Ce sunt deniile – când se ţin aceste slujbe

.

Numeroși credincioși participă la Denia Mare din Vinerea Neagră, înainte de Duminica Paștelui. Este slujba la care se cântă prohodul Domnului și se înconjoară biserica de trei ori. Dar ce sunt deniile, în ce perioadă se țin aceste slujbe și care este adevărata lor semnificație?

Cei mai mulți credincioși merg la Denia Mare care marchează vinerea neagră în care a fost răstignit Iisus Hristos. Dar aceasta nu este singura slujbă care poartă numele de denie. Aceste slujbe se țin doar în Postul Paștelui, iar cine dorește să participe trebuie să știe ce sunt deniile și care este semnificația lor în cultul ortodox.

De unde vine numele ”denie”

Tot mai mulți români merg la biserică în Săptămâna Patimilor, săptămâna care începe imediat după Florii și se încheie în Vinerea Mare, când a fost răstignit Iisus. În această săptămână se țin și slujbe de dimineață și slujbe de seară. Iar slujbele de seară poartă numele de denii.

”Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” și înseamna priveghere sau slujbă nocturnă, slujbă de seară. În Transilvania, întâlnim cuvântul „straste” pentru denii. Acest termen are semnificația de „patimă”. Expresia „a merge în strasti” însemna „a merge la denii””, explică creștinortodox.ro

Denie versus utrenie

În ritualul creștin ortodox mai întânim diverse nume pentru slujbele de seară și anume vecernia și utrenia. Deniile sunt diferite de cele două, cu toate că denia este de fapt și ea o slujbă de seară, dar se ține numai în postul Paștelui.

Denia diferă de utrenie prin faptul că ea cuprinde anumite cântări și rugăciuni specifice perioadei de post și specifice Paștelui. În timpul deniilor, preoții vorbesc despre postul Paștelui, despre sacrificiul lui Iisus, despre patimile pe care le-a îndurat în ultimele zile de viață pe pământ și despre semnificația complexă a Paștelui și a Învierii Domnului.

De obicei, vecernia se ține imediat după apusul soarelui, dar utrenia este o slujbă de noapte. Trebuie să ne amintim că domnul Iisus Hristos s-a născut și a înviat în toiul nopții, mai bine zis după miezul nopții. Utrenia este slujba care se desfășoară după miezul nopții, aproape de răsărit și care cuprinde mai mult cântece de laudă și imnuri de slăvire și recunoștință față de Iisus și Dumnezeu Tatăl.

Ce sunt deniile

Diferite de utrenii, care se săvârșesc tot timpul anului, deniile sunt slujbe de seară care se țin doar în postul Paștelui. Pentru a răspunde mai concret la întrebarea ce sunt deniile trebuie să menționăm faptul că aceste slujbe se țin doar în anumite perioade ale postului și anume în săptămâna a cincea și săptămâna a șaptea, ultima dintre ele fiind cunoscută drept Săptămâna Patimilor.

Trebuie să mai subiliniem că deniile au propriul lor ritual de sine stătător și se săvârșesc singure, fiind deosebite de privegheri sau de slujbele de seară care sunt formate din combinarea a trei slujbe: Vecernia, Litia și Utrenia.

Din punct de vedere al semnificației lor profunde, dacă ne întrebăm ce sunt deniile pentru credincioșii care vin la biserică, acestea sunt slujbe care ne pregătesc sufletul și inima pentru a întâmpina Învierea Domnului și bucuria pe care o răspândește lumina sfântă adusă de la Ierusalim în noaptea de Paști.

Deniile din săptămâna a cincea din Post

Cele două denii din săptămâna a cincea sunt utreniile zilelor de joi şi de vineri săvârşite seara. Cea de a cincea săptămână din post, după ce trecem de jumătatea perioadei de ajunare, este perioada în care creștinii merg la primele denii.

Iată ce ne învăța Sf. Nicolae Velimirovici despre semnificația celei de a cincea săptămâni, după cum notează doxologia.ro

„În această a cincea săptămână din Postul Mare, tu vei dărui inima ta lui Dumnezeu. Şi când sufletul tău se va linişti, Dumnezeu va trimite Sfântul Duh să primească inima ta, să se sălăşluiască în inima ta şi o ia şi să o călăuzească […]. Bine vei cuvânta această săptămână a Postului Mare şi bine vei cuvânta pe sfinţii lui Dumnezeu, care au rânduit postul. Şi vei mulţumi Maicii tale, Biserica Pravoslavnică, că te-a deprins cu postul. Căci vei vedea câştigul postului, iar postul se va îndreptăţi în faţa minţii tale. Slavă şi mulţumită Domnului în veac şi în veacul veacului. Amin”.  

Pentru cele două denii din a cincea săptămână, biserica a rânduit să se citească două piese imnografice foarte importante şi frumoase: Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, imnograf din secolul al VIII-lea şi Acatistul Bunei Vestiri, atribuit patriarhului Serghie al Constantinopolului (sec. VII).

Prima piesă imnografică, cunoscută şi sub numele de Canonul de pocăiniţă, este alcătuit din 250 de imnuri sau strofe în care autorul exprimă în formă întraripată zdrobirea inimii celui păcătos, constituind un imn statornic spre pocăinţă.

