţinute din resturi de embrioni de la tratamente de fertilizare.
De altfel, există clinici medicale care recomandă recoltarea de celule stem la naşterea copilului, pentru a îl proteja pe acesta în viitor de diferite boli. Medicii susţin că cele mai bune celule stem sunt recoltate din cordonul ombilical şi din sânge.
Studiile au arătat că vârsta mamei nu contează şi nici nu influenţează ţesutul din care se face recoltarea.
De asemenea, potrivit specialiştilor, celulele recoltate din cordonul ombilical nu au apucat să dezvolte anumite trăsături, probabilitatea ca acestea să fie respinse de pacient fiind redusă.
Cercetările din ultima perioadă au arătat că celulele stem pot fi folosite ca tratament pentru persoanele care suferă de diverse afecţiuni.
Spre exemplu, acestea pot produce tratamente pentru multe boli, printre care cele de inimă, cancer, Parkinson, scleroza sau în cazul unui accident vascular sau unor afecţiuni ale măduvei spinării
În anul 2013, în România erau 16 bănci de celule stem, în timp ce la nivel european existau 49 de unităţi. La acel moment, potrivit statisticilor existau 75 de boli care puteau fi tratate.
Celule stem de la Herbagetica sunt eficiente în regenerarea sistemului nervos, stimularea capacității de memorare și concentrare, îmbunătățirea circulației sângelui, reducerea semnelor îmbătrânirii, creșterea rezistentei la stres și stimularea producerii de Celule Stem.
De asemenea, tratează afecțiuni precum Alzheimer și Parkinson, datorită extractului de Ganoderma (ciupercă medicinală cu rol în echilibrarea sistemului nervos și întărirea sistemului imunitar), Ginseng Siberian, Chinezesc și Indian (ajută organismul să se adapteze la stres și restabilește echilibrul psiho-emoțional) și două alge verzi-albastre: Chlorella și Spirulina (cu un conținut bogat de vitamine).
Preţurile variază între 27 de lei şi în jur de 100 de lei, în funcţie de cantitate.