China a inaugurat cel mai lung pod maritim din lume, cu o lungime de 55 de kilometrii, după o investiție de 20 de miliarde de dolari și lucrări ce au durat 9 ani, informează CNN.
Podul leagă Hong Kong-ul și Macao de orașul Zhuhai. Construcția gigantă reduce timpul de călătorie de la 3 ore la 30 de minute. Inițial, podul trebuia dat în folosință în anul 2016, dar dificultățile tehnice au contribuit la amânarea termenului de finalizare. Construcția implică și un tunel submarin, între două insule artificiale, construit pentru a permite tranzitul vaselor comerciale în zonă, un segment complicat din punct de vedere tehnic.
Inaugurarea a avut loc în prezenţa preşedintelui chinez Xi Jinping, iar deschiderea sa nu a fost lipsită de controverse de ordin politic. Multe voci din Hong Kong au subliniat că noul pod, alături de o linie feroviară de mare viteză deschisă recent între metropolă şi China, reprezintă o metodă prin care Beijingul îşi întăreşte controlul asupra oraşului care se bucură de o autonomie crescută în cadrul statului chinez.
Podul a fost construit să reziste la cutremure de până la 8 grade pe scara Richter
La construcţia podului s-au folosit 400.000 de tone de oţel, de aproape cinci ori mai mult decât la celebrul Golden Gate din San Francisco. În plus, podul a fost construit să reziste la taifunuri, la vânturi puternice şi la cutremure de până la 8 grade pe scara Richter. Autorităţile chineze spun că realizarea acestui pod este parte a unui plan de constituire a unei zone metropolitane speciale – Greater Bay Area – care ar încorpora 11 oraşe din zona de coastă, cu 68 de milioane de locuitori, incluzând aici şi Macao şi Hong Kong. Chinezii spun că va fi mult mai uşor pentru cei care fac naveta între China continentală şi oraşele insulare, fiindcă timpii de parcurs vor fi de peste patru ori mai mici.
Potrivit oficialilor chinezi, 18 oameni au murit pe șantier
Criticii mai spun că acest nou pod va duce numărul de turişti la cote de neimaginat şi oraşul va fi blocat. Construirea podului a durat şapte ani şi au contribuit experţi din Marea Britanie, SUA, Elveţia, Japonia şi Olanda. Potrivit oficialilor chinezi, 18 oameni au murit pe șantier. Investiţia este cel mai lung pod maritim, dar doar al şaselea cel mai lung pod din lume.
Podul controversat va fi deschis traficului miercuri. Pentru a traversa cu mașinile personale șoferii trebuie să obțină un permis special, relatează The Guardian, precizând că podul va fi folosit de operatori privați de autobuze pentru transport.