Cea de a doua compoziţie imnografică, Acatistul Bunei Vestiri, este un imn de laudă închinat Maicii Domnului, alcătuit din 24 de strofe. Această piesă imnografică dă expresie sub formă poetică, învăţăturii Bisericii despre Maica Domnului și amintește de modul miraculos în care Maica Domnului a eliberat orașul Constantinopol în urma unei invazii a perșilor și avarilor.

Deniile din Săptămâna Patimilor

În săptămâna a cincea a postului se țin doar două denii, dar în Săptămâna Patimilor sau în Săptămâna Mare a postului se țin deniile în fiecare seară. Deniile din Săptămâna Mare încep imediat după Duminica Floriilor, când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim. Iată ce sunt deniile din Săptămâna Patimilor și care este semnificația lor în funcție de fiecare zi.

Denia de Luni

În prima zi după Florii, la slujba de seară de luni, preoții amintesc de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt. Această istorie este sugestivă pentru modul în care Hristos a fost vândut de Iuda, cel care a chemat soldații romani care l-au arestat pe Iisus și l-au dus la judecată.

Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod. Această slujbă poartă o morală adâncă și anume aceea că sufletul omului trebuie să rodească toată viața dragoste și credință, deoarece, la judecata de apoi, Dumnezeu îl va răsplăti pe cel cu suflet bun, dar îl va pedepsi pe cel al cărui suflet nu a rodit.

Denia de Marți

În seara zilei de marți, se ține denia celor zece fecioare. Slujba aceasta amintește de fecioarele care se pregăteau de nuntă și așteptau mirele în casa miresei. În mod simbolic, în ritualul creștin, mireasa este biserica, iar mirele este chiar Iisus, cele zece fecioare reprezentând credincioșii.

Dintre cele zece fecioare, cinci au fost chibzuite și au umplut candele cu ulei, dar celelalte cinci au pus mai puțin ulei. Cum mirele a întârziat, uleiul fecioarelor nechibzuite s-a terminat și au fost nevoite să plece prin sat să caute ulei.

În acel moment a sosit și mirele care a intrat la mireasă (adică în biserică), închizând ușa în urma sa. Când fecioarele nechibzuite s-au întors, ele nu au mai fost primite în biserică. Pilda se încheie cu aceste cuvinte: „Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”.

Denia de Miercuri

În miercurea din Săptămânii Sfintelor Pătimiri este pomenită femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului. Miercuri este ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginți.

Denia femeii păcătoase care se pocăiește și se îndreptă către credință, fiind iertată de Iisus, nu aduce aminte și nouă să ne pocăim de toate păcatele noastre, să ne îndreptăm, să arătăm credință adevărată și astfel vom fi izbăviți în ceasul de pe urmă.

Denia din Joia Neagră

Slujba din Joia Patimilor ne aduce aminte de patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taina la care Iisus a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor după ce Iisus a fost vândut.

În mod specific, la denia de joi se citesc cele 12 Evanghelii, iar preoții vor scoate în mod solemn Sfânta Cruce în naosul bisericii.

În unele mănăstiri, are loc ritualul spălării picioarelor, care amintește de gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină – acela de a spăla picioarele ucenicilor. În mănăstiri, starețul este cel care spală picioarele monahilor.

În timpul slujbei în biserică, există obiceiul ca, atunci când preotul citește din Sfintele Evanghelii, credincioșii să aprindă lumânări și să se așeze în genunchi.

Denia din Vinerea Mare

Această denie este cu totul deosebită și este numită adesea Denia Mare, cea mai complexă și semnificativă dintre toate. La Denia Mare vin la biserică cei mai mulți credincioși, deoarece acum se face pomenirea patimilor înfricoșătoare la care a fost supus Iisus Hristos și este amintită mărturisirea tâlharului recunoscător care a fost iertat și care a dobândit raiul.

Denia Mare este ultima dintre deniile speciale care se țin în Postul Mare. Vineri dimineața, se scoate Epitaful din Sfântul Altar și se așază pe o masă în mijlocul bisericii. Pe această masă se află și Sfânta Cruce scoasă din Joia Mare.

Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză care reprezintă scena punerii în mormânt a Mântuitorului). După această procesiune, preoții vor așeza Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde va rămâne până în ziua de miercuri din ajunul Înalțării Domnului.

Cum se pregătesc credincioșii pentru Denia Mare

Vinerea Neagră sau Vinerea Mare este ziua neagră în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. În această zi, toți credincioșii trebuie să țină post negru toată ziua, până seara târziu, când se termină Denia Mare.

Totodată, în Vinerea Neagră trebuie să ne abținem de la tot felul de munci și lucrări, inclusiv de la obligațiile conjugale. Nu se face curat, nu se spală, nu se gătește, doar în unele regiuni există obiceiul de a se înroși ouăle.

Dimineața devreme, femeile tămâie casa și curtea și toate acareturile cu animale. Se spune că este bine să înconjori casa cu tămâie de trei ori.

Seara, înainte de Denia Mare, credincioșii merg din timp la biserică pentru a trece pe sub masa pe care este pusă Sfânta Cruce și Epitaful. Ei sunt sfătuiți să vină din timp la biserică și să se spovedească, pentru a întâmpina Învierea Domnului cu sufletul despovărat.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Ultima modificare aprilie 11, 2025 8:31 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale