Ce este taina Sfântului Maslu

.

Mulți credincioși cunosc puterea Sfântului Maslu și au auzit de binefacerile pe care le aduce taina Sfântului Maslu. Este una dintre cele șapte taine sfinte ale Bisericii prin care preoții și mirenii deopotrivă se roagă pentru tămăduire și sănătate.

Dumnezeu este doctorul sufletelor și trupurilor noastre, iar taina Sfântului Maslu are beneficii mari pentru cei care se roagă pentru pacea lor sufletească și pentru tămăduirea trupului. În ritualul Bisericii, taina Sfântului Maslu este folosită îndeosebi pentru bolnavi, pentru cei suferinzi, dar și pentru cei sănătoși.

Însoțită de rugăciunile speciale ale preoților, această taină sau lucrare sfântă are harul de a ne izbăvi de păcate și de a vindeca suferințele trupului acolo unde este rădăcina lor, în gândul și sufletul nostru împovărat.

Care sunt cele șapte taine din Biserica Ortodoxă

Așa cum putem citi în lucrarea ”Dogmatica ortodoxă. Manual pentru seminariile teologice”, scrisă deArhid. Prof. Dr. Ioan Zăgrean, Pr. Prof. Dr. Isidor Todoran, cele șapte taine sunt explicate pe scurt, pe înțelesul tuturor. Aceste taine sunt singurele mijloace de împărtăşire a harului folosite de către preoți și necesare oricărui creştin pentru mântuire:

1. Botezul – este Taina prin care omul, prin întreita cufundare în apă şi prin rostirea formulei botezului de către săvârşitor, intră în starea harică, curăţindu-se de păcatul strămoşesc şi devenind membru al Bisericii. 

2. Mirungerea – este acea Taină prin care noul botezat, îndată după botez, primeşte harul Duhului Sfânt, spre a se întări şi spori în noua viaţă dobândită prin Botez. 

3. Sfânta Euharistie (Împărtăşania) – este Taina prin care, sub forma pâinii şi a vinului, creştinul se împărtăşeşte cu înseşi Trupul şi Sângele Domnului, prezente în mod real prin prefacerea elementelor la jertfa euharistică de la Sfânta Liturghie. 

4. Pocăinţa sau Mărturisirea – este Taina prin care creştinul, căindu-se de păcatele săvârşite şi mărturisindu-le înaintea duhovnicului, primeşte de la Dumnezeu, prin dezlegarea preotului, iertarea păcatelor. 

5. Taina Preoţiei – este Taina în care, prin punerea mâinilor episcopului şi prin rugăciune, harul divin se pogoară asupra unui candidat, sfinţindu-l şi aşezându-l într-o treaptă a ierarhiei bisericeşti. 

6. Taina Nunţii – Taina prin care un bărbat şi o femeie, care s-au hotărât liber să trăiască împreună, primesc prin rugăciunile preotului harul divin care sfinţeşte legătura lor.

7. Taina Sfântului Maslu – este acea Taină în care, prin rugăciunile preoţilor şi prin ungerea cu untdelemn sfinţit, se împărtăşeşte creştinilor bolnavi harul vindecării de bolile sufleteşti şi trupeşti, precum şi iertarea de păcate. 

Ce este maslu

Cuvântul maslu provine din limba slavă şi înseamnă untdelemn sau ulei. Sfântul Maslu este, așadar, uleiul sfințit de un sobor de șapte preoți, folosit pentru a unge bolnavii, copiii și orice creștin care are nevoie de taina Sfântului Maslu.

În biserica greacă, preoții grecii numesc taina Sfântului Maslu drept rugăciunea untdelemnului, iar slavii – slujba sfinţirii untdelemnului. În cărţile de cult ale Bisericii romano-catolice se folosesc două denumiri: cea de Extrema unctio, adică ungerea cea mai de pe urmă, fiindcă era folosită mai ales pentru cei care se aflau pe moarte, şi cea de slujba ungerii bolnavilor

Taina Sfântului Maslu, de folos mai ales celor bolnavi

Așa cum arată tradiția bisericească, taina Sfântului Maslu este o slujbă cu totul deosebită, care se săvârşeşte, de regulă, spre ajutorul și folosul celor bolnavi. Cu toate acestea, Taina poate fi săvârşită şi celor sănătoşi fizic, întrucât prin ea se dă şi iertarea păcatelor. De aceea, în bisericile românești se practică taina Sfântului Maslu și pentru credincioșii sănătoși, pentru femeile însărcinate și uneori și pentru copii.

