Tradiția biblică ne arată că rugăciunea Tatăl nostru este moștenită chiar de la Iisus Hristos. Fiul lui Dumnezeu este cel care i-a îndemnat pe cei 12 apostoli să se roage lui Dumnezeu așa cum s-ar ruga unui tată. Află ce simbolizează rugăciunea Tatăl nostru și ce miracole poate face pentru suflet!
Apostolii l-au urmărit adesea pe Iisus Hristos rugându-se către Tatăl Său pentru îndurare în numele tuturor. Ei l-au rugat să îi învețe să se roage la rândul lor și să se închine cu tot sufletul celui care le ocrotea destinele.
Iar Iisus i-a învățat pe apostoli rugăciunea Tatăl Nostru, rugăciunea de bază pe care orice creștin este bine să o cunoască de la cele mai fragede vârste, cu tot cu înțelesurile ascunse ale versurilor ei.
Cere și Dumnezeu îți va da!
De multe ori primim acest îndemn din partea unui bun creștin sau a părintelui duhovnic. Cere și Dumnezeu îți va da. Învață să te rogi cu modestie și pioșenie, cere sănătate, pace și liniște, iar Dumnezeu va asculta cu adevărat sufletului tău credincios.
Alături de Crez, rugăciunea Tatăl Nostru trebuie să fie o rugăciune de bază pentru orice creștin. Mulți copii învață de la bunici și de la părinți această rugăciune, împreună cu alte rugăciuni simple și frumoase potrivite celor mici. Rugăciunea este deosebit de importantă în familiile creștine, așa cum ne-a învățat Iisus.
Domnul Iisus Hristos se ruga deseori către Tatăl Său Ceresc pentru întreaga lume. În predicile Sale, El a întărit importanța rugăciunii către Dumnezeu Tatăl:
„Adevărat, adevărat zic vouă: Orice veți cere de la Tatăl în numele Meu El vă va da” (Ioan 16, 23).
Când apostolii I-au cerut să-i învețe cum să se roage, Mântuitorul i-a învățat rugăciunea Tatăl nostru, o rugăciune rămasă de căpătâi peste veacuri, numită și în zilele noastre drept Rugăciunea Domnească.
Rugăciunea Tatăl Nostru – semnificația ei evanghelică
Tatăl nostru sau Rugăciunea Domnească este una dintre rugăciunile de bază ale creștinătății, comună tuturor confesiunilor creștine datorită faptului că se regăsește în textul evangheliilor sinoptice.
Conform cap. 11 al Evangheliei după Sf. Luca, rugăciunea a fost rostită de Iisus Hristos ca răspuns la cererea unuia dintre discipolii (apostolii) Săi de a îi învăța cum să se roage.
Alcătuită de Însuși Domnul Hristos, aceasta este cea mai puternică și mai cuprinzătoare dintre rugăciuni, deoarece este cuvânt dumnezeiesc, prescurtare a întregii Evanghelii.
Prin invocarea ,,Tatăl nostru Care ești în ceruri”, Hristos îndeamnă oamenii să se adreseze lui Dumnezeu ca unui Părinte iubitor, asemenea copiilor care solicită cu încredere părinților cele de trebuință.
În cele șapte versuri ale rugăciunii sunt cuprinse toate cele necesare sufletului și trupului pentru mântuire. Rugăciunea poate fi rostită în versuri sau poate fi cântată pe o melodie domoală.
Pentru orice creștin, rugăciunea Tatăl Nostru este la fel de importantă precum Crezul și principiul de căpătâi al creștinismului și anume învierea în viața de apoi, în împărăția lui Dumnezeu.
Tatăl nostru sau Rugăciunea Domnească
Tatăl nostru, care ești în ceruri Sfințească-se numele Tău, Vie împărăția Ta, Facă-se voia Ta! Precum în cer așa și pre pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele Dă-ne-o nouă astăzi. Și ne iartă nouă greșalele noastre Precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pre noi în ispită Ci ne izbăvește de cel rău Că a Ta este împărăția, Slava și puterea. În numele Tatălui, Al Fiului, Al Sfântului Duh, Amin!
Ce semnificație are expresia ”Tatăl nostru”
Preoții numesc adesea Tatăl nostru drept Rugăciunea Domnească, pentru că ea este moștenită de la însuși Fiul Domnului și cuprinde cele mai importante precepte creștinești. Pare o rugăciune simplă și scurtă, dar este plină de simboluri cu numeroase înțelesuri și interpretări.
În multe rugăciuni și imnuri de slavă Dumnezeu este numit Atotputernicul, Creatorul, Ziditorul, Binefăcătorul sau Atotmilostivul, dar în această rugăciune el este numit simplu: Tatăl nostru! Dumnezeu este mai mult decât un creator al universului și al tuturor ființelor, el este un tată, un demiurg atotputernic, cu un suflet bun, asemeni tatălui care ne veghează și ne ajută să creștem.
Prin această adresare, rugăciunea ne ajută să ne apropiem sufletește de Dumnezeu, să îl percepem ca pe cel mai important sprijin în viață, așa cum ne percem proprii părinți.
Sfințească-se Numele Tău!
Poate cineva să sfințească numele lui Dumnezeu? Nu este el oare sfânt? Așa este, dar prin această expresie noi ne declarăm iubirea, încrederea deplină și puterea sufletească de a înțelege miracolul pe care puterea lui Dumnezeu îl aduce pe pământ: sub oblăduirea lui, toate sunt sfințite, miraculoase, de o frumusețe fără seamăn. Noi suntem cei care trebuie să le păstrăm întocmai și să ne ridicăm sufletul la frumusețea pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu.
