Numeroși copii care se confruntă cu probleme de limbaj au nevoie de un specialist logoped. Dar logopedia se adresează deopotrivă copiilor și adulților, fiind o formă de terapie care are beneficii mai mari decât simpla corectare a defectelor de vorbire. Descoperă ce este logopedia și cum te poate ajuta, chiar dacă tu consideri că vorbești perfect!
Copiii pronunță greșit majoritatea cuvintelor, dar cele mai multe probleme de vorbire se corectează în familie sau la grădiniță și în școală. Cu toate acestea, există cazuri în care copiii păstrează unele defecte de vorbire ani de-a rândul, dacă nu sunt ajutați să le corecteze. În acest sens, orice părinte trebuie să știe ce este logopedia și cât de importantă este în dezvoltarea psihică și emoțională a unui copil cu defecte de vorbire.
Specialistul logoped are o misiune complexă și poate ajuta copilul nu doar să se corecteze și să vorbească mult mai corect, dar totodată să capete încredere în el, să capete o voce mai puternică, să se exprime corect și să depășească emoțiile în cazul în care vorbește în public.
Logopedia se adresează deopotrivă copiilor și adulților care au probleme de exprimare sau defecte de vorbire. Nu este niciodată prea târziu, dacă înțelegi ce este logopedia, să apelezi la un specialist, chiar dacă ai 30 sau 50 de ani! Numeroși adulți au probleme de limbaj de care nici nu sunt conștienți, cum ar fi lipsa de fluență în exprimare sau incapacitatea de a articula corect cuvintele și de a pronunța toate sunetele. Aceste probleme subtile pot fi corectate chiar și la o vârstă înaintată cu ajutorul logopediei.
Logopedia este o ramură a științelor medicale și psihopedagogice, care se ocupă cu studierea, evaluarea, diagnosticarea și tratarea tulburărilor de limbaj și de vorbire. Logopedia este un domeniu complex, care combină cunoștințe de lingvistică, psihologie și pedagogie folosind tehnici și exerciții variate pentru a corecta limbajul și pentru a dezvolta exprimarea liberă și vorbirea.
Copiii au nevoie de logopedie dacă au diverse defecte de vorbire, dacă se bâlbâie, pronunță greșit sunetele sau nu pronunță deloc anumite sunete, dacă vorbesc prea lent sau pe un ton foarte scăzut. Adulții, deopotrivă, pot avea și ei nevoie de logopedie, mai ales dacă au păstrat defecte de vorbire din copilărie sau dacă au trecut printr-o traumă care le-a afectat limbajul. Numeroși adulți vorbesc prea repede, nu articulează corect cuvintele, nu reușesc să se exprime fluent sau nu reușesc să urmărească un discurs.
Logopedia face mai mult decât să corecteze pronunția. Poți apela la un specialist logoped, chiar dacă vorbești corect și fluent, dar nu ai încredere în vocea ta. Spre exemplu, adulții care au contact cu publicul și trebuie să se adreseze unui grup mai mare de oameni, pot solicita serviciile unui specialist logoped pentru a depăși emoțiile și stresul pe care îl presupune adresarea în public.
Logopedia ne ajută să ne îmbunătățim:
abilitățile lingvistice timpurii;
capacitatea de a folosi vocea;
înțelegerea limbii (cât de bine întelegem cuvintele și limbajul);
fluența (cât de bine și cât de confortabil folosim limbajul);
claritatea și expresia (cât de ușor putem comunica).
Când ai nevoie de un specialist logoped
Defectele de vorbire sunt surprinzător de numeroase, iar cele mai multe se manifestă din primii ani de viață. Părinții trebuie să fie foarte atenți la modul în care copiii lor pronunță cuvintele și la modul în care se exprimă și construiesc frazele. Copiii cu defecte de vorbire pe care nu le pot depăși ajung mai târziu adulți care nu sunt capabili să vorbească în mod fluent și inteligibil.
Poate că ai întâlnit deja oameni în toată firea care stâlcesc cuvintele, care vorbesc repede și nu pronunță cuvintele corect sau care vorbesc atât de încet, încât obosești să îi mai urmărești.
Copiii care sunt ajutați de la vârsta de 4 – 5 ani să depășească problemele de vorbire vor reuși mai târziu să construiască discursuri inteligibile, să se exprime fluent și să capete încredere în vocea lor.
Principalele defecte de vorbire
Iată principalele tulburări de limbaj pe care le poate trata un specialist logoped încă de la grădiniță, dar și mai târziu, în adolescență sau în perioada adultă. Citește cu atenție descrierea acestor probleme de limbaj pentru a le depista la timp și pentru a solicita ajutorul unui specialist.
Tulburările de pronunţie
Este vorba de afectarea pronunţiei a unuia sau mai multe sunete: dislalia, dizartria, rinolalia.
Dislalia este incapacitatea de a pronunța corect anumite sunete, mai ales sunetele B, R, D sau Z. (cum se spune în popor despre un copil peltic)
Dizartria este caracterizată printr-o vorbire confuză, neclară și disritmică.
Rinolalia este vorbirea nazonată, de parcă nasul este în permanență înfundat.
Tulburările de ritm şi fluență
Bâlbâiala sau balbismul presupune repeteția unor sunete sau cuvinte, prelungirea unor sunete, silabe sau cuvinte sau inabilitatea individului de a începe pronunția unui cuvânt.
Bradilalia este o vorbire lentă, tărăgănată, specifică de obicei copiilor cu întârziere de dezvoltare, dar și adulți cu probleme psihice sau intelectuale.
Tahilalia este vorbirea exagerat de rapidă, pe fondul unei instabilități emoționale. Copiii hiperactivi sunt predispusi la această tulburare de vorbire, dar și cei cu gândire confuză sau copiii cu un auz fonematic slab.
Logonevroza este strâns legată de bâlbâială și este o tulburare gravă de limbaj cu manifestări nevrotice. Persoana este conștientă că nu se poate exprima clar, devine anxioasă și se poate manifesta prin tremurături, mișcări nervoase, clipiri dese din pleoape etc.
Tulburările de voce
Afonia este pierderea totală sau parțială a vocii în urma unui eveniment traumatizant sau a unei infecții care a afectat laringele.
Disfonia este așa numita voce spartă, neplăcută la auz, sau vocea monotonă, răgușită… orice voce la care sunt modificați parametri de înălțime a tonului, intensitate, calitate sau variabilitate.
Tulburări ale limbajului citit-scris
Dislexo-disgrafia, alexia şi agrafia se manifestă prin incapacitatea unei persoane de a învăța să citească și să scrie, pierderea capacității de a înțelege un text scris.
Tulburări polimorfe
Alalia reprezintă incapacitatea sau slaba capacitate de a pronunţa sunete, silabe, propoziţii, care duce la lipsa sau slaba dezvoltare a vorbirii la copii, în condiţiile unui auz normal şi a unei dezvoltări intelectuale normale.
Afazia este dificultatea de exprimare și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți.
Tulburări de dezvoltare a limbajului
Mutismul psihogen este o întârziere în dezvoltarea generală a vorbirii, disfuncţii verbale asociate autismul infantil sau handicapul de intelect şi handicapul de auz.
Tulburări asociate unor afecţiuni de tip psihopatologic sau psihiatric
Ecolalia este tendința de a repeta fără sens cuvintele sau expresiile auzite la cei din jur; este o tendință des întâlnită la copiii cu autism sau la cei cu o întârziere neurologică.
Cum se desfășoară și cât timp durează terapia
Cele mai multe tulburări de limbaj care se manifestă la copiii mici se pot corecta după câteva ședințe la specialistul logoped. Părinții care înțeleg ce este logopedia și cât de importantă este pentru dezvoltarea copilului lor, este bine să apeleze din timp la un specialist, de la primele simptome ale unor tulburări de limbaj.
Un studiu din Marea Britanie la care au participat peste 700 de copii cu dificultăți de vorbire sau limbaj a arătat că logopedia a avut un efect pozitiv semnificativ. Potrivit rezultatelor, o medie de 6 ore de logopedie, timp de 6 luni, a îmbunătățit semnificativ modul de comunicare.
Durata terapiei variază de la un caz la altul, în funcție de:
vârsta pacientului;
tipul și severitatea tulburării de vorbire;
frecvența ședințelor de terapie;
starea medicală de bază;
existența unui tratament pentru o afecțiune medicală subiacentă.
Tehnici folosite în logopedie
Specialistul logoped se va concentra pe mai multe planuri pentru a corecta defectele de vorbire:
Educarea stimei de sine. Educarea auzului. Educarea respiraţiei în timpul vorbirii.
Îmbunătăţirea mişcării organelor fono-articulatorii prin exerciţii speciale pentru muşchii obrajilor, buzelor sau ai limbii.
Dezvoltarea muşchilor fini ai mâinii prin modelaj, pictură și gimnastică, astfel încât copilul să deprindă mai ușor scrisul.
Optimizarea coordonării oculo-motorii în vederea realizării unui scris caligrafic. Dezvoltarea vocabularului activ și pasiv, a limbajului expresiv prin: – exerciţii de transformare a cuvintelor prin înlocuire de sunete sau silabe; – formarea unui cuvânt nou din ultima silaba (sau sunet) a cuvântului precedent; – completarea cuvintelor cu prima silaba rostită de logoped; – găsire de rime; – povestiri pe diverse teme; – învăţare de poezii, – proverbe, ghicitori etc.
Implicarea familiei și a educatorilor
Unele tulburări de vorbire debutează încă din copilărie, dar se ameliorează odată cu vârsta, în timp ce altele persistă până la vârsta adultă și necesită terapie pe termen lung. O tulburare de comunicare cauzată de un accident vascular cerebral sau de o altă afecțiune medicală se poate ameliora pe măsură ce se continuă tratamentul și starea pacientului se îmbunătățește.
Activitatea terapeutică nu implică doar relaţia terapeutică între logoped şi copil sau pacientul adult. Pentru a ajunge cât mai repede la rezultatele dorite, logopedul va colabora cu:
Familia: astfel încât membrii familiei să susțină schimbările recomandate de logoped și să ajute copilul sau pacientul să vorbească fluent și corect;
Educatorii sau profesorii: astfel încât aceștia să continue recuperarea şi corectarea limbajului copilului;
Alte persoane semnificative pentru copil sau pacientul adult cum ar fi prietenii apropiați.