Coroana funerară reprezintă un omagiu adus celui pe care îl conduci pe ultimul drum. Românii duc întotdeauna flori și lumânări la sicriul celui decedat, iar prietenii apropiați și familia pregătesc coroane funerare, pe care vedem adesea mesaje pline de semnificație.
Cuprins
- 1 O tradiție din vremuri antice
- 2 Cum au evoluat coroanele funerare
- 3 Ce semnifică florile din coroanele funerare
- 4 Ce mesaje poți scrie pe panglica unei coroane funerare
- 5 Cum se scriu mesajele pe coroane și jerbe
Cu cât sunt mai multe coroane funerare la o înmormântare, cu atât este evident că persoana decedată a fost iubită și apreciată în timpul vieții. Obiceiul de a duce o coroană funerară la înmormântare nu este prea vechi în țara noastră, dar a devenit popular în foarte scurt timp, iar florarii știu să pregătească coroane funerare pentru toate buzunarele.
Din moși, strămoși, românii duc flori și lumânări la sicriu, pentru că ultimul drum trebuie să fie presărat cu flori, să fie cât mai lin pentru sufletul care pleacă dintre noi. Românii îmbracă în flori sicriul celui decedat și țin lumânările aprinse atât acasă, cât și la cimitir cel puțin trei zile după înmormântare. De asemenea, rudele apropiate, prietenii sau colegii pregătesc coroane funerare cu mesaje de rămas bun care preced cortegiul funerar.
Este un obicei care s-a răspândit după cel de al doilea război mondial, mai ales sub influența înmormântărilor militare. Soldații căzuți în lupte erau onorați cu coroane funerare, tradiție preluată ulterior de întreaga societate. Cu timpul, confecționarea coroanelor, florile folosite sau mesajele scrise pe panglici au evoluat și au căpătat semnificații deosebite.
Cuprins
O tradiție din vremuri antice
Tradiția coroanelor funerare merge înapoi în timp până în Egiptul Antic, unde faraonii erau înmormântați cu aranjamente florale. Au fost descoperite urme de flori și de crengi împletite în mormintele faraonilor și ale nobililor apropiați de familia domnitoare.
În Grecia antică, eroii, nobilii și regii erau și ei înmormântați cu coroane din frunze de aur pe frunte. Obiceiul a fost preluat de romani care pregăteau coronițe din ramuri de laur și de flori pentru decedați, mai ales pentru cei din casele nobile.
Câteva secole de-a rândul, florile și coroanele erau un semn distinct al nobleții. Cu timpul, însă, aranjamentele florale au început să fie folosite și de către oamenii de rând, mai întâi pentru tinerii și copiii decedați timpuriu, apoi pentru femei și pentru militari, pentru eroii căzuți în războaie.
Florile și coroanele funerare sunt un ultim omagiu adus celui decedat, un ultim rămas bun pentru cel pe care l-ai stimat, pentru cel pe care l-ai apreciat sau l-ai iubit.
Cum au evoluat coroanele funerare
În România se știe că este bine să mergi la priveghi cu un număr par de flori, cel puțin două flori, și cu lumânări. Dar persoanele care au avut o relație deosebită cu persoana decedată, rudele ei, frații, surorile, soția sau soțul, copiii și nepoții pregătesc și coroane funerare pentru ziua înmormântării.
Acestea au evoluat în timp de la simple coroane rotunde, împletite din trestie sau salcie și decorate cu flori, la coroane impozante, în formă de lacrimă, ornate cu crengi de brad și trandafiri. În ultimii ani, vedem mai des coroane funerare sub formă de cruce, bogat ornamentate cu flori naturale. Cine nu și le permite, poate alege coroane din flori de hârtie sau din flori de plastic, mult mai accesibile. Dar cele mai frecvent întâlnite rămân coroanele din flori naturale care au anumite semnificații.
Pentru tinerii care au decedat fără să fie căsătoriți se pot face și coroane funerare sub formă de inimă!
Ce semnifică florile din coroanele funerare
Crengile de brad vorbesc despre veșnicia vieții de apoi, iar ramurile subțiri de salcie despre smerenia și mila cu care ne ocrotește Maica Domnului. Acestea constituie adesea baza coroanelor funerare, care sunt apoi ornate cu anumite flori care transmit fiecare un mesaj. În funcție de relația pe care ai avut-o cu persoana decedată, în funcție de rolul ei sau statutul ei social, este bine să ții cont de florile pe care le alegi pentru coroane funerare.
Iată care sunt cele mai folosite flori pentru coroane și jerbe și ce semnifică fiecare:
- Tradanfirii roșii înseamnă dragoste, devotament, amintire și iubire veșnică;
- Trandafirii albi înseamnă stimă, prețuire și respect;
- Crinii albi sunt flori tradiționale la înmormântări și ei reprezintă deopotrivă sufletul celui decedat care pleacă în Rai, dar și speranța rugăciunilor noastre pentru pacea și liniștea lui;
- Garoafele albe reprezintă aducerile aminte și prețuirea veșnică;
- Garoafele roșii reprezintă dorul care nu se va stinge niciodată;
- Garoafele roz reprezintă adânci condoleanțe și solidaritatea cu familia îndoliată;
- Crizantemele albe reprezintă durerea nestinsă și regretele veșnice;
- Crizantemele galbene sau portocalii reprezintă prețuirea unei prietenii care va rămâne veșnic în sufletul tău;
- Crizantemele mov reprezintă dorul care nu va trece niciodată;
- Gladiolele sunt flori potrivite pentru înmormântări și transmit un mesaj de condoleanțe și respect pentru amintirea celui plecat dintre noi;
- Orhideele albe sunt flori dedicate unui suflet plecat timpuriu, se folosesc adesea pentru coroane dedicate unei tinere femei decedată înainte de vreme;
- Hortensiile transmit un mesaj de susținere și îmbărbătare a celor care au rămas cu suferința în suflet;
- Calele albe semnifică durerea, dorul, dar și aprecierea deosebită pe care o vei purta toată viața persoanei dispărute;
- Gerbera se folosesc și ele tot mai des în ultima vreme pentru aranjamentele funerare, deoarece sunt flori rezistente; din punct de vedere al semnificației, gerbera amintesc de prietenia deosebită și de afecțiunea pe care o vei purta toată viața persoanei dispărute.