În cazul în care slujba este menită unor persoane bolnave, maslul se săvârşeşte la casa acestora sau la spital. Când este de folos şi celor sănătoşi, slujba se săvârşeşte de obicei în biserică şi se mai numeşte maslul de obşte. Această formă a maslului se practică în toate parohiile, mai ales în săptămâna mare, înainte de Paşti.

”Taina maslului nu se poate confunda cu Taina sfântului mir (mirungerea) și nici cu miruirea. Taina sfântului mir împărtășește credinciosu­lui harul pentru cresterea duhovniceasca. Taina maslului se săvârșește la cererea bolnavului sau apropiaților săi – rude, prieteni – în vederea însănătoșirii sau în perspectivă eschatologică: iertarea păcatelor care au dus la suferință, la tulburarea sufletului sau pentru răspuns bun la dreapta judecată”, se precizează pe creștinortodox.ro

Cum te pregătești pentru taina Sfântului Maslu

Bolnavul care cere preotului său taina Sfântului Maslu trebuie să se spovedească înainte de slujbă. El trebuie să-și mărturisească păcatele pentru iertare în Taina spovedaniei și să primească Sfânta împărtășanie.

Sunt și cazuri în care preotul le cere și rudelor bolnavului să se spovedească, pentru a se ruga împreună pentru cel aflat în suferință. Sfântul maslu este o taină a participă­rii comune spre ajutorul celui bolnav și mai ales pentru liniștea sufletului său chinuit.

Pentru aceasta, se invocă mila lui Dumnezeu care este „doctorul sufletelor și trupurilor noastre, a Cărui milă este nemăsurată…”, precum și ajutorul Preasfintei Fecioare, al Sfintei Cruci, ajutorul sfintilor si ingerilor, al tuturor slu­jitorilor trăitori în Hristos și în comuniune cu sfinții.

Slujba Sfântului Maslu este săvârșită de șapte preoți

Ce este taina Sfântului Maslu

Sfântul Maslu se săvârşeşte, conform tradiţiei ortodoxe, de către şapte preoţi. Numărul şapte are un sens simbolic. Pe de o parte, el sugerează cele şapte daruri ale Duhului Sfânt, care se transmit prin rugăciune şi ungere cu untdelemn sfinţit.

Pe de altă parte, el aminteşte anumite momente din istoria sfântă a mântuirii legate de acest număr: cei şapte preoţi care au înconjurat de şapte ori Ierihonul pentru a cădea, rugăciunea rostită de şapte ori de proorocul Ilie pentru ploaie ş.a.

De aceea, slujba cuprinde şapte pericope de Apostol, şapte de Evanghelie şi şapte rugăciuni, urmate de şapte ungeri.

Dacă este dificil de format un sobor de şapte preoți, la nevoie Taina Maslului poate fi slujită numai de cinci sau de trei preoţi, dar în niciun caz de unul singur, intrucât contravine tradiţiei.

Ritualul urmat de preoți la Sfântul Maslu

Cei șapte preoți care participă la slujba acestei taine se îmbracă cu epitrahile și feloane. Epitrahilul sau patrafirul este, în riturile creștine, cel mai important veștmânt liturgic. Purtat de preot și episcop în timpul slujbelor, are formă de eșarfă, ale cărei extremități atârnă în jos pe piept.

Odată pregătiți cu veștmintele arhierești, preoții vor așeza pe o masă un vas cu făină de grâu și în mijlocul lui o candelă cu untdelemn (ulei) curat. În făină se înfig șapte bețișoare înfășurate pentru ungere. Lângă vas, se așază lumânări și Sfânta Evan­ghelie.

Untdelemnul și făina sunt mijloace de săvârșire a Tainei maslu­lui, așa cum la botez se folosește apa, la Euharistie pâinea și vinul, prin care lucrează harul Sfântului Duh, la rugăciunea preotului și cre­dința celor bolnavi, sau a acelora care i-au adus la maslu. 

Preoții se rânduiesc în jurul mesei, iar preotul-protos folosește cădelnița pentru a sfinți masa și toată biserica sau casa și pe cei de față.

La Sfânta Liturghie, se scot părticele pentru cei bolnavi, se săvârșesc acatiste și paraclise pentru iertarea păcatelor și pentru însănătoșirea celor aflati pe pa­tul suferinței.

Despre practicarea acestei sfinte Taine aflăm de la sfântul Iacob: „Dacă este cineva bolnav, să cheme pe preotii Bisericii și să se roage pentru el, după ce-l vor unge cu untdelemn în numele Domnului. Rugă­ciunea făcută cu credință va izbăvi pe cel bolnav și Domnul îl va vindeca, iar dacă a făcut păcate îi vor fi iertate”.

”Mare putere are rugăciunea ce­lui fără de prihană…” se mai arată în scrierile sfinte după Sf. Iacob (Iacov, 5, 14-16), cu privire la rugăciunile pe care este bine să le facă rudele și prietenii pentru cel bolnav, mai ales acei creștini care se află fără de păcat și care s-au spovedit și s-au împărtășit înainte.

Din cuvintele apostolului Iacov reiese că maslul este o lucrare sfântă văzută, care era cunoscută și prac­ticată de Biserică înainte de a scrie el epistola. Aceasta lucrare se săvârșea „în numele Domnului”. Sfantul Iacob ne încredințează că, prin taina Sfântului Maslu, se împărtășește creștinului harul vindecator pentru bolile trupești și sufletești.

Rugăciuni care se rostesc la taina Sfântului Maslu

Slujba Sfântului Maslu este o slujbă complexă și îndelungată, în cadrul căreia preoții rostesc și intonează mai multe rugăciuni, icoase și imnuri de slavă către Dumnezeu, către Iisus Hristos, Maica Domnului și către apostoli. Iată și câteva exemple:

Stăpâne, Hristoase milostive, miluiește și tămăduiește pe robul Tău!  

Cu untdelemnul indurarii Tale, Stapane, mangaind pururea sufletele si trupurile oamenilor si pazind prin untdelemn pe credinciosi, insuti si acum, prin untdelemn, miluieste pe cei ce cauta scapare la Tine.

De mila Ta, Stapane, este plin tot pamantul; pentru aceasta, cu untdelemnul Tau cel dumnezeiesc fiind unsi astazi, cerem cu credinta sa ni se dea noua mila Ta cea mai presus de minte.

Iubitorule de oameni, Care ai poruncit cu milostivire apostolilor Tai sa plineasca ungerea Ta cea sfanta peste robii Tai cei neputinciosi, pentru rugaciunile lor, miluieste-ne pe toti cu ungerea Ta.

Rugăciunea către Maica Domnului 

Una Curata, ceea ce ai imbogatit adancul pacii cu rugaciunile tale cele de-a pururea catre Dumnezeu, izbaveste pe robul tau de toate neputintele si necazurile, ca neincetat sa te mareasca pe tine.

Ca Cel ce esti izvor dumnezeiesc al milei si adanc al marii milostiviri, indurate, arata raurile milei Tale celei dumnezeiesti si tamaduieste pe toti; revarsa izvoarele cele bogate ale minunilor si spala pe toti; ca la Tine pururea alergand, cu caldura cerem har.

Rugăciune către Isus Hristos

Cel ce Te-ai inaltat pe Cruce de bunavoie…

Doctorul si ajutatorul celor ce sunt in dureri, Izbavitorul si Mantuitorul celor neputinciosi, Insuti, Stapane al tuturor si Doamne, daruieste tamaduire neputinciosului robului Tau; indura-Te si miluieste pe acesta care mult a gresit si-l izbaveste de pacate, Hristoase, ca sa slaveasca puterea Ta cea dumnezeiasca.

Mantuitorule, Cel ce esti mirul cel nestricacios si varsat prin har, care curateste lumea, indura-Te si miluieste pe acesta ce-si unge, cu credinta in Dumnezeirea Ta, ranile celetrupesti.

Insemnand acum pe robii Tai cu bucuria pecetii Tale, fa, Stapane, simturile lor intrare de netrecut si de necuprins pentru toate puterile cele potrivnice.

Cel ce ai poruncit ca cei bolnavi sa cheme pe sfintii Tai slujitori si sa se tamaduiasca prin rugaciunile lor si prin ungerea cu untdelemnul Tau, Iubitorule de oameni, mantuieste cu mila Ta pe acesta ce patimeste.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton