Ce reguli vor fi trebui respectate în școli, după 14 septembrie, în contextul pandemiei de COVID-19

.
Pentru a limita răspândirea îmbolnăvirii cu COVID-19 în școli, fiecare unitate de învățământ va trebui să funcționeze după anumite reguli. Triajul zilnic, purtarea măștilor de protecție, distanțarea fizică sunt câteva dintre ele. 

Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul său un proiect aflat în dezbatere publică, referitor la normele care trebuie respectate pentru începerea cursurilor școlare, în condițiile epidemiei de COVID-19.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

Direcţiile de sănătate publică vor trebui să informeze inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, până la data de 7 septembrie. În funcție de asta, comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ, pe baza mai multor scenarii.

Reguli în școli, după 14 septembrie 2020

Potrivit actului normativ, școlile vor funcționa după anumite reguli stricte. Dacă proiectul va fi votat în Parlament, în sălile de clasă va trebui să se asigure distanţarea fizică de un metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situaţia în care nu se poate acest lucru. Unitățile de învățământ trebuie să asigure necesarul de materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie, precum și un stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal.

Elevii şi personalul didactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei, atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor. Pauzele vor fi decalate, astfel încât să se limiteze numărul de persoane în grupurile sanitare sau în curtea școlii. Elevii vor trebui să respecte măsurile de distanțare fizică precum îmbrățișatul sau atingerea mâinilor. Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activităţi care implică schimbul de obiecte. De asemenea, consumul de alimente se va realiza cu precauție.

Și la orele de sport va fi obligatorie distanțarea. Între elevi trebuie să fie cel puțin 1,5 metri, dat fiind că în timpul orelor nu vor putea purta mască.

Copiii și profesorii care se află în grupele de risc (vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) vor putea reveni la școală doar cu avizul medicului.

Citește și: Ce se va întâmpla în școli dacă vor apărea cazuri de COVID-19. Există mai multe scenarii posibile

Pentru triajul epidemiologic al preşcolarilor şi elevilor, părinții ar putea fi obligați să semneze o declarație pe proprie răspundere la începutul fiecărui ciclu de prezența fizică în spațiul școlar. În prima zi de şcoală, pe lângă copii, și personalul didactic / didactic auxiliar sau nedidactic va trebui să prezinte această declarație. Acestea vor fi predate cadrelor didactice la prima oră de curs, iar aceştia le vor preda cabinetului medical şcolar/persoanei desemnate.

Părinții ar trebui să monitorizeze zilnic starea de sănătate a copilului și în cazul în care acesta prezintă simptome, să fie oprit acasă și să anunțe, după caz, medicul de familie, unitatea de învățământ, serviciile de urgență.

Sursă foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton