Pe 15 noiembrie a început postul Crăciunului. În cele 40 de zile de post, oamenii se pregătesc spiritual pentru nașterea lui Iisus Hristos. Părintele Vasile Ioana a explicat ce semnifică această perioadă de post și a precizat ce avem și ce nu avem voie să facem.
Invitat în emisiunea „Vorbește lumea” de pe Pro TV, părintele Vasile a povestit despre ce trebuie și ce nu trebuie să facem în cele 40 de zile de post. Acesta a subliniat faptul că nu este vorba doar despre abținerea de la alte alimente, ci și despre abținerea de la păcate.
Părintele Vasile Ioana, despre postul Crăciunului: „Este un post al bucuriei”
Potrivit părintelui, care slujește la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București, „parfumul sărbătorilor este această așteptare a lui Mesia”.
El spune că este foarte impostantă perioada postului pentru că oamenii au devenit „robii poftelor”.
„Postul te ajută să muți focusul, să muți privirea de pe lucrurile vieții, mâncarea multă, de pe lucrurile lumești, pe cele dumnezeiești. Asta face de fapt postul”, a explicat preotul.
Ce este postul? Ei bine, părintele Vasile spune că este „un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului.
„40 de zile toată omenirea l-a așteptat pe Mesia, s-a pregătit pentru venirea lui. Și noi îl așteptăm pe Mesia. Așa cum oamenii l-au așteptat atâtea mii de ani și noi pregătim peștera sufletului nostru. Facem curat în peșteră și scoatem afară poftele trupești. Postul te liniștește”, a afirmat el.
De asemenea, părintele Vasile Ioana susține că postul este un exercițiu de voință deoarece îți întărește voința: „în loc să îți dorești o ciocolată, faci o rugăciune”.
Postul nu este despre mâncare, este despre altceva. Este despre măsură și dorința ta de a fi cu Dumnezeu. Dacă ai schimbat cantitatea de carne cu cea de fasole, atunci postul este degeaba. Prin post te apropii de Dumnezeu”, a completat părintele Vasile.
Mai mult, el a spus că în perioada postului este important să fii bun cu cei din jur și să îi ajuți pe cei nevoiași.
Ce ai voie și ce nu ai voie să faci în postul Crăciunului
Postul Crăciunului nu este un post greu, așa cum este cel al Paștelui când sunt interzise foarte multe produse. De aceea, zice părintele Vasile, postul Crăciunului este „un post al bucuriei”.
„E un post al bucuriei. Că îl așteptăm pe pruncul Iisus. De aceea sâmbăta și duminica mâncăm pește. Nu mai avem restricții de la ulei, avem o bogăție de post. Teologii greci au rânduit să se poată mânca fructe de mare, calamari, caracatiță”, a explicat el.
Totuși este important să mâncăm cu măsură, doar cât are nevoie organismul, fără a face excese.
„Mănânci mai puțin, în dorința de a avea un bănuț, măsură în tot. E necesar să ai grijă de toate aspectele vieții tale”, a subliniat preotul.
Părintele Vasile a afirmat că, pe perioada acestui post, nu avem voie să mâncăm brânză, carne, lapte ouă, produse de origine animală, însă, sâmbăta și duminica este dezlegare la pește și fructe de mare.
El a precizat că postul nu este doar despre mâncare, ci și despre acțiunile omului.
Nu este doar un post alimentar. Să încercăm să avem postul ochilor: nu ne uităm la prostii, nu ne pierdem timpul în lucruri nefolositoare. Postul gurii: nu bârfim, nu înjurăm”, a zis acesta.
Totodată, părintele Vasile Ioana a precizat că bătrânii, copiii și oamenii bolnavi nu trebuie să țină post.
Sursă foto: Captură Youtube
Ultima modificare noiembrie 18, 2022 4:49 pm