Ce mesaje poți scrie pe panglica unei coroane funerare
Trecerea în neființă a unei persoane dragi este foarte dureroasă, iar sprijinul celor apropiați este deosebit de important pentru familie. Aducând o coroană sau o jerbă în ziua înmormântării îți arăți totodată prețuirea și afecțiunea față de persoana decedată și întreaga ta compasiune pentru familia îndoliată.
Sunt persoane care comandă câte două coroane funerare, una cu un mesaj dedicat persoanei decedate și cealaltă dedicată familiei îndurerate. Iată și exemple de mesaje care se pot scrie pe panglica unei coroane funerare, în funcție de relația pe care ai avut-o cu persoana decedată și cu familia acesteia.
Mesaje închinate persoanei defuncte
Mesajul pe care îl vei alege pentru panglica funerară reprezintă un ultim rămas bun, un ultim gând pe care îl transmiți, alături de rugăciunile tale, pentru sufletul celui pierdut.
- Nu te vom uita niciodată!
- Vei rămâne mereu în inimile noastre!
- Te purtăm în sufletele noastre!
- Zbor lin către îngeri!
- Te purtăm mereu în amintiri!
- Te vom iubi mereu!
- Odihnă veșnică!
- Prețuire și amintire eternă!
- Odihnește-te în pace!
- Dumnezeu să te aibă în paza Lui!
- Adio, prieten drag! Nu te voi uita niciodată!
- Dormi în pace, cu sufletul împăcat!
- Zbor lin către Cer!
- Îngerii să fie cu tine!
- Adio, înger drag!
- Un suflet minunat s-a înălțat la cer!
- Te voi iubi mereu!
- Ai lăsat în urmă durere și dor nestins!
- Ne vom revedea în ceruri!
- Dumnezeu să îți ocrotească sufletul!
- Vei trăi mereu în sufletul meu!
- Inima ta va bate mereu în inima mea!
Mesaje de condoleanțe pentru familia îndoliată
Rudele și prietenii apropiați se gândesc deopotrivă la pierderea suferită, dar și la familia care rămâne neconsolată și îndurerată. Pe panglica unei coroane funerare poți scrie un mesaj de alinare și condoleanțe pentru părinții neconsolați, pentru soția sau soțul care rămân în urmă, pentru copiii care vor suferi toată viața pierderea părintelui drag.
- O pierdere enormă pentru noi toți!
- Suntem alături de familia îndurerată!
- Rugăciuni, binecuvântări și iubire!
- Suntem adânc îndurerați!
- Alinare și iubire pentru familia neconsolată!
- Un pios omagiu de la frații/verișorii/cumnații/prietenii/colegii tăi!
- Cu sufletul îndurerat, alături de familie!
- Condoleanțe și amintire veșnică de la… (familia X sau prietenul/colegul X)
- Veșnică amintire pentru cel mai iubit tată/bunic/frate/cumnat/prieten/coleg!
- Veșnică amintire pentru cea mai iubită mamă/bunică/soră/cumnată/prietenă/colegă!
- În aceste clipe grele, inima noastră este alături de voi!
- Sufletul nostru este alături de familia îndurerată!
- Suntem alături de voi în aceste clipe grele!
- Un ultim și sincer omagiu unui OM deosebit!
- Sincere regrete!
- Sincere condoleanțe!
- Domnul să vă aibă în paza lui și să vă asculte rugăciunile!
- Păstrăm amintiri neprețuite și un dor veșnic!
- Alături de familia neconsolată!
- Regretele noastre și întregul sprijin pentru familia îndurerată!
Cum se scriu mesajele pe coroane și jerbe
Cele mai multe coroane sau jerbe sunt decorate cu două panglici albe. Una dintre panglici este folosită pentru mesajul pe care îl transmiți defunctului sau familiei sale, iar cealaltă panglică este de obicei folosită pentru semnătură. Mesajul se scrie de obicei cu negru, dar există și situații în care poate fi scris cu albastru, în cazul în care este vorba de tineri sau copii decedați.
Persoana care comandă coroane funerare se semnează fie cu gradul de rudenie sau în funcție de relația avută cu persoana defunctă (fratele/sora/prietenul/colegii), fie cu numele de familie (ex: Familia Popescu), arătând în acest fel că omagiul lui reprezintă un mesaj din partea întregii sale familii.
Pe cea de a doua panglică, se pot folosi semnături cum ar fi:
- Soția ta iubită!
- Soția ta îndurerată!
- Soțul tău neconsolat!
- Soțul tău veșnic recunoscător!
- Copiii tăi neconsolați!
- Copiii tăi recunoscători!
- Copiii tăi care te vor iubi mereu!
- Nepoții tăi dragi!
- Fratele/sora ta dragă!
- Fratele/sora ta care te va iubi mereu!
- Prietenul tău neconsolat!
- Prietenii tăi care nu te vor uita!
- Colegii tăi care te prețuiesc!
- Colegii tăi care te stimează!
foto: Shutterstock
Ultima modificare septembrie 20, 2024 9:10 pm