Prin acest vers, mărturisim din adâncul inimii preamărirea Numelui cel Sfânt al lui Dumnezeu.
Vie împărăția ta!
Prin această rugăciune, creștinii își arată credința că împărăția Domnului, voința lui și toate lucrurile bune care ne sunt hărăzite vor veni în viața noastră. Dar și noi trebuie să lucrăm pentru ele, să respectăm ceea ce am primit și să înmulțim lucrurile bune date de Dumnezeu.
Venirea împărăției lui Dumnezeu se petrece în sufletele celor botezați și se materializează prin roadele Duhului Sfânt: blândețea, smerenia, răbdarea, înțelepciunea, pacea, buna-cuviință și dragostea.
Facă-se voia ta, precum în cer, așa și pe pământ
Cea de a treia rugăciune întărește speranța oamenilor că voința și puterea lui Dumnezeu îi va ocroti și îi va îndruma să își ducă viața frumos și simplu, așa cum este viața promisă în ceruri. Raiul trebuie să îl facem cu toții aici, pe pământ, pentru noi, pentru sufletele noastre. Să trăim în credință, să îl iubim pe Dumnezeu și să ne iubim aproapele, și atunci viața așa cum este în cer, va fi și pe pământ.
”Facă-se voia ta” este un vers care întărește ideea conform căreia voința Tatălui este iubitoare și corespunde binelui suprem, de aceea ascultarea de Dumnezeu înseamnă adevărata libertate a omului. În ceruri, îngerii se bucură neîntrerupt, împlinind voia divină.
Pâinea noastră cea de toate zilele
Această expresie nu simbolizează doar hrana zilnică, alimentele și bunurile de care avem nevoie. Pe toate acestea le putem face singuri prin muncă. Pâinea este mai mult decât hrana trupului, este hrana spirituală de care avem nevoie pentru a fi mai puternici, mai cinstiți și mai drepți.
În rugăciunea Tatăl nostru, pâinea reprezintă tot ce avem noi nevoie pentru a fi cu adevărat oameni și buni creștini. Pâinea pentru care ne rugăm la Dumnezeu înseamnă binecuvântarea celor necesare traiului zilnic. Ea semnifică și năzuința spre primirea Sfintei Împărtășanii, hrana mântuirii, după cuvintele Lui: „Eu sunt Pâinea cea vie, Care s-a pogorât din cer. De va mânca cineva din pâinea aceasta, viu va fi în veci” (Ioan 6, 51).
Și ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri
Hristos a spus: „Că de veţi ierta oamenilor greşelile lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc, iar de nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre” (Matei 6, 14-15). Mântuitorul arată că iertarea celor care ne-au greșit este o condiție de bază pentru a primi, la rândul nostru, iertarea divină.
În această împletire de simboluri se află înțelesul profund al rugăciunii. Tatăl nostru este rugăciunea prin care cerem sprijin, putere, dar și îndurare. Așa cum Dumnezeu Tatăl este bun pentru turma lui, și noi la rândul nostru trebuie să fim buni, iertători și împăciuitori, să înnăbușim orice conflict și orice sămânță de răutate, invidie și răzbunare.
Și nu ne duce pre noi în ispită, Ci ne izbăvește de cel rău
Aceasta este ultima rugăminte din această rugăciune și poate cea mai controversată dintre toate. De-a lungul veacurilor a generat numeroase polemici și întrebări. Cum să ne ducă Dumnezeu în ispită? Și care este răul de care vrem să ne izbăvească, de unde vine? Dacă există un Dumnezeu care ne veghează pe toți, de ce mai există răul?
Interpretările sunt numeroase, dar în esență trebuie să înțelegem că această formulă este o rugăminte pentru propriul suflet. Ispita, răul vin tocmai din părțile întunecate ale sufletului nostru pe care le putem lumina cu puterea credinței. Ispitele lumești sunt multe, dar putem lupta împotriva lor, dacă suntem buni creștini.
Dar ispita întunecată din sufletul nostru este cel mai greu de învins și cerem sprijin lui Dumnezeu pentru a ne întări. Să ne rugăm să avem încredere în Dumnezeu, așa cum a avut Iisus Hristos care s-a răstignit pentru noi și pentru dragostea Domnului.
Datorită faptului că acest vers avea diverse interpretări, Bierica Catolică a schimbat textul și a introdus versul ”și nu ne lăsa pe noi să cădem în ispită!”.
Că a Ta este împărăția, puterea și slava
Încheierea rugăciunii sau doxologia este o laudă a Preasfintei Treimi: Că a Ta este împărăția și puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor, amin. Toate rugăciunile creștinești încep sau se încheie cu aceste formule prin care sunt slăvite puterea și îndurarea divină.
Când este bine să rostești rugăciunea Tatăl Nostru
Rugăciunea Domnească se poate spune în orice împrejurare a vieții. Sfânta Biserică o întrebuințează la toate slujbele religioase și în mod special la Sfânta Liturghie, când se rostește sau se intonează cu evlavie, de către întreaga comunitate a credincioșilor.
Rugăciunea Tatăl Nostru este de mare ajutor atunci când ești în cumpănă, când ai nevoie de sprijin sufletesc și spiritual. Este bine să o rostești seara, înainte de culcare, în zilele de post, în zilele în care mergi la biserică sau în zilele în care mintea și sufletul sunt chinuite cu tot felul de griji și întrebări. Este o rugăciune care întărește încrederea și îți dă putere pe mai departe!