Ce noi măsuri de relaxare intră în vigoare de la 1 iulie

.

Premierul Florin Cîțu și secretarul de stat Raed Arafat au anunțat noi măsuri de relaxare. Acestea vor intra în vigoare de la 1 iulie 2021. Numărul invitaților la evenimentele private a crescut până la 300 de persoane, iar programul barurilor, cluburilor și restaurantelor s-a prelungit până  la ora 02:00. 

Numărul cazurilor noi de COVID-19 din România se menține scăzut, iar Guvernul a hotărât aplicarea de la 1 iulie 2021 a unor noi măsuri de relaxare. Acestea au fost anunțate într-o conferință de presă de premierul Florin Cîțu și secretarul de stat Raed Arafat.

Ce noi măsuri de relaxare intră în vigoare de la 1 iulie

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 41 din 24.06.2021, iată care sunt principalele noi măsuri de relaxare:

  • Activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar persoanelor vaccinate complet, a celor care prezintă un test negativ (PCR nu mai vechi de 72 de ore, antigen nu mai vechi de 24 de ore) sau a celor care pot dovedi că au făcut COVID-19 și se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. De asemenea, este permisă participarea unui număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva COVID-19.

Evenimente private cu până la 300 de invitați

  • Va fi permisă organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
  • Participarea la evenimente private (nunți, botezuri) este posibilă și cu un număr maxim de 300 de persoane în interior, dacă se asigură o suprafață de 2mp pentru fiecare persoană, în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Citește și: Actorul James Michael Tyler a dezvăluit că suferă de cancer

Mihaela Bilic avertizează: Pepenele roșu poate afecta ficatul

Culiță Sterp și Daniela Iliescu au ales un nume cu însemnătate biblică pentru băiețelul lor

Anamaria Prodan, după zvonurile că ar divorța de Reghecampf: Dacă există o amantă, o voi găsi!

Restaurantele vor fi deschise până la ora 02:00

  • Organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise să fie permisă cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, precum și pentru persoanele care au trecut prin boală și se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului este posibilă dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV2.
  • Desfășurarea activității la capacitatea maximă a spațiilor închise pentru operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Noi măsuri de relaxare: Fără mască la locul de muncă, în anumite condiții

  • Creșterea gradului de ocupare a spațiilor de cazare la capacitatea maximă a acestora cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 și portul măștii de protecție în spațiile comune.
  • Exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 10 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și cu asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.
  • Reluarea activității târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor.

Sursă foto: Shutterstock

 

Ultima modificare iunie 25, 2021 7:47 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale